Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Belluno – vijf wandelingen om deze stralende stad te ontdekken

Gigantische bergtoppen op de achtergrond, een omgeving vol groen én een sfeervol, historisch centrum: in de Noord-Italiaanse stad Belluno (regio Veneto) komt het allemaal samen.

Dwaal door de straatjes, strijk neer bij een van de wijnbars en sta stil bij de prachtige architectuur. Om je wegwijs te maken in de stad, zijn er vijf themawandelingen uitgezet. Simone wandelde ze allemaal en neemt je alvast virtueel mee op stap in Belluno.

Belluno – stralende stad

Simone: ‘Deze relatief onbekende Italiaanse stad is in de Keltische tijd ontstaan en heeft diverse heersers gekend, van de Venetianen tot Napoleon. De naam Belluno komt van het Keltische Belodonum, dat ‘stralende stad’ betekent.

Dankzij de ligging, aan de rand van de Dolomieten en met de rivier Piave die door de stad stroomt, is Belluno inderdaad een fascinerende stad om te ontdekken. Tijdens de vijf themaroutes die in de stad zijn uitgezet, zie je hoe Belluno ook nu nog altijd straalt, of je nu op een groots plein staat of in een van de kleine steegjes.

In de voetsporen van Dino Buzzati – de blauwe route

Kom je met de trein aan in Belluno? Dan zijn de blauwe Dino Buzzati-route en de gele 900-route de eerste themawandelingen die je tegenkomt. De routes zijn met informatieborden en pijlen aangegeven, dus je kunt ze niet missen.

Bij de blauwe route treed je in de voetsporen van Dino Buzzati, een schrijver, journalist en schilder uit Belluno. Je loopt langs imposante gebouwen, bewondert een aantal kerken en komt uiteindelijk uit op het Piazza Duomo.

De San Rocco op het Piazza dei Martiri is een van de kerken op de route die het bekijken waard is. Zeker de fresco’s aan de buitenkant, die dateren uit 1564, zijn in goede staat gebleven en schitteren je nog altijd tegemoet.

Aan datzelfde Piazza dei Martiri ligt het Teatro Comunale, dat is ontworpen door architect Sugusini. Hij ontwierp ook het Palazzo Rosso (het gemeentehuis van Belluno) en het hoofdplein van Feltre, een ander stadje in de regio Veneto. In Innsbruck staat een theater van zijn hand dat bijna identiek is aan dit theater in Belluno.

Via de Porta Dojona (waar de rode route je ook brengt) loop je langs de Porta Dante. Deze stadspoort werd in 1865 gebouwd ter ere van de beëindiging van de Oostenrijkse overheersing.

De wandeling voert je verder richting het Piazza Castello, waar je de resten ziet van het kasteel dat hier ooit stond. Via het prachtige Palazzo Rosso en het eveneens mooie Palazzo Rettori wandel je naar het Piazza Duomo.

Strijk bij Al Duomo neer voor een drankje en neem alle gebouwen om je heen goed in je op. Loop zeker ook de Duomo binnen en bekijk de diverse schilderingen die de kerk extra bijzonder maken.

Het Belluno van schilder Sebastiano Ricci – de groene route

Waar de blauwe route ophoudt, begint de groene wandeling, die is vernoemd naar de schilder Sebastiano Ricci, die veel reisde en zijn ervaringen in schilderijen verwerkte.

De wandeling start officieel bij Parcheggio di Lambioi, handig als je met de auto bent. Neem de (rol)trappen omhoog en wandel verder vanaf de Duomo. De wandeling leidt je langs het Palazzo dei Giuristi, dat oorspronkelijk voor het college van juristen is gebouwd. Nu vind je er het archeologisch museum van Belluno.

Door de Via Mezzaterra wandel je verder het centrum door, naar het Palazzo Nossadani en de Porta Rugo (waar de groene en paarse wandelroutes elkaar kruisen). Vooral die laatste is indrukwekkend om te zien. Dit is de zuidelijke stadspoort, die vlak bij de rivier Piave ligt.

Door de Via Santa Maria dei Battuti loop je richting het Seminario Gregoriano en de kerk San Pietro, waar in de Cappella Fulcis een prachtig werk van Ricci te zien is.

Wandel langs het water van Belluno – de paarse route

De paarse Zattieri-route (zattieri zijn houten vlotten) voert je langs het water en door Borgo Piave, een authentiek deel van Belluno, waar ooit de zattieri aanmeerden, voor ze naar Venetië voeren.

De wandeling begint op het Piazza dei Martiri en loopt via een smalle steeg met verschillende muurschilderingen, langs restanten van de oude stadsmuur naar de Piave en de Ponte della Vittoria.

Deze brug werd gebouwd ter vervanging van de Ponte Vecchio. Een deel van deze oude brug is nog te zien, vlak bij de Ponte della Vittoria. Ook heb je vanaf de brug prachtig uitzicht over de stad en de bergen die erachter opdoemen.

Loop verder richting Borgo Piave, een karakteristieke wijk met oude palazzi, huizen en de Chiesa di San Nicolò. Vanuit Borgo Piave wandel je verder naar de Porta Rugo, waar de paarse wandelroute eindigt.

Prachtig uitzicht op de Dolomieten – de rode route

De rode Dolomiti-route begint net iets buiten het centrum, op het Piazza Piloni. Deze wandeling dankt zijn naam natuurlijk aan het uitzicht op de Dolomieten dat je onderweg hebt.

De start is bij het bezoekerscentrum van het Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi, waarna je via de Santo Stefano naar het Palazzo Fulcis loopt. Wanneer je zin hebt in een hapje of een drankje onderweg, stop je bijvoorbeeld bij Speakeasy 1920 (Piazza Santo Stefano 20) of bij Gelateria La Delizia (Piazza Vittorio Emanuele 9).

In het Palazzo Fulcis vind je het Museo Civico di Belluno. Tegenover het museum ligt het theater dat je ook op de blauwe route al tegenkwam.

Loop langs het theater door de Porta Dojona uit 1289, die haar naam te danken heeft aan de nabijgelegen donjon (een middeleeuwse versterkte woontoren). Het is de belangrijkste poort van Belluno.

Wandel door de Via Rialto en stop zeker even bij Enoteca Mazzini (Piazza Mazzini 6), waar je de meest uiteenlopende wijnen en prosecco’s uit de regio Veneto kunt proeven én kunt lunchen en dineren.

Met een goed gevulde maag loop je richting het sfeervolle Piazza Mercato, waar ook diverse terrasjes zijn. Via de Torre Civica (auditorium) loop je richting het eindpunt van de wandeling, op het Piazza Duomo.

Bewonder twintigste-eeuwse architectuur – de gele route

De laatste wandeling door Belluno is de gele 900-route, gericht op architectuur uit de twintigste eeuw. De tocht start bij Parcheggio Palasport, een parkeerplaats die dicht bij het station ligt.

Door de Via De Stefani, een straat vol villa’s, loop je richting de Via Caffi. Hier vind je gebouwen die door architect Riccardo Alfaré uit Belluno zijn ontworpen: Garage Tonegutti Belloti (uit 1922) en Garage Bachettti (uit 1913).

Wandel verder naar het Piazzale Battisti. Aan dit plein liggen drie gebouwen die onderdeel zijn van de route. Allereerst het Palazzo Coletti, met twee grote koepels die symmetrisch op het dak zijn gezet.

Ook het Palazzo Benetta (ook ontworpen door Alfaré) en de Scuola Gabelli, een opvallend groot gebouw, behoren tot de bijzondere architectonische hoogstandjes van deze route. De school heeft een grote historische én culturele waarde in de regio en is bekend van de Montessori-methode.

Verderop sluit de gele route even aan op de blauwe route, maar na de Chiesa Santa Maria di Loreto gaat de gele wandeling al snel naar rechts. Bewonder het gebouw van Cinema Italia (uit 1926) en loop nog een klein stukje verder over de Via Garibaldi.

De vijf wandelroutes in detail

Wil je de wandelroutes online bekijken? Op de website van de VVV van Belluno zijn ze allemaal te vinden. Wanneer je in Belluno bent, kun je ook een gratis overzichtskaart bij de VVV op het Piazza Duomo halen.

Een buonissimo aperitivo in Belluno

Na deze themawandelingen heb je niet alleen de indrukwekkendste gebouwen van Belluno gezien, maar ook een klein kijkje gekregen in de geschiedenis van de stad.

Voor een heerlijke afsluiting van je ontdekkingstocht in Belluno, strijk je neer voor een aperitivo bij Caffè Black Soul (Piazza Castello 16) of Pasticceria Bellunese Caffetteria (Piazza Mercato 22). Cin cin, op deze stralende stad!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *