Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Santa Fiora – een van de mooiste dorpjes van Toscane

Santa Fiora is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Het ligt op de hellingen van de Monte Amiata, een uitgedoofde vulkaan in de Maremma, de streek in het zuiden van Toscane.

Het dorpje is de trotse eigenaar van een Bandiera Arancione, de oranje vlag waarmee Touring Club Italiano de meest gastvrije dorpjes van Italië aanduidt.

Hoewel Santa Fiora niet groot is, valt er genoeg te zien en te beleven. Zo ligt er in het hart van het dorp, net als in Bagno Vignoni, een enorm waterbassin. We delen een aantal plekken die je niet mag missen, maar laat je vooral verrassen door de charme van het dorpsleven in dit Toscaanse juweeltje.

Terziere Castello – de wijk van het kasteel

Allereerst ontdek je het oudste deel van het dorp, Terziere Castello, ‘de wijk van het kasteel’. Aan het Piazza Garibaldi (dat ook wel il salotto dell’Amiata wordt genoemd, ‘de huiskamer van de Amiata’) vind je onder meer de resten van de Rocca Aldobrandesca, die ooit trots boven het dorp uittorende.

Op de plek van de vroegere burcht prijken nu het Palazzo Comunale en het Palazzo Sforza Cesarini prijken. Twee kasteeltorens staan als enige nog overeind: de Torre degli Aldobrandeschi en de Torre dell’Orologio.

In het Palazzo Sforza Cesarini huist het Museo delle Miniere di Mercurio del Monte Amiata, het mijnmuseum van deze streek, waarin de geschiedenis van de kwikmijnen rondom Santa Fiora tot leven komt, net als de verhalen van een aantal mijnwerkers.

De Pieve delle Sante Flora e Lucilla is gewijd aan de patroonheiligen van Santa Fiora. Onder het roosvenster op de gevel zie je het familiewapen van de Aldobrandeschi’s. Binnen in de kerk bewonder je een aantal prachtige beelden van de Della Robbia’s, die bekend stonden om hun geglazuurd aardewerk.

Terziere Borgo – de wijk met de oudste kerk

In Terziere Borgo vind je net als in Pitigliano wat joodse historie terug, zoals de naam Piazza del Ghetto duidelijk maakt. In deze wijk ligt ook de oudste kerk van Santa Fiora, de Sant’Agostino, met een prachtig beschilderde houten Madonna met kind van Jacopo della Quercia. Tegenover deze kerk geeft de Porta San Michele toegang tot de derde wijk van Santa Fiora, Terziere Montecatino.

Terziere Montecatino – de wijk met het waterbekken

De bekendste plek van dit deel van Santa Fiora is de Peschiera, een enorm waterbekken, dat in de late middeleeuwen verrees op de plek van een flinke waterbron en dat in 1851 door Lorenzo Sforza-Cesarini zijn huidige vorm kreeg.

Het is een fotogenieke plek – en dat geldt ook voor het aangrenzende Parco della Peschiera, dat werd ontworpen door Carolina Sforza. Het is hier heerlijk wandelen onder de eeuwenoude kastanjebomen, pijnbomen, cipressen en steeneiken.

Bewonder aan een van de korte zijden van de Peschiera ook de stenen wasplaats, waar de vrouwen van Santa Fiora hun lakens, schorten en andere kleding wasten, en de twee stenen dolfijnen die onder een drietand rusten.

Naast de Peschiera staat de Madonna della Neve, die door de dorpelingen ook wel Madonna della Piscina wordt genoemd, vanwege de ligging aan het waterbekken. Stap hier zeker even binnen, want een deel van de vloer is van glas, voor een prachtige blik op het water van de rivier de Fiora, waaraan het dorpje zijn naam dankt.

Op de façade zie je de patroonheiligen van het dorp, Santa Fiora en Santa Lucilla. Binnen bewonder je mooie fresco’s van de hand van Francesco Nasini.

Ga in Terziere Montecatino ook op zoek naar de Sasso della Fata, de ‘steen van de fee’. Deze steen zou niet zomaar een steen zijn, maar de versteende ziel van een oude vrouw, die stierf aan een gebroken hart, waarin zich al het leed en onrecht in de wereld had opgehoopt…

Schuif aan bij Bistrot Fatt’ammano

Neem tijdens je bezoek aan Santa Fiora de tijd om zonder plattegrond door de verschillende wijken te dwalen, waar de sfeervolle pleinen en steegjes een attractie op zich zijn, met dank aan de stenen huisjes, de kleurrijke bloemen en de wapperende was die zorgen voor een unieke sfeer.

In een van de sfeervolle steegjes vind je Bistrot Fatt’ammano (Via Carolina 11), een restaurantje dat in handen is van twee vrouwen die Santa Fiora en omgeving zo goed kennen, dat ze alle culinaire geheimen van dit stukje Italië aan je willen voorschotelen.

Letterlijk, door de heerlijke gerechten die ze bereiden, waarbij ze traditionele recepten licht aanpassen met een eigentijdse touch, maar ook figuurlijk door de vele verhalen die ze kunnen vertellen.

Ze maken onder meer een heerlijke patè di fegatini di pollo, kippenlevertjespaté, een echte klassieker uit de Toscaanse keuken, die perfect smaakt op wat geroosterde crostini, maar op het menu staan ook andere traditionele Toscaanse gerechten als panzanella, pappardelle met ragù die met de seizoenen wisselt, pasta van kastanjemeel, pici all’aglione (dikke, met de hand gerolde spaghetti met knoflooksaus) en verschillende soorten vleesgerechten.

Proef thuis van de smaak van Santa Fiora

Thuis alvast voorproeven van Santa Fiora? Dat kan met de Maremma Box van Radici Italiane. Hierin vind je allerlei delicatessen uit de Maremma, van risottorijst en olijfolie tot ragù van wildzwijn en een fles Morellino di Scansano. Natuurlijk ontbreekt ook de patè di fegatini di pollo van Bistrot Fatt’ammano niet!

Wil je ook zo’n box vol Toscaanse lekkernijen bestellen voor jezelf of om cadeau te doen? In de webshop van Radici Italiane vind je de drie verschillende Maremma Boxen: S (met vijf delicatessen), M (met acht producten) en L (met tien lekkernijen).

Naast de Maremma Box is er ook een Florence Box, eveneens in drie verschillende varianten. Binnenkort zal er ook een box met allerlei delicatessen uit Pistoia verkrijgbaar zijn. Wil je op de hoogte blijven, volg Radici Italiane dan via Facebook en/of Instagram.

Op de website vind je ook een aantal blogs en video’s over de verschillende producten én over de plekken in Toscane waar deze worden gemaakt. Zo reis je samen met Radici Italiane door Toscane en geniet je virtueel van de achtergrondverhalen bij alle delicatessen in je box. Het verslag van het bezoek aan Santa Fiora vind je hier. Op een buonissimo viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *