Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek Gargnano del Garda – een plaatsje aan de westzijde van het Gardameer

Het dorpje Gargnano del Garda ligt aan de westkant van het Gardameer. Het is een klein plaatsje, met minder dan drieduizend inwoners, maar het is ontzettend populair bij zowel Italiaanse als buitenlandse toeristen.

De reden daarvoor is simpel: Gargnano heeft alles om een paar dagen heerlijk vakantie te vieren, van een charmant centro storico tot culturele bezienswaardigheden zoals Villa Feltrinelli (de voormalige residentie van Mussolini), van kleine stranden tot restaurants waar je heerlijke lokale gerechten kunt proeven.

Ciao tutti’s Suzanne komt er al van jongs af aan en vertelt je wat je niet mag missen in dit veelzijdige dorpje.

Wandel door het centro storico van Gargnano

Suzanne: ‘Het kleine centro storico ligt direct aan het Gardameer, rondom de haven, waar ook het stadhuis is gebouwd. Hier kun je gezellig rondstruinen langs de winkeltjes, gelateria’s en andere lokale ondernemingen. Vanuit de barretjes en restaurants kun je genieten van het uitzicht over het meer.

Zie je de vele gaten in de gevels? Die zijn afkomstig van kanonskogels, als gevolg van een bombardement door Oostenrijkse schepen tijdens de Derde Italiaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1866.

Midden in het centro storico staat de San Giacomo. Deze kerk stamt uit de twaalfde eeuw en is de oudste kerk van Gargnano. In het kerkportaal kun je drie veertiende-eeuwse fresco’s bewonderen, met onder meer een afbeelding van San Cristoforo, de beschermheilige van reizigers.

Ontspannen op een van de kleine strandjes

Gargnano heeft verschillende strandjes waar je heerlijk kunt vertoeven. Het Spiaggia del Corno ligt op slechts vijfhonderd meter van het centrum. Het is een ideale plek voor jonge families.

Aan de andere kant van het dorpje ligt het Spiaggia Fontanella. Dit strand is groter en biedt veel watersportmogelijkheden. Zo kun je hier waterfietsen, surfplanken en kano’s huren.

Bezoek Villa Feltrinelli, de voormalige villa van Mussolini

Villa Feltrinelli ligt een paar honderd meter ten noorden van het centro storico van Gargnano. Het is het bekendste gebouw van het dorpje, met name omdat het tussen 1943 en 1945 de residentie was van Benito Mussolini, die er met zijn gezin woonde.

De voorgevel met uitzicht op het meer is het mooiste deel van de villa, maar ook het prachtige park met bijzondere bomen is de moeite waard. In het park vind je ook een aantal andere gebouwen, die in het verleden dienst deden als verblijfplaats van de conciërges en boeren die in de stallen en citroenkassen werkten.

Tegenwoordig is Villa Feltrinelli een luxe hotel waar regelmatig beroemdheden als George Clooney en Julia Roberts te gast zijn. Via deze link neem je alvast virtueel een kijkje in het hotel.

Bewonder Villa Bettoni en de monumentale tuinen

Ook de zeventiende-eeuwse Villa Bettoni is een prachtig pareltje. Het huis werd in de achttiende eeuw gebouwd door de architect Adrian Cristofori, in opdracht van de rijke Bettoni-familie.

Het interieur is versierd met schitterende fresco’s, prachtige beeldhouwwerken, kostbare schilderijen van onder anderen Andrea Celesti en Fabrizio Galliari en een schitterende bibliotheek.

In de grote halfronde tuin van Villa Bettoni bewonder je verschillende beeldhouwwerken, fonteinen en bloemperken. Het park achter de tuin omvat olijfbomen, citroenbomen en wijngaarden.

Op afspraak kun je de villa bezichtigen. Je wordt rondgeleid door een van de leden van de familie Bettoni, die je onder andere de monumentale tuinen, het originele interieur van de villa, de bibliotheek en de prachtige kunstcollectie laat zien. Meer informatie vind je hier.

Zonnige citroenen en fruitige olijfolie

Gargnano del Garda staat bekend om de citroenen. De gunstige ligging van het dorpje, met de nabijheid van het meer en de beschutting van een vallei, heeft ervoor gezorgd dat er veel limonaia’s, citroenkassen, werden aangelegd.

La Malora, een van de oudste citroenkassen aan het Gardameer, staat bijvoorbeeld in Gargnano. Tegenwoordig produceren ze vooral limoncello, mostarda en heerlijke citroenjam. Tijdens een rondleiding kun je deze kas bezoeken.

Een andere lekkernij waar Gargnano om bekend staat, is olijfolie. In het plaatsje zijn verschillende plekken waar extra vergine olijfolie wordt gemaakt. De olijfsoort die je veel tegenkomt in Gargnano is Gargnà, dat in het lokale dialect Gargnano betekent.

De andere olijfsoorten uit de streek die gebruikt worden voor deze olijfolie met een fruitige smaak zijn Casaliva, Leccino, Frantioi, Raza en Minìol Pendolino.

Geniet van de keuken van Gargnano del Garda

In Gargnano zitten veel restaurants waar je lokale gerechten kunt proeven. Een van mijn favorieten is Ristorante Allo Scoglio.

Dit gezellige restaurant ligt direct aan het meer, waardoor je kunt genieten van een prachtig uitzicht en het rustgevende geluid van het water, terwijl je verse vis uit het Gardameer voorgeschoteld krijgt. Ze serveren verschillende wijnen uit de omgeving, zoals Lugana- en Valtenesi-wijn.

Een ander restaurant dat zeker de moeite waard is om te bezoeken, is Ristorante Bogliaco. Het is een prachtig (hotel)restaurant met antieke fresco’s en houten plafondlijsten. Hier worden veel streekgerechten geserveerd zoals vlees, vis uit het meer, kaas en de lokale extra vergine olijfolie.

Liever iets chiquers? In Gargnano liggen maar liefst drie restaurants met een Michelinster: Villa Feltrinelli (bij het eerder genoemde luxe hotel), Villa Giulia en La Tortuga.

Ontdek de omgeving van Gargnano del Garda

Even buiten Gargnano vind je, verstopt tussen de rotswanden, Eremo di San Valentino. De wandeling naar dit klooster is schitterend, maar het uitzicht bij de hermitage is nog mooier!

Ongeveer twaalf kilometer verderop ligt het dorpje Tignale. Hier vind je meerdere mooie panoramapunten vanwaar je een prachtig uitzicht over het meer hebt. Zo kun je een hapje eten bij Panorama Al Fil of een bezoek brengen aan het Santuario di Montecastello.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *