Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terracina – historische schatkist aan de kust van Lazio

Terracina ligt, net als Sperlonga en Gaeta, ten zuiden van Rome. Het is een prachtige maar vrij onbekende schatkist vol kunst, geschiedenis en cultuur, met als extra juweeltjes kleurrijke street art en heerlijke visrestaurants.

Je wandelt er door smalle steegjes met wapperende was en Maria-altaartjes, maar ook langs eeuwenoude gebouwen en indrukwekkende monumenten uit de Romeinse tijd.

In de zomer kun je er bovendien genieten van een ontspannen dagje strand of vaar je vanuit Terracina naar het eiland Ponza. Met onze tips open je de schatkist van Terracina en geniet je van alle moois en lekkers dat deze kustplaats te bieden heeft!

Terracina – stad van Jupiter

Er zijn veel legendes over de oorsprong van de stad. Het bekendste verhaal is dat van een groepje zeelieden, die vluchtten vanuit Sparta en hier aan land kwamen. Ze stichtten er een nieuwe stad, die ze Terracena noemden.

Volgens historische bronnen is de stad gesticht door de Volsken, die het gebied van de zesde tot de vierde eeuw voor Christus bewoonden. Zij noemden de stad Anxur, naar hun beschermgod Iupiter Anxur (dat Jupiter als jongeman betekent).

Later kwam de stad onder Romeins bestuur, zoals je tijdens een bezoek nog goed terug kunt zien aan de Romeinse resten die er te vinden zijn, met name in Terracina Bassa.

Terracina Alta – een Romeins openluchtmuseum

Terracina is verdeeld in twee delen. Het hoger gelegen oude stadscentrum, Terracina Alta, en het lager gelegen Terracina Bassa, het nieuwere deel met de levendige lungomare (boulevard), de haven en veel restaurants.

Wij parkeren vlak bij de Porta Romana, aan de noordzijde van de stad. Boven de poort staan de letters SPQT, een duidelijke verwijzing naar het Romeinse SPQR.

We wandelen langs fotogenieke straatjes met Maria-altaartjes en langs de achttiende-eeuwse Chiesa del Purgatorio, die toepasselijk is gedecoreerd met schedels en skeletten.

Langzaam lopen we in de richting van het Piazza Municipio. We zien al meteen dat Terracina Alta een waar openluchtmuseum is. Er zijn talloze overblijfselen en monumenten te zien uit de Romeinse tijd, vaak blootgelegd na bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Zo bewonder je een stukje van de Via Appia en een Romeins theater uit circa 70 voor Christus, dat plaats bood aan vierduizend mensen.

Piazza Municipio – het hart van de oude stad

Het Piazza Municipio vormt het hart van de oude stad. Hier vind je het Foro Emiliano, dat door de eeuwen heen goed bewaard is gebleven. Het originele plaveisel uit de eerste eeuw voor Christus is nog steeds intact.

Je bewondert er nog altijd de ruïnes van het Capitolium, de tempel gewijd aan de goden Jupiter, Juno en Minerva uit de eerste eeuw voor Christus.

De Via Appia liep dwars over het forum. Mede dankzij deze weg was Terracina een belangrijke handelsplaats tijdens het Romeinse Rijk.

De Duomo van Terracina

Aan het piazza liggen ook het Palazzo Comunale en de Duomo di San Cesareo. De kerk werd in 1074 gebouwd op de fundamenten van een Romeinse tempel uit de vijfde en zesde eeuw. Bij de bouw zijn materialen van andere Romeinse monumenten hergebruikt, zoals de kapitelen en de zuilen.

De kathedraal heeft bijzondere mozaïeken en een rijk gedecoreerde vloer. Een Romeins bassin, dat vroeger misschien voor offers werd gebruikt, werd een heilig symbool.

De schitterende klokkentoren – die ons doet denken aan een aantal Romeinse campanili, zoals die van de Santa Maria in Cosmedin – stamt uit de middeleeuwen.

Aan het Piazza Municipio staat ook de dertiende-eeuwse Torre Frumentari en een beeld van de Griekse tragediedichter Sophocles, waarvan het origineel in het Palazzo Lateranense in Rome te zien is.

Terracina Cultural Experience

Sinds begin dit jaar is Terracina Cultural Experience beschikbaar, een gratis app waarmee je een virtuele wandeling kunt maken door de steegjes van de stad of de collectie van het Museo Civico kunt bekijken, waar en wanneer je maar wil.

Naar de Porta Napoletana en de Pisco Montano

Langs het Piazza Santa Domitilla wandel je naar de indrukwekkende Porta Napoletana, die is gebouwd in de zeventiende eeuw. Zoals de naam al doet vermoeden, was dit de toegangspoort voor alle reizigers die vanuit het zuiden kwamen, vanuit de richting van Napels.

Hij leunt tegen de Pisco Montano, de kloof in de Monte Sant’Angelo. De berg liep in de Romeinse tijd door tot aan zee, maar om de stad beter toegankelijk te maken werd hier een doorgang uitgehakt.

De stadsmuren van Terracina

Om een wandeling langs de oude stadsmuren te maken, loop je naar de Porta Nuova, die achter het forum ligt. Via een smalle trap kom je in de Via delle Mura Castellane.

De oude muur dateert uit de vijfde eeuw voor Christus. In de achttiende eeuw werden van de oude torens woningen gemaakt. Vanaf deze monumentale weg heb je een prachtig uitzicht op de noordkant van Terracina.

Street art van Alice Pasquini

Naast de oude stadsmuren herbergen ook sommige andere muren ware kunstwerkjes. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de kunstwerkjes van Alice Pasquini, een van de bekendste street artists van Italië.

Tempio di Giove Anxur

De Tempio di Giove Anxur is een van de meest interessante bezienswaardigheden van Terracina. Je ziet hem al van veraf op de top van de Monte Sant’Angelo prijken, op ruim tweehonderdtwintig meter hoogte.

Het Romeinse bouwwerk was eeuwenlang een belangrijk heiligdom aan de Via Appia. De god die er werd vereerd, is echter nog steeds onderwerp van discussie.

Sinds kort denkt men, op basis van inscripties en voorwerpen die zijn gevonden, dat het tempelcomplex was gewijd aan Venus en niet aan Jupiter Anxur, zoals men vroeger dacht – en zoals de officiële naam van de tempel ook nog steeds doet vermoeden.

Het tempelcomplex is verdeeld over drie niveaus. Het bovenste terras, het Campo Trincerato, was een verdedigingsbouwwerk. Op het middelste terras stond de Tempio Maggiore en op het laagste terras de Tempio Minore, de kleinere tempel met gewelfde kamers en gangen, versierd met fresco’s.

De twaalf bogen van de Tempio Maggiore die nu nog zijn overgebleven, vormden ooit de basis van een enorme tempel. Naast deze tempel stond een orakelsprekende rots, waarvan alleen de onderkant is overgebleven.

Inwoners van Terracina wenden zich tot het ‘sprekende’ orakel met kleine offergaven en kregen antwoord op al hun prangende vragen. De rots was namelijk hol en door tunnels verbonden met ondergrondse kamers. Als de wind erdoorheen blies, leek het alsof de steen sprak.

Schitterend uitzicht over de Golf van Gaeta

Vanaf de tempel heb je een spectaculair uitzicht over de Golf van Gaeta, Monte Circeo en de Isole Pontine (de Pontijnse eilanden zoals Ponza en Ventotene). Op heldere dagen kun je zelfs de Vesuvius en Ischia zien liggen!

In de verhalen van Homerus klom Odysseus naar deze top en zag hij de contouren van de Monte Circeo, waar de tovenares Circe woonde.

Castello Frangipane of Rocca Traversa

Het majestueuze Castello Frangipane aan de Via Anxur, dat ook wel Rocca Traversa wordt genoemd, werd in de tiende eeuw voor Christus gebouwd ter verdediging van de stad en de kustlijn.

Het kasteel is voor de inwoners van Terracina een symbool van hun strijd tegen de onderdrukking door de machtige Romeinse familie Frangipane, die uiteindelijk in 1202 werd verdreven uit de stad.

Terracina Bassa – inwoners met vissenbloed

In Terracina Bassa vind je onder meer de wijk Borgo Pio, die werd gebouwd in opdracht van paus Pius V. In de kleine huizen aan de Vicolo Rappini werden de vissers gehuisvest, die van het zuiden naar hier kwamen om in de visrijke zee te vissen.

Nu zijn de huisjes gerestaureerd, maar in het steegje hangt nog steeds de sfeer van vroeger, van de vissers en hun sterke band met de zee. De inwoners van Terracina zeggen zelfs dat ze van sang de pesce zijn, van vissenbloed. ‘Ons bloed komt van de zee; de zee stroomt door onze aderen.’

Ter gelegenheid van het feest van de Madonna del Carmine trekken de vissers elk jaar op 16 juli ‘s nachts in processie per boot de zee op.

Verse vis eten aan de haven

De haven ligt vol met vissersboten die elke dag verse vis aan wal brengen. We nemen een kijkje bij La Pescheria della Cooperativa (Via Lungolinea Pio VI 1) en bij Latomare (Via Cristoforo Colombo 34), waar de verse vangst je toelacht.

Er zijn veel restaurantjes waar je de lekkerste vis, schaaldieren en zeevruchten kunt eten, maar wij kiezen voor het restaurant van La Pescheria della Cooperativa, waar je aan het Piazza del Pesce Fresco bij een lang buffet allerlei lekkers kunt bestellen om te proeven.

Voor een ijsje lopen we naar Gelateria 2 Ponti (Via Cristoforo Colombo 6), zodat we al lepelend nog even kunnen genieten van de sfeer in de haven.

Nog meer culinaire tips voor Terracina

Grappolo d’Uva (Via Lungomare Matteotti 7) ligt direct aan zee met uitzicht op de Tempio di Giove. Het heeft een verfijnd menu met veel vis. Ook is het een populaire locatie voor familiefeesten en trouwerijen, dus reserveren is aan te bevelen.

Bij Rive di Traiano (Via Lungomare Matteotti 4) kun je sporten, van de zee genieten maar ook van live muziek. De keuken is voortreffelijk, met ook hier veel verse vis op het menu.

Bij Pizzeria Giù Giù (Via Antonio Bottasso 30) bakken ze de echte Napolitaanse pizza’s, vergezeld van de bruisende sfeer die zo typisch is voor Napels. De klassieke Margherita staat op de kaart maar er zijn ook pizza’s voor fijnproevers zoals de pizza met paarse aardappelen, worst en chilipeper.

Een aanrader voor verse vis in Terracina Alta is Cappero Matto (Corso Anita Garibaldi 41/43).

Erg leuk in Terracina Alta is ook Antichi Sapori Pontini (Via Annunziata 8/10), waar je terecht kunt voor een heerlijke aperitivo met lokale delicatessen. Uiteraard kun je ook allerlei lekkers meenemen voor in je koffer!

Naar het strand in en om Terracina

Langs de lungomare staan palmbomen die de boulevard een tropische sfeer geven. Aan de voet van de Tempio di Giove Anxur ligt een lang zandstrand met kristalhelder water. Bij een van de vele strandtenten kun je genieten van een lekker lui dagje strand of deelnemen aan een volleybaltoernooi.

Ook in de omgeving van Terracina vind je fijne stranden. Zo is het zandstrand van Riva del Sisto zeer breed, met een geleidelijk aflopende zeebodem, zodat het zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen.

De stranden van San Felice Circeo zijn favoriet bij sportliefhebbers, dankzij de levendige zee voor de kust. Je kunt er snorkelen, kite- en windsurfen.

In de richting van Sperlonga is het strand van Canzatora aan te raden. Ook dit strand heeft een geleidelijk aflopende zeebodem.

Twee prachtige natuurparken bij Terracina

In de omgeving van Terracina vind je het Monumento Naturale Campo Soriano, een van de belangrijkste karstplateaus van het Middellandse Zeegebied, met imposante kalkstenen rotsen, zoals de imposante Rava di San Domenico.

Het Parco Nazionale del Circeo heeft een gevarieerd landschap met duinen, meren, moeras en bossen. Het gebied wordt al zeer lange tijd door mensen bewoond; in 1939 werd er zelfs een schedel van een Neanderthaler gevonden! Er zijn ook diverse archeologische bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd te zien.

Met de boot van Terracina naar Ponza

Vanuit Terracina kun je makkelijk een dagje met de boot naar Ponza, een van de Pontijnse eilanden. In deze blog delen we een aantal tips. Daarnaast delen we ook fijne strandtips voor Ponza en een aantal culinaire tips.

Als je graag duikt, moet je zeker wat langer blijven, want de zeebodem is hier bijzonder spectaculair, met overblijfselen van Romeinse schepen en stoomschepen die tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn gezonken.

Overnachten in Terracina

Tot slot tippen we vijf fijne adresjes om te overnachten in Terracina, zodat je lekker lang van de sfeer van de stad kunt genieten en ook een ontspannen dagje strand kunt plannen na al het sightseeën!

Il Giardino di Adriana
Il Grande Blu
Repubblica 39
Sul Lago Dorato
Villa Tiziano

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *