Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castelsardo – een kleurrijk middeleeuws burchtstadje aan de noordkust van Sardinië

Zodra je Castelsardo in het vizier krijgt, lachen de kleurige huisjes en de burcht die op de top prijkt je toe. Het pittoreske dorpje ligt aan de Golf van Asinara, aan de noordkust van Sardinië. Felice verkende het kleurrijke burchtstadje en neemt ons mee naar bijzondere plekken in Castelsardo.

SAMSUNG CSC

Castello dei Doria – het kasteel van Castelsardo

Castelsardo dankt zijn naam aan het kasteel dat over het stadje waakt. Het werd in de dertiende eeuw gebouwd door de familie Doria, die het Castelsardo doopte. Tot de vijftiende eeuw woonden de Doria’s in het fort, dat veel oorlogen en aanvallen heeft doorstaan.

Na het vertrek van de familie Doria kwam het kasteel in handen van de Spanjaarden, die de naam veranderden in Castello Aragonese. De Savoia’s namen het kasteel in 1767 over en gaven het meteen zijn oude naam terug.

Na hun vertrek werd het kasteel een basis voor militairen; later deed het dienst als politiebureau. Pas sinds enkele jaren kun je het kasteel als toerist bekijken en genieten van het prachtige uitzicht van boven op de torens. Met helder weer kun je zelfs Corsica zien liggen!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Met de azuurblauwe zee, de groene achterlanden en de kleurrijke huisjes begrijpen wij wel waarom dit fort zo geliefd was…

Sinds het kasteel open is voor toeristen, is het omgetoverd tot een museum voor vlechtkunst, een typisch ambacht voor Castelsardo en omgeving. Door de jaren heen werden er verschillende manieren van vlechten toegepast en er werden manden, slippers, waaiers visnetten en boten gemaakt.

Tot op de dag van vandaag zie je nog steeds Sardijnse dametjes aan het vlechten, op een stoel of krukje voor hun deur. Ze verkopen hun handgemaakte producten zelf, dus als je een mooi aandenken wil kopen, is dit een leukere plek dan een souvenirwinkel…

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSCSAMSUNG CSC

Het middeleeuwse centrum

In het middeleeuwse centrum stap je echt even terug in de tijd, met dank aan de wirwar aan smalle, schaduwrijke straatjes aan de voet van het kasteel en binnen de oude vestigingsmuren. Struinend door de oude straatjes kom je bijzondere gebouwen tegen.

Zo staat in de Via Vittorio Emanuele het oude stadhuis, dat vroeger dienst deed als hoofdkantoor van de magistraten. Er zijn nog oude plaquettes te zien en de dorpsklok dateert zelfs uit 1111!

Tegenover het vroegere stadhuis prijkt het Palazzo di Nicolò Doria, dat beschikt over een grote zonnewijzer op de muur.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

In Castelsardo zijn er veel gewelfde booggangen te vinden. Een bijzonder exemplaar is de Archivolto Auria, dat zoals vele gebouwen in Castelsardo is vernoemd naar de familie Doria, van wie de originele naam ‘De Auria’ luidde. Het dak is gemaakt van jeneverbeshout en nog altijd in originele staat.

Naast deze bijzondere plekjes zijn ook de smalle straatjes een foto waard, met kleurrijke details als brievenbussen, bloembakken en balkonnetjes.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Sant’Antonio en de klokken- en vuurtoren

Hoog op de kliffen van Castelsardo ligt de veertiende-eeuwse kathedraal die is gewijd aan Sant’Antonio met daarnaast de hoge klokkentoren, die in eerste instantie als vuurtoren bedoeld was. De kathedraal is van binnen gedecoreerd in barokstijl , met indrukwekkende ornamenten van puur goud.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Bruschetta en prosecco with a view

Na al deze mooie plekjes is het tijd voor bruschetta en prosecco bij Bar Lu Juari (Via La Marmora). Met uitzicht op zee is het heerlijk nagenieten van een mooi dagje sightseeing in een van de mooiste plaatsjes van Sardinië.’

SAMSUNG CSC

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *