Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bewonder de mooiste mozaïeken van Ravenna

In de vijfde eeuw was Ravenna korte tijd de hoofdstad van het West-Romeinse Rijk, maar de echte pracht en praal dankt de stad echter aan de Byzantijnse overheersers, die het er tot in de achtste eeuw voor het zeggen hadden en die de magnifieke mozaïeken maakten waar Ravenna nog altijd beroemd om is.

Sinds 1996 prijken er acht vroeg-christelijke monumenten uit Ravenna op de Werelderfgoedlijst van Unesco: de Basilica di San Vitale, de Basilica di Sant’Apollinare Nuovo, het mausoleum van Theodorik, het mausoleum van Galla Placidia, het Battistero Neoniano, het Battistero degli Ariani, de Cappella Arcivescovile en de Basilica di Sant’Apollinare in Classe.

Basilica di San Vitale

De Basilica di San Vitale is een goed startpunt voor een tour langs een aantal van deze vroeg-christelijke monumenten van Ravenna. De mozaïeken in deze kerk behoren tot de oudste ter wereld. Hun kleuren schitteren je tegemoet; niet gek als je weet dat er waarschijnlijk zo’n vijfduizend verschillende kleuren zijn gebruikt!

De mozaïeken zijn gemaakt voor Justinianus, de eerste Byzantijnse keizer van Ravenna, en zijn vrouw Theodora. Voor hen prijken er in de San Vitale pauwen, bloemen, engelen en sterren. Ruk je blik echter ook even los van wat er boven je hoofd te zien is om de vloer te bewonderen, met onder andere een labyrint.

Mausoleo di Galla Placidia

Meteen naast de Basilica di San Vitale vind je het Mausoleo di Galla Placidia. Dit mausoleum ziet er aan de buitenkant misschien wat kaal uit, maar van binnen is het schitterend gedecoreerd, zoals je hieronder kunt zien. Je vindt er drie sarcofagen, waaronder die van Galla Placidia, de dochter van de Romeinse keizer Theodosius – maar ook hier wordt je aandacht vooral gevangen door de mozaïeken.

Laat je betoveren door het blauwe plafond vol glinsterende gouden sterren. Wat een werk moet dit zijn geweest, maar wat zullen de mozaïekmakers tevreden zijn als ze alle bezoekers met open mond zouden zien staan kijken…

Je mag helaas maar heel even kijken (om de mozaïeken zo goed mogelijk te beschermen en te behouden), maar al het moois zal nog lang op je netvlies staan.

De schoonheid van deze plek zou Cole Porter hebben geïnspireerd voor zijn beroemde lied Night & Day. Porter was overigens niet de enige die onder de indruk was van de mozaïekkunst in Ravenna.

De Weense kunstenaar Gustav Klimt bezocht in 1903 de mozaïeken en deed er inspiratie op voor onder andere De Kus, zoals je kunt zien aan zijn gebruik van het schitterende goud en de vele kleine vakjes kleur.

Mausoleum van Theodorik

Bezoek ook het Mausoleum van Theodorik, net buiten het centrum. Het monument is in 520 gebouwd door Theodorik de Grote, de koning van de Ostrogoten, die in die tijd over het huidige Ravenna en omgeving heerste. Het moest dienst doen als zijn eigen graftombe. Zes jaar later werd hij er inderdaad ook begraven.

Basilica di Sant’Apollinare Nuovo

Een van de andere Unesco-sites is de Sant’Apollinare Nuovo. Deze kerk werd gebouwd tussen 493 en 496, voor Theodorik de Grote. In de kerk prijken twee rijen marmeren zuilen, gedecoreerd met mooie Byzantijnse kapitelen, maar ook hier weer mooie mozaïeken, met onder meer afbeeldingen van het paleis van Theodorik en van de haven van Classe.

In dit stadje, even ten zuidoosten van Ravenna, vind je de Basilica di Sant’Apollinare in Classe, die is gebouwd in de zesde eeuw. Ook hier wordt je aandacht meteen getrokken door de mozaïeken, die vooral stralen in de apsis.

Battistero Neoniano & Battistero degli Ariani

Nog meer magnifieke mozaïeken bewonder je in het Battistero Neoniano en in het Battistero degli Ariani. De eerste doopkapel, die meteen naast de Duomo van Ravenna te vinden is, is gebouwd in de vijfde eeuw en daarmee het oudste monument van Ravenna.

De achthoekige kapel is gebouwd op de plek van het vroegere Romeinse badhuis en herbergt een schitterend mozaïek met de doop van Christus als onderwerp.

Ook in het Battistero degli Ariani, tegenover de Spirito Santo-kerk, schittert een mozaïek met de doop van Christus op het plafond.

Via de website Ravenna Mosaici vind je informatie over alle acht plekken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken, inclusief openingstijden en de mogelijkheid kaartjes te reserveren. Ook kun je een pdf downloaden met een plattegrond, zodat je makkelijk ziet waar alle monumenten zich bevinden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. wonderschoon.

  2. Gerard Harberink

    Geweldig indrukwekkend. Deze. Fresco’s zijn alleen al een bezoek aan Ravenna waard. Drie koningen, nog alle drie blank. En het water van de Jordaan zo doorzichtig, dat je Jezus naakt in het water kunt zien staan. Wat een kunstenaars!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *