Inspiratie voor een Italiaanse kerst

4x doen & proeven in Ragusa

Wie Ragusa voor het eerst aanschouwt, kan niet anders dan verliefd worden op het barokstadje waarvan het oude centrum, Ragusa Ibla, ligt ingeklemd tussen twee bergruggen. Met haar smalle sfeervolle straatjes en indrukwekkende Duomo ademt het stadje een bijna middeleeuwse sfeer, maar dankzij de palazzi vol overdadige versieringen en de rijk gedecoreerde balkons, weet ook de barok je te overdonderen.

Ragusa-Ibla (14)

We tippen vier dingen die je tijdens een bezoek aan Ragusa zeker moet doen:

Barokke balkonnetjes bewonderen

Een bezoek aan Ragusa is niet compleet zonder je te vergapen aan de barokke balkonnetjes. In de Via Capitano Bocchieri zul je met open mond staan kijken naar de barokke balkonnetjes van Palazzo La Rocca. In de andere stadjes van de Val di Noto heb je al veel bijzondere balkons kunnen bewonderen, maar deze schitterende figuren zijn echt uniek.

Ragusa-balkons-Palazzo-La-Rocca (1) Ragusa-balkons-Palazzo-La-Rocca (2) Ragusa-balkons-Palazzo-La-Rocca (3) Ragusa-balkons-Palazzo-La-Rocca (4)

Ook het Palazzo Cosentini (Corso Mazzini) is net een theater vol monsters, maskers en muzikanten:

barokke-balkons-Palazzo-Cosentini-Ragusa (1) barokke-balkons-Palazzo-Cosentini-Ragusa (2) barokke-balkons-Palazzo-Cosentini-Ragusa (3)

Koffie drinken bij Biancomangiare

Net achter de fontein op het Piazza Duomo vind je Biancomangiare, een heerlijk frisse koffiebar met terras waar je ook kunt aanschuiven voor ontbijt, lunch, aperitivo en diner.

Voor bij je cappuccino (of andere koffievariant) zijn er verse cornetti en andere zoetigheden, er is een uitgebreide keuze aan granita’s (onder andere met verse moerbeien) en je kunt je hart ophalen aan tal van hartig lekkers, met onder andere salades, broodjes, bruschette en arancini. Er is ijs, er zijn verse cannoli en natuurlijk kun je er biancomangiare bestellen.

Baincomangiare-Ragusa-Ibla (1) Baincomangiare-Ragusa-Ibla (5) Baincomangiare-Ragusa-Ibla (3) Baincomangiare-Ragusa-Ibla (4)

Siciliaanse souvenirs kopen bij Siculamente

Aan het Piazza Duomo, net naast de barokke fontein aan de onderzijde van het plein, vind je de leukste souvenirwinkel van heel Ragusa: Siculamente. Hier vind je een uitgebreide collectie T-shirts met typisch Siciliaanse opschriften (deels ook in het Siciliaanse dialect), tassen en andere zaken die je eenmaal thuis meteen terugbrengen naar de sfeer van Sicilië.

Ragusa-Siculamente (1) Ragusa-Siculamente (2) Ragusa-Siculamente (3)

De trappen van de Via Scale beklimmen

Vanuit Ragusa Ibla leidt een doolhof aan trappen je via de Chiesa dell’Idria, met de opvallende blauwgekoepelde klokkentoren, naar de brede trap die naar Ragusa Superiore voert. Het is een fantastische klim met steeds mooier uitzicht.

Ragusa-Ibla-kerk-blauwe-koepel (1) Ragusa-Ibla-kerk-blauwe-koepel (2)

De trappartij – met maar liefst 242 treden – wordt bekroond door de Chiesa di Santa Maria delle Scale, die de aardbeving redelijk goed heeft weten te doorstaan. Je ziet nog een paar gotische elementen. Ga ook even op zoek naar het bas-reliëf van terracotta waarop de hemelvaart van Maria wordt afgebeeld. Zie je het kleine duiveltje dat probeert om Maria weer aan haar mantel naar beneden te trekken?

Ragusa-trappen (1) Ragusa-trappen (2) Ragusa-trappen (3) Ragusa-trappen (4)

Nog meer tips voor je vakantie op Sicilië

Nog veel meer tips voor Ragusa en alle andere pareltjes in de Val di Noto en de oostkust van Sicilië vind je in de digitale Ciao tutti Special Sicilië – Spektakel aan de oostkust.

Bestel Ciao tutti Special voor Oost-Sicilië

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.