Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Dolcedo – dolce dorpje waar je de tijd vergeet

Niet alleen Jessica was op pad in de provincie Imperia, in de regio Ligurië, ook Sandra van woty.nl genoot van de charme van deze kuststreek. Ze neemt je mee naar het dorpje Dolcedo, dat slechts 1410 inwoners telt en een pittoreske aanblik biedt dankzij de vele bruggetjes en eeuwenoude huizen.

Sandra: ‘Op weg naar een ander Italiaans stadje reden we langs Dolcedo, waar we besloten om even te stoppen. Het bleef echter niet bij even, want als je eenmaal dit dorpje inloopt, ontdek je het ene na het andere bijzondere plekje.

Wij parkeerden bij de kerk die vanaf de hoofdweg al mijn aandacht trok. Hij zag er echt heel oud uit, maar helaas was alles dichtgetimmerd en konden we niks van de binnenkant zien.

Wat te doen in Dolcedo?

Op de route naar het historisch centrum van Dolcedo stuitten we op dit indrukwekkende uitzicht:

De Chiesa di San Paolo trekt meteen je aandacht. Dit is ook gelijk een van de bezienswaardigheden in Dolcedo die je echt niet mag overslaan.

Door de Via San Paolo liepen we naar de kerk toe. Het was hier uitgestorven – en dat in het hoogseizoen! Er speelden wel wat kinderen op straat, maar verder kwamen we maar twee of drie andere toeristen tegen.

Dat is natuurlijk helemaal niet erg, zo hadden we alle tijd om Dolcedo op ons gemak te ontdekken en mooie foto’s te maken zonder mensen in beeld.

Na ongeveer vijftien minuten wandelen, kwamen we uit op het plein waaraan de kerk ligt. Het is een klein kleurrijk piazza met diverse huizen en tuintjes.

De kerk was gelukkig open. Eenmaal binnen word je overspoeld door al het blauw! Ook hier was letterlijk niemand en eerlijk, wie verwacht er ook zo’n kleurrijke kerk in een klein dorpje als Dolcedo?

Fotogenieke stenen bruggetjes

Na ons bezoek aan de kerk liepen we terug over een van de stenen bruggetjes. Deze vond ik soms wel een beetje eng, het zag er niet overal goed onderhouden uit. Af en toe kwamen we een dorpsbewoner tegen, maar verder was het overal nog steeds erg uitgestorven.

De grote rivierbedding die dwars door Dolcedo loopt, is elke keer een eyecatcher. Hij is helemaal begroeid met planten; het lijkt wel een jungle! Langs deze rivier en de huizen loop je weer terug naar de parkeerplaats.

Olijfolie kopen bij Frantoio Ghiglione

In Dolcedo vind je ook een olijfoliepers, Frantoio Ghiglione. Er zit een winkeltje bij waar je prachtige producten kunt kopen: serveerschalen van olijfhout, bestek, accessoires en natuurlijk de olijfolie die ze hier maken.

Je kunt ook een rondleiding volgen waarin ze laten zien hoe het maken van olijfolie in zijn werk gaat. Dit gebeurt aan de overkant, in een relatief klein gebouw met oude machines die al heel wat liters olijfolie hebben geperst.

Wij namen natuurlijk een flesje mee, als geurig souvenir aan ons verrassende bezoek aan Dolcedo!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Leuk aandacht voor de provincie Imperia. Afgelopen Corona periode hebben we bijna permanent in onze huizen in Dolcedo gewoond. Alleen onderbroken met af en toe een weekje in Haarlem, bijvoorbeeld om gevaccineerd te worden.
    Jammer alleen dat het beeld niet echt up to date is. De foto’s van ons huis bij de brug van de Malteser ridders zijn duidelijk van alweer meerdere jaren geleden. Afgelopen jaren hebben we zowel het terras als de hele façade gerenoveerd.
    Dat geldt ook voor de foto’s van diverse andere plekken die we goed kennen.
    Misschien goed om nog eens een actuele reportage over onze omgeving te maken.

  2. Louise (Lous) Craanen

    Informatief blog! Wij gaan voor t eerst naar Ligurie en vonden Dulcedo heel interessant. Leuk om dan zoveel info te lezen over over dit dorpje! En dan ook nog aanvullende info van de nederlandse inwoner H. De Weme. Wij zijn eigenlijk Griekofielen maar gaan nu mét ons oude hondje voor de 2e keer op autovakantie in t naseizoen. 1e keer afgelopen zomer Bretagne in juni. Hoop dat Italie ook onze harten gaat veroveren. We kennen het nog wel van heel lang geleden van vliegvakanties op Sardinië en Sicilië met dochters. Gr. Louise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *