Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sirmione, de parel van het Gardameer

Sirmione wordt ook wel ‘de parel van het Gardameer’ genoemd. Erwin neemt je er mee naartoe en laat je zien waarom deze bijnaam meer dan terecht is.

Erwin: ‘Vanuit Desenzano del Garda zetten we per boot koers naar de zuidkant van het meer, naar het schiereiland waar Sirmione op ligt. Dit schiereiland is een landtong van wel vijf kilometer lang, met aan het einde het pittoreske Sirmione. Vanaf de boot zijn direct de contouren van het meest herkenbare gebouw van het stadje te zien, de Rocca Scaligera.

Bij aankomst in de haven heb je een schitterende blik op het kasteel. Hier is goed te zien dat het stadje alleen te bereiken is via een eeuwenoude ophaalbrug. Het kasteel, dat in de dertiende eeuw werd gebouwd door Mastino della Scala, is een van de best bewaarde kastelen van heel Italië.

De villa van Maria Callas

We lopen via de ophaalbrug door het drukke centrum met allerlei toeristische winkeltjes en ijssalons. Het is duidelijk, Sirmione is een echte toeristische trekpleister. Na een kleine klim arriveren we bij de achteringang van het zeer luxe Villa Cortine Palace Hotel. Hier staat onze lokale gids, Michele Nocera, op ons te wachten.

Michele is een bijzondere verschijning: klein, grappig, goedlachs en enthousiast. Later blijkt dat hij werkelijk iedereen in Sirmione kent – en iedereen kent hem. Hij neemt ons mee naar de schitterende tuin van het hotel om over zijn levenswerk te praten: Maria Callas, een van de beroemdste operazangeressen van na de Tweede Wereldoorlog. Michele heeft vele boeken en een biografie geschreven over Maria Callas.

Met op de achtergrond het schitterende Gardameer met het water in alle kleuren groen en blauw vertelt Michele er lustig op los. Hij neemt ons mee naar de tijd dat Maria Callas in Sirmione heeft gewoond. Maria Callas, die in 1923 werd geboren in New York, verhuisde op vierentwintigjarige leeftijd naar Italië, om in Verona op te treden.

Al snel ontmoette ze Giovanni Battista Meneghini, de veel oudere rijke industrieel uit Milaan. In 1949 stapten ze in het huwelijksbootje. Tot hun scheiding 1959 woonden ze samen in Sirmione. Maria Callas was een echte ster in Sirmione en een graag geziene verschijning, met vaak talloze andere beroemdheden aan haar zijde.

Maria Callas was ook een goede vriend van de familie Nocera. Onze gids heeft haar persoonlijk gekend, aangezien Maria Callas met enige regelmaat bij de familie Nocera op bezoek kwam. Zo is bij Michele de passie ontstaan voor het schrijven en vertellen over Maria Callas.

Via de hoofdingang verlaten we de schitterende tuin en staan we direct oog in oog met de woning van Maria Callas, Villa Meneghini-Callas. Een enorme villa in een opvallende kleur geel, die goed past in het groen van de cipressen en ceders. Hier nemen we afscheid van de markante Michele Nocera.

Grotte di Catullo – een Romeinse villa

Vanaf de villa lopen we naar het uiterste puntje van het schiereiland. Hier bevinden zich de Grotte di Catullo. Als je afgaat op de naam, zou je hier de grotten van Catullus moeten aantreffen – maar niets is minder waar. Het betreft hier toch écht de resten van een oude Romeinse villa.

Tijdens de ontdekking van de villa was deze volledig overwoekerd door struiken en bomen. Onder het struikgewas vond met diverse ruimtes, die op grotten leken. Later bleken dit de kelders van de villa te zijn, die werden gebruikt om bijvoorbeeld paarden te stallen of als opslagruimte.

Het andere deel van de naam, di Catullo (van Catullus), komt voort uit de herontdekking van gedichten van de Romeinse dichter Gaio Valerio Catullo, waarin hij schrijft over zijn terugkeer naar zijn geliefde huis in Sirmione. Men ging ervan uit dat de restanten van zijn huis zouden zijn, maar het huis is ongeveer een eeuw jonger. De naam is echter gebleven, al tref je hier noch grotten noch het huis van Catullus aan…

Dat deze villa een echte trekpleister is, blijkt wel uit het feit dat deze bezienswaardigheid qua aantal bezoekers op de zevende plaats staat van de ranglijst van meest bezochte archeologische vindplaatsen in Italië. Kom dus op tijd, als het nog niet te druk is en je de schoonheid van deze plek in alle rust op je in kunt laten werken.

Via een panoramisch pad lopen we vanaf de ingang naar de enorme villa. Het is de grootste Romeinse villa van Noord-Italië; met een lengte van tweehonderd meter en een breedte van honderd meter. De villa ligt op het uiterste puntje van het schiereiland en biedt een fantastisch uitzicht over het meer. De Romeinen wisten wel welke plekken ze uitkozen voor hun buitenverblijven!

Op het terrein van de villa is nog een aantal zuilen zichtbaar, net als diverse kamers. Verder staan er vooral muren overeind en is er her en der nog wat vloermozaïek te vinden. De schoonheid van deze plek is duidelijk de ligging, met het Gardameer water aan je voeten. Het moet goed toeven zijn geweest in de glorietijd van deze villa.

De Grotte di Catullo zijn geopend van maandag tot en met zaterdag van 08.30 tot 19.30 uur. Op zondag sluiten de deuren om 18.30 uur. De toegang bedraagt € 6,- per persoon.

Lokale lekkernijen bij Tavernetta Maria Callas

Na het bezoek aan de Romeinse villa lopen we terug naar de drukte van het centrum, voor een culinaire afsluiting bij Tavernetta Maria Callas (Via San Salvatore 5).

De tavernetta ligt aan een klein straatje, net even van de drukke hoofdweg. Het terras zit al lekker vol en we horen eigenlijk alleen maar Italiaans. Het betreft hier dus zeker geen restaurant met een menu turistico.

Binnen is Maria Callas nooit ver weg. Overal hangen er schitterende foto’s van haar. Op de achtergrond horen we haar stem uit de speakers komen.

Er staan veel visgerechten op het menu, met vers gevangen vis uit het meer. Maar ook liefhebbers van vleesgerechten en vegetariërs komen hier zeker aan hun trekken. We genieten van alle gerechten en ook de proeverij van de wijnen van Podere Selva Capuzza, met onder andere een heerlijke frisse Lugana, valt goed in de smaak.

Na deze smakelijke ervaring geniet ik op een van de pieren van een prachtige zonsondergang. Een schitterende afsluiting van mijn verblijf aan het Gardameer!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

 1. Dag Saskia,
  Het voornemen om in juni 2021 Verona te bezoeken en een tour te maken.
  Je mooie verhaal is leuk mede omdat Maria Callas hier heeft gewoond en ik ben een opera liefhebber.
  En Sirmione is prachtig, hoe kom ik in contact met de gids Michele Nocera?
  Mvgr.
  Willem Tates
  Purmerend
  Nederland

 2. Ciao Willem,
  je kunt het beste contact opnemen met VisitGarda voor een gids, zie https://www.visitgarda.com/en/tourist-offices-lake-garda/ voor de details.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *