Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Corinaldo & de ‘put van de polenta’

Corinaldo-Le-Marche

Corinaldo ligt zeer strategisch, precies tussen de grotere steden Urbino en Ancona in. De middeleeuwse muren van het stadje zijn nog bijna helemaal intact – een unicum.

Je kunt een wandeling over de hele stadsmuur maken, een route van om precies te zijn negenhonderdtwaalf meter met uitzicht op alle hoeken van Corinaldo. Vanaf de hoogste plekken van de muur kun je op heldere dagen zelfs tot aan de Monte Conero kijken!

Corinaldo-Le-Marche-vesting-1Corinaldo-Le-Marche-vesting

La Piaggia en de Pozzo della Polenta

Binnen deze robuuste muren vind je een romantisch stadje, met als kloppend hart La Piaggia, een trappartij van honderd treden waar de rode bakstenen huizen als een soort van visgraat tegenaan gebouwd zijn. Halverwege vind je een oude put, Il Pozzo della Polenta. Deze put is gebouwd door Antonello Accattabriga, in de tweede helft van de vijftiende eeuw.

Corinaldo-Pozzo-della-Polenta-3

Er is – zoals zo vaak in Italië – een prachtig verhaal verbonden met de put. Een man zou met een flinke zak graan op zijn schouders via La Piaggia, in die tijd nog geen trap maar een steile straat die heuvelopwaarts liep, het dorpje in zijn gelopen. Bij de put pauzeerde hij even; het was immers een hele uitdaging om met zo’n zware last omhoog te lopen.

Hij zette de zak even neer op de rand van de put, om uit te kunnen blazen. De zak tuimelde echter achterover, de put in. De man probeerde het graan nog te redden, maar daarbij belandde hij zelf ook in de put. Al gauw deed onder de dorpelingen de roddel de ronde dat hij zich te goed deed aan zijn gevallen graan, dat dankzij het water veranderd was in stevige polenta.

Corinaldo-Pozzo-della-Polenta Corinaldo-Pozzo-della-Polenta-2

De dorpelingen beweerden zelfs dat ze af en toe de geur van gebakken worstjes roken rondom de put, maar wij hebben tijdens ons bezoek aan dit mooie dorpje geen sporen van polenta of worstjes aangetroffen.

Dat is anders als je Corinaldo op de derde zondag van juli bezoekt. Dan wordt namelijk La Contesa del Pozzo della Polenta gevierd, waarbij men in prachtige historische kostuums de polentalegende in ere houdt.

Settimo-Borgo-6-681x1024foto: il settimo borgo

Andere bezienswaardigheden in Corinaldo

Maak vanaf La Piaggia een rondwandeling langs de mooiste gebouwen van Corinaldo, zoals het Palazzo Comunale, met een lange loggia, het voormalige Convento degli Agostiniani, het Teatro Comunale en La Casa del Trecento, het oudste gebouw van Corinaldo.

Qua kerken mag je de San Francesco en het Santuario di Santa Maria Goretti niet missen, met een orgel van Gaetano Antonio Callido. Deze orgelbouwer is geboren en getogen in Corinaldo.

Hij maakte nog een paar prachtige orgels voor Corinaldo, onder andere voor het klooster van de Benedictijner zusters, waar zijn dochter woonde, en voor de Chiesa dell’Addolorata. Een andere plaatselijke beroemdheid was de schilder Claudio Ridolfi, die onder andere een altaarstuk voor de Chiesa del Suffragio maakte.

Corinaldo-Le-Marche-kerk

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zeevnhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Corinaldo is zeer zeker de moeite waard! Karakteristiek dorp met grandioos uitzicht!

  2. Weet je of het la contesa del pozzo della polenta in 2022 wordt georganiseerd? Ik kan t namelijk nergens vinden. Zou dan 16 en 17 Juli zijn?

  3. Ciao Ingrid,
    vooralsnog is daar helaas niets over bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *