Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Borgo Parrini (Partinico) – een Siciliaanse ode aan Gaudí

Ten zuidwesten van Palermo, de bruisende hoofdstad van Sicilië, ligt het tot voor kort onbekende Borgo Parrini, een frazione van Partinico.

Vanwege de nabijheid van strandbestemmingen als Mondello en Scopello en de aantrekkingskracht van Palermo, Trapani en San Vito lo Capo was Partinico lange tijd een bestemming die ook de meeste Sicilianen links lieten liggen.

In internationale reisgidsen werd Partinico al helemaal niet vermeld. Tot nu, want een deel van de piepkleine frazione Borgo Parrini is omgetoverd tot een soort sprookjesplein, met huizen die zijn geïnspireerd op de werken van Gaudí.

Borgo Parrini telde een paar jaar geleden nog maar achttien inwoners. De straten oogden verlaten, de huizen waren verwaarloosd en voor de overgebleven bewoners was er eigenlijk geen enkele reden om niet ook te verhuizen.

Dat is nu wel anders. Borgo Parrini staat hoog op het to see-lijstje van veel Sicilianen, Italianen en buitenlandse bezoekers. Samen met Giuseppe Caglio heeft een aantal inwoners het initiatief genomen om een deel van de huizen van het spookdorpje in de stijl van Gaudì op te knappen en kleur te geven.

Meteen bij de eerste aanblik raak je geïnspireerd door de kleurrijke details (van schoorstenen tot lantaarns), de street art, de gedichten die hier en daar op de muur prijken, door de mensen die alleen al van de aanblik van Borgo Parrini vrolijk worden.

Dit ‘Barcelona van Sicilië’ is een explosie van kleur, een uniek palet dat doet denken aan de tinten van de Siciliaanse hemel, de Siciliaanse zee en de Siciliaanse zon.

La linea retta è la linea degli uomini,
quella curva la linea di Dio.
Antoni Gaudí

Borgo Parrini is maar klein; in een half uurtje heb je alle moois wel vastgelegd met je camera en ben je helemaal geïnspireerd en opgeladen. Kom je er in de late middag, dan kun je na afloop aanschuiven voor een pizza al limone (met citroen) bij de pizzeria aan het plein of voor de speciale pizzasoort vota e sbota bij A Stidda.

Neem zeker ook een kijkje bij het culturele centrum I Campanili a Borgo Parrini, waar je letterlijk en figuurlijk kunt proeven van dit bijzondere stukje Sicilië, of je nu komt voor een kopje koffie met een dolce of voor een bezoek aan de oude bakkerij van Borgo Parrini.

Wil je langer van de sprookjesachtige sfeer van Borgo Parrini genieten, dan kun je blijven slapen bij Borgo Parrini Apartments, met ook binnen veel kleurrijke Siciliaanse details.

met dank aan Borgo Parrini voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Goedemorgen Saskia,
    Al vele jaren ben ik fan van Ciao tutti en geniet ik er de hele week van, ben bijna 85 jaar en geheugen loopt wat terug maar, je blogs zijn een wake-upcall van wat ik in vroegere tijden allemaal heb mogen beleven op mijn reizen.
    Het brengt we weer terug naar die vroegere tijd waar ik enorm van kan genieten!!!
    Hoop nog wat jaren van je blogs te mogen genieten, complimenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *