Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giovinazzo – kleurrijk havenplaatsje in Puglia

Giovinazzo is een klein plaatsje net ten noorden van Bari, met een gemoedelijke ongedwongen sfeer. We delen onze favoriete plekken in dit havenstadje in Puglia!

Cappuccino aan het Piazza Vittorio Emanuele II

Giovinazzo is een plek waar je het Italiaanse leven heerlijk kunt ervaren. Je start je bezoek aan het stadje het beste zoals een echte Italiaan de dag begint: drink een heerlijke cappuccino en eet er een cornetto bij.

Je kunt dit doen op talloze plekken in Giovinazzo, maar we gaan het liefste naar Manuelito Bar. Bijna het hele jaar door kun je hier heerlijk op het terras zitten met uitzicht op het piazza en de San Domenico. Ook Ragno d’Oro Caffè is een fijne plek aan het plein.

Piazza Vittorio Emanuele II is dé plek in Giovinazzo waar iedereen samenkomt, een caffè drinkt, een ijsje eet, rondloopt en in de zon zit. Midden op het plein vind je de prachtige Fontana dei Tritoni.

Ook het nachtleven van Giovinazzo speelt zich hier af. In de zomer is het een drukte van belang. Bij speciale feestdagen, en dat zijn er nogal wat in Italië, is dit het plein waar feest gevierd wordt. Tevens vinden er vaak optredens plaats; de culturele agenda van Giovinazzo is goed gevuld.

Het kleurrijke haventje van Giovinazzo

Vanaf dit centrale piazza wandel je zo naar het haventje, met kleurrijke vissersbootjes die zelfs op een bewolkte dag (zoals we die in april 2023 troffen) zorgen voor een vrolijke fotosessie:

Sant’Agostino

Deze kerk ligt aan het Piazza Sant’Agostino, dicht bij het Piazza Vittorio Emanuele II. De neoklassieke Sant’Agostino is gebouwd door Augustijner paters en grenst aan een oude kerk die is gewijd aan de apostel Thomas. Door de jaren heen is de kerk, die inmiddels publiek eigendom is, gebruikt als kostschool en als school voor beroepsonderwijs. Een prachtige plek om te bezoeken!

Mercato Coperto – de markt van Giovinazzo

Veel inwoners van Giovinazzo doen hun dagelijkse boodschappen op de Mercato Coperto (Via Cappuccini 111). Hier vind je verse vis aan de rechterkant en aan de linkerkant allerlei lekkers als vers fruit, olijven, ham en kazen. Deze markt is iedere dag (behalve op zondag) open.

Een wandeling door het centro storico van Giovinazzo

Na talloze bezoekjes aan Giovinazzo hebben we een leuke wandelroute (van circa drie kilometer) uitgestippeld langs de zee en door het centro storico van Giovinazzo.

Als je met de auto komt is het makkelijk om te parkeren aan de Lungomare Esercito Italiano, ter hoogte van nummer 9. Vanaf dit punt loop je rechtdoor op de Lungomare Esercito Italiano totdat je niet verder kunt. Je buigt af naar links en gaat een houten brug over.

Hier wijst de route zich vanzelf, je neemt de trap naar boven en komt uit op de Via Marco Polo. Deze straat loop je uit, dan ga je op de kruising rechtsaf richting de Via Cattedrale, een prachtig straatje.

Loop de Via Cattedrale helemaal uit totdat je uitkomt op het Piazza Umberto I, dat overloopt in het Piazza Vittorio Emanuele II. Aan dit plein vind je zoals we eerder al schreven veel terrasjes waar je even lekker kunt genieten van een cappuccino of aperitivo.

Meestal lopen we terug langs de Via Galdia en het Piazza Costantinopoli. Op dit pleintje vind je een mooi standbeeld van San Michele Arcangelo, de aartsengel Michaël.

Neem van het plein de Via Spirito San Spirito, met de gelijknamige kerk, en loop deze straat helemaal uit. Aan het einde kom je weer uit op de Lungomare Esercito Italiano.

Un gelato per favore!

De meningen zijn verdeeld welke van deze twee gelateria’s in Giovinazzo de beste is. Maar we verzekeren je: ze hebben allebei superlekker ijs. In de haven kun je terecht bij Il Canaruto (Via Marina 21), aan het Piazza Vittorio Emanuele II bij Vecchio Caffè.

Heerlijk eten bij Romanazzi’s 

In de ronde toren aan het haventje van Giovinazzo vind je visrestaurant Romanazzi’s (Piazza Porto 32). Bij mooi weer kun je heerlijk op het terras zitten met uitzicht op het karakteristieke haventje. Het is echt een unieke locatie met typisch Pugliese visgerechten op het menu.

Wij genoten tijdens ons laatste bezoek van medaglioni di polpo met aardappelcrème, citroen en hartige meringue als antipasto, gevolgd door taralli van aardappel met vongole en cime di rape en pappardelle cacio e pepe met rauwe tonijn en geschaafde truffel.

Even lekker het water in

Aan de achterzijde van het oude centrum van Giovinazzo kun je in de zomer perfect zwemmen, net zoals de inwoners van Giovinazzo doen. Ter hoogte van Lungomare Esercito Italiano 157 kun je makkelijk het water in en bovendien kun je hier heerlijk uit de wind liggen.

Villa Comunale

Een andere plek waar de bewoners van Giovinazzo samenkomen is Villa Comunale, een park aan het Piazza Giuseppe Garibaldi. Bij mooi weer is het hier vol met mensen en kun je plaatsnemen op een bankje om alle drukte te aanschouwen.

Er is een leuk speeltuintje voor de kinderen en tientallen bankjes waar je mensen van alle leeftijden vindt die met elkaar babbelen. Tevens is er een kleine kiosk waar je in de zomer een caffè of een gelato kunt halen.

La Creperia

Dit restaurantje ligt aan een heel idyllische pleintje, tussen de huizen van de bewoners in. Echt een beleving. La Creperia behoort zeker tot een van onze favoriete plekken in Puglia. Je kunt er heerlijk eten en de bediening is zeer vriendelijk. De wijn met verse perziken of bosvruchten is echt een aanrader!

Overnachten in Giovinazzo

Overnachten in Giovinazzo doe je bij B&B Giovinazzo | The flower of hospitality. De eigenaren, Claudia en Frank, wonen al meer dan twintig jaar in Giovinazzo en kunnen je alles vertellen over de cultuur, de historie en de hotspots van Giovinazzo en omgeving.

Nog meer tips voor Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *