Bologna

De mooiste portici van Bologna

Een paraplu is overbodig in Bologna. Niet omdat het er nooit regent, maar omdat de stad is bedekt met bijna veertig kilometer aan antieke arcades. Deze portici beschermen je tegen de felle zon, (mot)regen en geven de stad bovendien een unieke uitstraling. Maar waar komen deze arcades eigenlijk vandaan? En wat was hun functie? En waar vind je de mooiste? Even terug in de tijd Rond 1300 telde de stad – mede dankzij de aanwezigheid van de universiteit – ruim vijftigduizend inwoners, en daarmee was Bologna een van de tien grootste steden in Europa. Bologna groeide in die tijd bovendien …

Lees meer »

Morandi – meester in stillevens

De Bolognese kunstenaar Giorgio Morandi (1890-1964) was een meester in stillevens. Met zijn in zachte kleuren geschilderde vazen, potjes en flessen veroverde hij een belangrijke plek in de kunstwereld. Morandi woonde en werkte in Bologna, waar hij een teruggetrokken bestaan leidde. Hij woonde samen met zijn drie ongehuwde zussen onder één dak en bracht de meeste tijd door in zijn atelier. Hij ging slechts sporadisch op pad en verliet Bologna zelden. Morandi’s atelier | foto’s: Paolo Ferrari Zijn studio had slechts één raam, dat uitkeek op een binnenplaats. Hier tekende, las en sliep hij. Er stonden slechts een paar meubels: …

Lees meer »

Buonissima Bologna – 10x genieten in la grassa

Bologna is de stad van het goede leven. Het wordt door de Italianen gezegd – en uiteraard door de Bolognesi zelf – en Fiorella Opromolla kan zich er alleen maar bij aansluiten. Fiorella: ‘Vijf maanden dompelde ik me onder in la dolce vita bolognese. Ik had de tijd van mijn leven en wist al snel de beste plekken voor een cappuccino, een bord pasta of een gebakje te vinden. In deze blog neem ik je mee naar mijn tien favoriete plekken in la grassa, ‘de vette’, zoals een van de bijnamen van Bologna luidt. Verse pasta bij Sfoglia Rina Zin …

Lees meer »

Casa Fluò Relais – kleurrijk charme relais in de heuvels van Bologna

Na een wandeling door la rossa, de rode stad, zoals een van de bijnamen van Bologna luidt, verruilen we de portici, pleinen, kerken en torens voor de groene heuvels even ten zuiden van de stad. Tussen de wijnranken, de ruige calanchi en de gouden graanvelden schittert een pareltje uit de collectie van Charminly: Casa Fluò Relais. Kleurrijke kamers in shabby chic stijl Casa Fluò Relais is een klein maar fijn charme relais, met vier kamers – elk in een andere kleur én met een andere geur. Zo biedt elke kamer een eigen ervaring, een unieke beleving. De vier kamers delen …

Lees meer »

Osteria Il Rovescio – biologisch genieten in Bologna

‘Straat van slaven en hoeren. Van beschermers en kippendieven. Van muizeneters. Ook van katten natuurlijk. Obscure oorsprong. Buitenwijk. Buitenwijk ook na opname in het stadscentrum. Leunend tegen de muren. Geterroriseerd door veranderingen. Bijna platteland en bijna stad. Toevluchtsoord voor kaartspelers, experts van bedrog op z’n Frans. Priesters, geile mannen, alcoholisten, muizenvangers, spionnen en travestieten. Voortdurende honger. Koninkrijk van de onstabiliteit. Luiheid. Door de eeuwen heen.’ Zo beschreef Emidio Clementi de Via del Pratello, in zijn boek La Notte del Pratello. En hoewel de Via del Pratello inmiddels heel wat gezelliger is, is het nog altijd een van de meest bohemien-stukjes …

Lees meer »

Piazza Santo Stefano – het mooiste plein van Bologna

Het Piazza Santo Stefano is het mooiste plein van Bologna. Het wordt omringd door prachtige bouwwerken, geschaard rondom de ronde klinkers. Het Piazza Santo Stefano is een plein zoals een plein bedoeld is: een ontmoetingsplek. Hier komen de Bolognesi om samen een biertje te drinken of om over werk te praten. En als ze zijn uitgepraat wippen ze even langs de Basilica di Santo Stefano voor een snel gebed. Le Sette Chiese – de Zeven Kerken Deze kerk is onderdeel van een prachtig historisch complex, le Sette Chiese, oftewel de Zeven Kerken. Door de eeuwen heen zijn rondom de oorspronkelijke …

Lees meer »

FICO Eataly World – het beste uit de Italiaanse keuken

Vuoi essere fico? Wil je cool zijn? Met die vraag opent de website van het nieuwe themapark van Eataly, FICO Eataly World, dat op 15 november de deuren opent, vlak bij Bologna. Het park zelf gaat er volgens de site in elk geval heel cool uitzien! FICO – Fabbrica Italiana Contadina FICO staat voor Fabbrica Italiana Contadina en wil je op culinair gebied het beste van Italiaanse bodem laten zien. Voor het eerst vind je alle culinaire tradities van de twintig verschillende regio’s op één plek. Op een oppervlakte van ruim honderdduizend vierkante meter proef je de beste producten en …

Lees meer »

De 10 beste osteria’s van Bologna

Waar eet je in Bologna het lekkerst? Bij een van deze tien traditionele osterie! Een osteria is een informeel restaurant waar je simpele gerechten eet, vaak aan lange houten tafels. We hebben een lijst gemaakt van de tien osterie waar je volgens de Bolognesi het beste eet. Let op: het gaat daarbij écht om het eten, dus verwacht geen mooie inrichting of sfeerverlichting, dat is immers bijzaak! Buon appetito! Osteria dell’Orsa Dell’Orsa (Via Mentana 1) is een begrip in Bologna. Lange houten tafels, en in de zomer ook een terras. Er heerst altijd een aangename chaos en je moet niet …

Lees meer »

Neptunus en zijn zeemeerminnen

Wie Bologna bezoekt, kan niet om Neptunus heen. De fontein met de zeegod pronkt op het Piazza del Nettuno, vlak naast het Piazza Maggiore, en is een geliefde ontmoetingsplek voor verliefde stelletjes. De Bolognesi noemen de Neptunusfontein liefkozend al Żigànt (de reus). En geef ze eens ongelijk: de enorme zeegod kijkt trots uit over het Piazza Maggiore, terwijl er vier zeemeerminnen vrolijk om hem heen hangen. De ontwerper van deze Neptunus is Giambologna, een Vlaamse beeldhouwer die onder andere werkte voor De’ Medici in Florence. De ontstaansgeschiedenis van de Bolognese fontein begint ook eigenlijk in Florence. Nadat Giambologna een wedstrijd …

Lees meer »

La Grassa – Bologna voor lekkerbekken

Een van de bijnamen van Bologna is la grassa, de vette. De Bolognese keuken is namelijk de rijkste en vetste van heel Italië. Bolognese koks werken veel en graag met producten als boter, room, vlees en kaas en op het menu van Bolognese restaurants prijken goedgevulde pasta’s, stevige vleeswaren, gerijpte kazen en heerlijke hammen. Liflafjes krijg je in Bologna niet voorgeschoteld: uitgebreid en stevig tafelen is hier aan de orde van de dag. De hoogste tijd dus om van deze città grassa te gaan genieten. Alle specialiteiten van de stad en de streek proeven gaat je tijdens een paar dagen Bologna niet …

Lees meer »

De scheve torens van Bologna

Pisa staat bekend om zijn torre pendente, scheve toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens telt!? Zoals we gisteren al vertelden, is een van de bijnamen van Bologna la turrita, oftewel de getorende. Ooit was Bologna namelijk wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. In de middeleeuwen stond de stad vol torens, in alle soorten en maten. In die tijd telde Bologna meer dan tweehonderd torens. Net als in San Gimignano dienden deze torens ter verdediging en bescherming van de inwoners van een stad. Maar een toren was ook en vooral een statussymbool. Hoe machtiger en rijker een familie was, hoe …

Lees meer »

Archiginnasio – boekenparadijs in Bologna

Onlosmakelijk verbonden met Bologna als la dotta, de geleerde, is het Palazzo dell’Archiginnasio, dat verscholen ligt tussen de portici naast de San Petronio. Ooit was dit een faculteit van de eerste universiteit ter wereld, nu huisvest het een bibliotheek en een museum. Het gebouw zelf dateert uit 1562, toen het werd opgeleverd als de eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna. Tot die tijd waren studenten en professoren voor hun colleges en bijeenkomsten aangewezen op allerlei verschillende plekken in de stad. Het palazzo werd al snel de thuisbasis van studenten uit alle delen van Italië (en daarbuiten). Het Archiginnasio ademt historie. Van de binnenplaats tot …

Lees meer »

Bologna – la grassa, la rossa, la dotta & la turrita

Vandaag brengen we een bezoek aan Bologna, een stad die in de loop der tijd maar liefst vier bijnamen heeft weten te verkrijgen. Elk van deze bijnamen karakteriseert deze letterlijk en figuurlijk heerlijke stad in Emilia-Romagna, al is de eerste bijnaam volgens ons de beste… La grassa – stad van het lekkere eten Bologna wordt ook wel la grassa, de vette genoemd. Dit is de meest tot de verbeelding sprekende bijnaam van de stad. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië – en ook wel als ‘de buik van Italië’. Die bijnaam dankt de stad aan haar verse pasta, met name …

Lees meer »

Bologna – piazza’s, pasta & portici

Ciao tutti! Omdat Bologna letterlijk en figuurlijk zo’n heerlijke stad is, stippelden we er een unieke route uit die je het beste van de stad laat zien: de mooiste pleinen, de lekkerste adressen voor pasta en andere delicatessen en de langste portici. Ga je met ons mee op een heerlijke ontdekkingstocht in Bologna, stad van ruime pleinen, van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten? Bologna heeft niet voor niets de bijnaam la grassa, ‘de vette’. Die bijnaam dankt de stad aan de verse pasta, met name de gevulde variant, aan de ragù alla bolognese, aan …

Lees meer »

De mooiste plekjes van Bologna

Na ons bliksembezoek aan Forlì voor de tentoonstelling van Boldini zijn we nu aangekomen in Bologna, de laatste en tevens grootste stad van het kwartet dat we tijdens onze reis bezoeken (we namen jullie voor Forlì al mee naar Ferrara en Ravenna). Gids Marcello staat bij de lobby van Hotel Internazionale al klaar om ons mee te nemen voor een stadstour, maar deze valt letterlijk in het water. Het koelt die middag opeens enorm af en het begint ook nog eens flink te regenen en te waaien waardoor we buiten dus geen foto’s kunnen maken. Het is zelfs zo koud …

Lees meer »

Ciao tutti Special #14 – het mooiste en lekkerste van Bologna, Ravenna, Modena, Ferrara en Parma

Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van heel Italië, met tal van specialiteiten. Lasagne, tagliatelle, mortadella, tortelli, Parmaham, Parmezaanse kaas, balsamico… je vindt het hier allemaal! In onze nieuwe Special nemen we je mee op een heerlijke ontdekkingstocht door deze regio. We beginnen in Bologna, stad van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten, die niet voor niets de bijnamen ‘de vette’ en ‘de buik van Italië’ heeft. Onze gidsen in Bologna zijn Nina Schuttert (27), journaliste, en Andrea Margelli (38), fotograaf. Andrea is geboren en getogen in Bologna en kent er dus als geen …

Lees meer »

666 bogen in Bologna

Na onze Luilekkertocht door Bologna wilden we weliswaar goed gevulde koffers mee terug naar huis nemen, maar de andere ingeslagen kilo’s mochten wel in Bologna achterblijven. Op onze laatste dag besloten we dan ook een fikse wandeling te maken ter compensatie van dat geslenter en gesmikkel de dag ervoor. Op een mistige zondagochtend togen we naar de Porta Saragozza, een oude stadspoort ten westen van het centrum, waar de langste overdekte zuilengalerij ter wereld begint. Deze galerij leidt naar de kerk Madonna di San Luca, hoog op een heuvel boven de stad. De vier kilometer lange portico telt maar liefst …

Lees meer »

Citytrip Bologna: dwalen door Luilekkerland

Bologna heeft meerdere bijnamen, maar tijdens ons laatste bezoek aan de stad hebben we vooral de bijnaam la grassa, oftewel de vette, eer aangedaan. Bologna staat namelijk bekend als ‘de buik van Italië’, het is dé culinaire hoofdstad van Italië. Een ideale bestemming voor een citytrip dus, of je nu houdt van zoete gebakjes en chocolade of van zelfgemaakte pasta en goedgevulde pastasauzen: in Bologna vind je voor ieder wat lekkers! Samen met vriendin Astrid, die altijd wel in is voor culinaire uitjes, vloog Saskia naar Bologna. Met allebei een bijna lege koffer, zodat we tijdens ons weekendje weg goed …

Lees meer »

Een museum om voor te smelten

Vandaag, 24 maart, is gekroond tot de Europese Dag van het IJs. Een goede reden om een virtueel bezoek te brengen aan het Carpigiani Gelato Museum, in de buurt van Bologna. Het museum is gevestigd in de fabriek van ijsmachinemaker Carpigiani. Het laat je kennismaken met de wereld van ijs, enerzijds door duizenden prachtige archieffoto’s, oude machines en reclameposters, anderzijds door workshops waarbij je zelf de kunst van het ijsmaken leert. Het museum is van dinsdag tot en met zaterdag te bezoeken tussen 9.00 en 18.00 uur, maar je moet wel altijd van tevoren reserveren. Let daar dus goed op …

Lees meer »

La Dolce Vita

Precies vijftig jaar na de première vanLa Dolce Vita neemt de tentoonstelling Fellini – Dall’Italia alla luna in het museum voor moderne kunst in Bologna (MAMbo) je mee naar de uitbundige wereld van de Italiaanse regisseur Federico Fellini. Het leven van Fellini wordt samengevat in tekeningen, filmfragmenten, krantenartikelen, oude foto’s en veel spektakel. De expositie besteedt veel aandacht aan La Dolce Vita, waarmee Fellini in 1960 in Cannes een Gouden Palm won. De bekendste scène, waarin Anita Ekberg in de Trevifontein ronddartelt, wordt vaak opgevoerd als een illustratie van Fellini’s ongebreidelde (erotische) fantasie, maar de expositie laat zien dat Ekberg …

Lees meer »