Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Otranto, de meest oostelijke stad van Puglia

Welkom in Otranto (met de klemtoon op de eerste o), een van de pareltjes aan de oostkust van Puglia. We nemen je mee naar dit meest oostelijk gelegen stadje van Italië, dat tevens een van de borghi più belli d’Italia is, de mooiste dorpjes van Italië.

Otranto è l’anagramma di tornato
Questo è un luogo dove si ritorna
sempre, che ti porti addosso
come una bellissima memoria.

Saskia: ‘Volgens dit prachtige gedicht, dat ik op een kleurrijke muur in Otranto aantrof, is Otranto het anagram van tornato, teruggekeerd. Otranto is namelijk een plek waar je altijd weer terug wil gaan, die je met je meedraagt, als een bijzonder mooie herinnering.

De Italiaanse journalist Roberto Cotroneo omschreef de sfeer in Otranto als ‘gli anni non passano e tutto sembra compenetrarsi, ‘de tijd gaat niet voorbij en alles lijkt samen te smelten’. Dat komt deels door de schitterende ligging, aan zee, met een kleurrijke haven en een eigen stadsstrand, deels door de bijna sprookjesachtige sfeer die in de straatjes van de oude stad huist.

De bewogen geschiedenis van Otranto

Door die ligging, op het meest oostelijke stukje Puglia, kent Otranto een bewogen geschiedenis. Het was de eerste plek waar veroveraars van overzee aan land kwamen. Een van de beruchtste aanvallen is die van de Turken. In de zomer van 1480 liet een enorme vloot van meer dan honderd schepen achttienduizend soldaten aan land om de stad in te nemen.

De inwoners van Otranto hielden ongeveer twee weken stand, maar uiteindelijk hadden de Turken de langste adem en wisten ze het stadje op de knieën te dwingen. Dat ging gepaard met veel geweld. Zo werden alle mannen en alle jongens ouder dan vijftien jaar zonder aanzien des persoons gedood.

De vrouwen en kinderen werden verkocht als slaven. Achthonderd inwoners van de stad probeerden aan hun lot te ontkomen en sloten zich op in de kathedraal. Ze baden dag en nacht om een wonder, maar God liet niet van zich horen. De Turken echter wel; zij eisten dat alle achthonderd vluchtelingen zich zouden bekeren tot de Islam.

Toen men dat unaniem weigerde, werden ze allemaal gedood. In 1771 werden deze ‘martelaren van Otranto’ heilig verklaard. De botten van alle achthonderd martelaren werden naar de kathedraal overgebracht, waar je ze nog altijd kunt zien in de Cappella dei Martiri (‘kapel van de martelaren’) in het rechterschip.

De kathedraal van Otranto

Gelukkig heeft de kathedraal – een van de hoogtepunten van je bezoek aan Otranto – ook mooie verhalen te bieden. Ik ben elke keer weer onder de indruk van de mozaïekvloer, die dateert uit de twaalfde eeuw. Het is ongelooflijk, maar voor zover ik kan achterhalen waar: het hele mozaïek is het werk van slechts één enkele monnik, Fra Pantaleone.

Hij werkte er tussen 1163 en 1165 dag in dag uit aan, op zijn knieën gebogen over de talloze voorstellingen, van een levensboom tot de Toren van Babel, de tekens van de dierenriem en de Ark van Noach. Met recht een monnikenwerk!

Naast de kathedraal is het kasteel van Otranto een bezoek waard. De versie die je nu ziet, is gebouwd op de restanten van oudere forten. Zeker na de bloederige aanval van de Turken wilde men het zekere voor het onzekere nemen en de stad nog beter beschermen tegen mogelijke indringers.

Chiesetta di San Pietro

Veel kleiner dan de kathedraal maar minstens zo sfeervol is de Chiesetta di San Pietro, met fresco’s in Byzantijnse stijl.

Lekker eten in Otranto

De oude stadsmuur is nog bijna geheel intact. Binnen de veilige omarming van de muren is het heerlijk slenteren. Lekker eten kan bij Laltrobaffo (Via Cenobio Basiliano 23), Covo dei Mori (Via Leondari 11), Cala dei Normanni (Lungomare Terra d’Otranto 51) en La Cornacchia e Il Mosto (Via Vincenzo de Donno 6).

Het mooiste uitzicht op zee

Voor het mooiste uitzicht op zee wandel je naar Via Bastione dei Pelasgi of naar Molo San Nicola. Deze laatste plek is zeker bij zonsopkomst een van de mooiste uitkijkpunten.

Punta Palascia

Aan de kust even ten zuiden van Otranto is er nóg een prachtig panoramapunt: Punta Palascia, het meest oostelijke puntje van Italië. Op slechts een dikke honderd kilometer afstand ligt Albanië, waarvan je op heldere dagen de kustlijn kunt onderscheiden. Maak een wandeling naar de vuurtoren, waarin een museum over de zee te vinden is.

Volgens geografen is Punta Palascia ook de ‘grens’ tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee, maar volgens veel Pugliesi ligt die scheiding nog wat zuidelijker, namelijk bij Santa Maria di Leuca.

Drie magische meren rondom Otranto

Ongeveer tien kilometer ten noorden van Otranto parelen de Laghi Alimini. Dit zijn twee prachtige meren die samen een natuurlijke oase vormen, dicht bij de zee. Het Alimini Grande staat zelfs in verbinding met de zee en bevat dus zout water, terwijl het Alimini Piccolo een zoetwatermeer is.

Je stuit hier op zeldzame plantensoorten, zoals zee-orchideeën, het blaasjeskruid (let wel op, dit is een vleesetende plant) en de waterkastanje. Beide meren vormen een heerlijke habitat voor watervogels. Zeker tijdens de vogeltrek kun je hier bijzondere exemplaren spotten. Via de website www.lalimini.it kun je een excursie in dit natuurgebied boeken.

Meteen ten zuiden van Otranto ligt het Laghetto della Cava di Bauxite, een bijna magische omgeving. Dankzij het aluminium dat hier in de aarde zit, kleurt de aarde zelf rood terwijl het water van het meer een groenblauwe gloed krijgt. Alsof je op een andere planeet bent beland…

Nog meer tips voor je vakantie in Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

de mooiste plekken van Puglia
10x proeven van Puglia
de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
de mooiste stranden van Puglia
slapen in een trullo in Puglia
de mooiste masseria’s in Puglia

Geniet van la bella Puglia!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *