Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cesenatico – kleurrijke zeilboten, Da Vinci’s waterwegen, Pantani op de fiets en het eerste standbeeld van Garibaldi

Hoewel de zon zijn best deed ons te verleiden tot een bezoekje aan het strand, hebben we afgelopen dagen vooral La Fiera, de beurs, van Rimini van binnen gezien. Alleen in de vroege ochtend en de late avond mochten we een glimp opvangen van Cesenatico, waar we samen met alle andere bloggers logeerden tijdens Travel Blogger Destination Italy.

Cesenatico (1b)

We verbleven in Hotel Nettuno, dat ons onvergetelijke blikken op zee bood. Niks inspirerenders als je na een lange dag praten en netwerken ‘thuis’ komt en nog even alle indrukken en belevenissen op wil tekenen.

Hotel-Nettuno-Cesenatico Hotel-Nettuno-Cesenatico-2het heerlijke zwembad van Hotel Nettuno, maar helaas geen tijd voor een duik

Want wat is Cesenatico een verrassend mooi stadje! Het ligt aan de Riviera Romagnola, het stuk kust tussen Ravenna en Rimini, dat grofweg zo’n honderd kilometer bestrijkt. Je vindt er uitgestrekte zandstranden, maar ook veel grote hotels en – zeker in het weekend – luidruchtige Italiaanse families met uitpuilende picknickmanden.

Wie verder kijkt dan het strand, vindt in Cesenatico allereerst een uniek museum: het Museo della Marineria. Bijzonder is vooral dat het museum deels bestaat uit een drijvende collectie: tien kleurrijke historische vissersboten drijven op het water van het kanaal dat voor het museum kabbelt, meestal met gehesen zeil.

zeilboten-Cesenatico

Een vrolijk welkom voor iedereen die het centrum van Cesenatico bezoekt, maar ook erg fascinerend als de avond al gevallen is, als de boten zijn verlicht en weerspiegelen in het wateroppervlak. Zo zagen wij het meteen de eerste avond in Cesenatico, vers uit het vliegtuig. Een schitterender welkom is er waarschijnlijk niet…

Cesenatico (5)

Wat maar weinig mensen weten, is dat ook Leonardo da Vinci zijn sporen in Cesenatico heeft achtergelaten. Hij zou de kanalen en de haven van Cesenatico hebben ontworpen – het is dus eigenlijk mede dankzij hem dat we nu kunnen genieten van het bijzondere aanzicht van het Museo della Marineria.

Cesenatico (2)

Da Vinci’s schetsen voor de waterwegen van Cesenatico zijn nog altijd te zien, maar niet in Italië. Hiervoor moet je naar het Istitut de France in Parijs. In de Codice L, die hier wordt bewaard, kun je het vroegere Cesenatico bewonderen.

Cesenatico-Leonardo-da-Vinci

Cesenatico heeft niet alleen een bijzonder museum, maar ook een bijzondere kathedraal. Sterker nog, ‘La Cattedrale delle foglie e delle piante contadine’ is geen kathedraal maar een kunstwerk dat bestaat uit zeven bladeren. Het is gemaakt door Aurelio Brunelli, naar een idee van Tonino Guerra. Een prachtig monument, dat zeker nu in de herfst, met langzaam verkleurende en vallende bladeren, inspireert tot gedachten van dankbaarheid. Wat zijn we een bofkonten, dat we hier staan – al hebben we dan maar heel even tijd om Cesenatico te ontdekken.

Naast de bladeren staan we even stil bij het monument voor wielrenner Marco Pantani. Hij ligt op het plaatselijke kerkhof begraven, maar hier is hij vereeuwigd zoals iedereen hier hem graag wil herinneren: op de fiets.

Cesenatico (4)

Ook het standbeeld van Garibaldi is bijzonder. Hoewel bijna elke stad wel een standbeeld van deze vrijheidsstrijder heeft, plus een straat of plein naar hem vernoemd, is het standbeeld in Cesenatico het allereerste standbeeld dat van Garibaldi is geplaatst. Je vindt het beeld op het Piazza Carlo Pisacane, waar het sinds 1884 uitkijkt over de mensen aan zijn voeten.

Cesenatico (3)

Wij hebben genoten van het stadje aan zijn voeten, al was deze ontmoeting eigenlijk te kort. Arrivederci Cesenatico!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Leuk stukje Saskia!
    Ik ben toevallig 2 weken geleden een paar dagen in Cesenatico geweest. Inderdaad verrassend mooi. Buiten het seizoen voelt het wat verlaten aan. Langs de haven zijn veel restaurantjes, waar je heerlijk vis en andere gerechten kunt eten. Voor ons een goede uitvalhaven om o.a. Ravenna te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *