Bologna

FICO Eataly World – het beste uit de Italiaanse keuken

Vuoi essere fico? Wil je cool zijn? Met die vraag opent de website van het nieuwe themapark van Eataly, FICO Eataly World, dat op 15 november de deuren opent, vlak bij Bologna. Het park zelf gaat er volgens de site in elk geval heel cool uitzien! FICO – Fabbrica Italiana Contadina FICO staat voor Fabbrica Italiana Contadina en wil je op culinair gebied het beste van Italiaanse bodem laten zien. Voor het eerst vind je alle culinaire tradities van de twintig verschillende regio’s op één plek. Op een oppervlakte van ruim honderdduizend vierkante meter proef je de beste producten en …

Lees meer »

De 10 beste osteria’s van Bologna

Waar eet je in Bologna het lekkerst? Bij een van deze tien traditionele osterie! Een osteria is een informeel restaurant waar je simpele gerechten eet, vaak aan lange houten tafels. We hebben een lijst gemaakt van de tien osterie waar je volgens de Bolognesi het beste eet. Let op: het gaat daarbij écht om het eten, dus verwacht geen mooie inrichting of sfeerverlichting, dat is immers bijzaak! Buon appetito! Osteria dell’Orsa Dell’Orsa (Via Mentana 1) is een begrip in Bologna. Lange houten tafels, en in de zomer ook een terras. Er heerst altijd een aangename chaos en je moet niet …

Lees meer »

Neptunus en zijn zeemeerminnen

Wie Bologna bezoekt, kan niet om Neptunus heen. De fontein met de zeegod pronkt op het Piazza del Nettuno, vlak naast het Piazza Maggiore, en is een geliefde ontmoetingsplek voor verliefde stelletjes. De Bolognesi noemen de Neptunusfontein liefkozend al Żigànt (de reus). En geef ze eens ongelijk: de enorme zeegod kijkt trots uit over het Piazza Maggiore, terwijl er vier zeemeerminnen vrolijk om hem heen hangen. De ontwerper van deze Neptunus is Giambologna, een Vlaamse beeldhouwer die onder andere werkte voor De’ Medici in Florence. De ontstaansgeschiedenis van de Bolognese fontein begint ook eigenlijk in Florence. Nadat Giambologna een wedstrijd …

Lees meer »

La Grassa – Bologna voor lekkerbekken

Een van de bijnamen van Bologna is la grassa, de vette. De Bolognese keuken is namelijk de rijkste en vetste van heel Italië. Bolognese koks werken veel en graag met producten als boter, room, vlees en kaas en op het menu van Bolognese restaurants prijken goedgevulde pasta’s, stevige vleeswaren, gerijpte kazen en heerlijke hammen. Liflafjes krijg je in Bologna niet voorgeschoteld: uitgebreid en stevig tafelen is hier aan de orde van de dag. De hoogste tijd dus om van deze città grassa te gaan genieten. Alle specialiteiten van de stad en de streek proeven gaat je tijdens een paar dagen Bologna niet …

Lees meer »

De scheve torens van Bologna

Pisa staat bekend om zijn torre pendente, scheve toren, maar wist je dat Bologna wel twee scheve torens telt!? Zoals we gisteren al vertelden, is een van de bijnamen van Bologna la turrita, oftewel de getorende. Ooit was Bologna namelijk wat Manhattan nu is: een bruisende verticale metropool. In de middeleeuwen stond de stad vol torens, in alle soorten en maten. In die tijd telde Bologna meer dan tweehonderd torens. Net als in San Gimignano dienden deze torens ter verdediging en bescherming van de inwoners van een stad. Maar een toren was ook en vooral een statussymbool. Hoe machtiger en rijker een familie was, hoe …

Lees meer »

Archiginnasio – boekenparadijs in Bologna

Onlosmakelijk verbonden met Bologna als la dotta, de geleerde, is het Palazzo dell’Archiginnasio, dat verscholen ligt tussen de portici naast de San Petronio. Ooit was dit een faculteit van de eerste universiteit ter wereld, nu huisvest het een bibliotheek en een museum. Het gebouw zelf dateert uit 1562, toen het werd opgeleverd als de eerste centrale zetel van de Universiteit van Bologna. Tot die tijd waren studenten en professoren voor hun colleges en bijeenkomsten aangewezen op allerlei verschillende plekken in de stad. Het palazzo werd al snel de thuisbasis van studenten uit alle delen van Italië (en daarbuiten). Het Archiginnasio ademt historie. Van de binnenplaats tot …

Lees meer »

Bologna – la grassa, la rossa, la dotta & la turrita

Vandaag brengen we een bezoek aan Bologna, een stad die in de loop der tijd maar liefst vier bijnamen heeft weten te verkrijgen. Elk van deze bijnamen karakteriseert deze letterlijk en figuurlijk heerlijke stad in Emilia-Romagna, al is de eerste bijnaam volgens ons de beste… La grassa – stad van het lekkere eten Bologna wordt ook wel la grassa, de vette genoemd. Dit is de meest tot de verbeelding sprekende bijnaam van de stad. Bologna staat namelijk bekend als de culinaire hoofdstad van Italië – en ook wel als ‘de buik van Italië’. Die bijnaam dankt de stad aan haar verse pasta, met name …

Lees meer »

De mooiste plekjes van Bologna

Na ons bliksembezoek aan Forlì voor de tentoonstelling van Boldini zijn we nu aangekomen in Bologna, de laatste en tevens grootste stad van het kwartet dat we tijdens onze reis bezoeken (we namen jullie voor Forlì al mee naar Ferrara en Ravenna). Gids Marcello staat bij de lobby van Hotel Internazionale al klaar om ons mee te nemen voor een stadstour, maar deze valt letterlijk in het water. Het koelt die middag opeens enorm af en het begint ook nog eens flink te regenen en te waaien waardoor we buiten dus geen foto’s kunnen maken. Het is zelfs zo koud …

Lees meer »

666 bogen in Bologna

Na onze Luilekkertocht door Bologna wilden we weliswaar goed gevulde koffers mee terug naar huis nemen, maar de andere ingeslagen kilo’s mochten wel in Bologna achterblijven. Op onze laatste dag besloten we dan ook een fikse wandeling te maken ter compensatie van dat geslenter en gesmikkel de dag ervoor. Op een mistige zondagochtend togen we naar de Porta Saragozza, een oude stadspoort ten westen van het centrum, waar de langste overdekte zuilengalerij ter wereld begint. Deze galerij leidt naar de kerk Madonna di San Luca, hoog op een heuvel boven de stad. De vier kilometer lange portico telt maar liefst …

Lees meer »

Citytrip Bologna: dwalen door Luilekkerland

Bologna heeft meerdere bijnamen, maar tijdens ons laatste bezoek aan de stad hebben we vooral de bijnaam la grassa, oftewel de vette, eer aangedaan. Bologna staat namelijk bekend als ‘de buik van Italië’, het is dé culinaire hoofdstad van Italië. Een ideale bestemming voor een citytrip dus, of je nu houdt van zoete gebakjes en chocolade of van zelfgemaakte pasta en goedgevulde pastasauzen: in Bologna vind je voor ieder wat lekkers! Samen met vriendin Astrid, die altijd wel in is voor culinaire uitjes, vloog Saskia naar Bologna. Met allebei een bijna lege koffer, zodat we tijdens ons weekendje weg goed …

Lees meer »