Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Trento – de leukste tips voor een bezoek aan de hoofdstad van Trentino-Alto Adige

Trento is de hoofdstad van de regio Trentino-Alto Adige. Wellicht heb je de borden die je de weg wijzen naar Trento wel zien staan, op weg naar het Gardameer of verder zuidwaarts.

Volgende keer raden we je aan de afslag eens te nemen, want Trento is een verrassend leuke stad en ideaal voor een tussenstop of een korte stedentrip.

We delen de beste tips voor een bezoek aan Trento, van het prachtige Piazza Duomo tot de Gallerie di Piedicastello, van het Castello del Buonconsiglio tot het MUSE.

Piazza Duomo – met de prachtige Duomo van Trento

Een mooi startpunt voor je bezoek aan Trento is het Piazza Duomo, het belangrijkste plein van de stad, met op de achtergrond de contouren van de bergen.

Het stralend middelpunt is de Duomo di Trento, de Cattedrale di San Vigilio, die is gewijd aan de heilige Vigilius, patroonheilige van de stad.

De Duomo zoals je hem nu kunt aanschouwen, dateert uit de dertiende eeuw, toen de kerk die er stond volledig op de schop ging in opdracht van bisschop Federico Vanga. Het was in 1212 aan architect Adamo d’Arogno om de kathedraal te herbouwen, in romaans-Lombardische stijl.

De kathedraal verrees op de plek waar de heilige Vigilius in de vijfde eeuw al een kerk zou hebben gesticht, buiten de muren van het Romeinse Trento, Tridentum genaamd (daarover vertellen we je verderop meer).

Loop zeker een rondje buiten om de Duomo, die van alle kanten een heel ander aanzicht heeft. De eigenlijke façade zie je vanuit de Via Giuseppe Verdi, met een enorm rozetraam boven de deur waar Christus zittend op een troon een oogje in het zeil lijkt te houden op wie de kerk binnengaat.

Links van de deur prijkt een prachtige campanile, klokkentoren, met een minstens zo mooie koepel. In het oorspronkelijke ontwerp van Vanga en D’Arogno waren twee torens aanwezig, maar er werd er maar één voltooid. Aangezien de bouw van de kerk eeuwen in beslag nam, waren twee middeleeuwse torens op een gegeven moment niet meer wenselijk. Hierdoor heeft het hele ontwerp een asymmetrisch uiterlijk en is er alleen links van de hoofingang een toren.

Wil je de kathedraal alvast thuis bewonderen? Via de website van de Duomo kun je dit indrukwekkende bouwwerk in detail bekijken, zowel van binnen als van buiten.

Trento’s Neptunusfontein

Midden op het Piazza Duomo staat de Neptunusfontein. Je ziet Neptunus die fier het waterfestijn domineert, tritons en zeepaarden.

De fontein dateert, net als het bijbehorende watersysteem, uit 1768 en werd bedacht door beeldhouwer Francesco Antonio Giongo. Het originele beeld van Neptunus was van de hand van Stefano Salterio.

Wegens beschadigingen werd het origineel in 1945 vervangen door een bronzen kopie, gemaakt door Davide Rigatti, die nog altijd op de fontein staat. De originele Neptunus vind je nu op de cortile, binnenplaats, van Palazzo Thun (Via Belenzani 19), waarin het stadhuis is gevestigd.

Torre Civica – hét symbool van Trento

Op het plein staat ook de twaalfde-eeuwse Torre Civica, hét symbool van de stad Trento. Je kunt deze vijfenveertig meter hoge toren tijdens een rondleiding ook bezoeken. Een klim naar boven wordt beloond met prachtig uitzicht over het Piazza Duomo en de omliggende bergen.

Het gebouw dat aan de Torre Civica grenst, is het Palazzo Pretorio. In de middeleeuwen was dit het bisschoppelijk paleis, nu is het Museo Diocesano er gevestigd.

In dit museum kom je meer te weten over het beroemde Concilie van Trento, een kerkelijke raad die in het leven werd geroepen in de zestiende eeuw om hervormingen in de katholieke kerk door te voeren. De zittingen van het Concilie vonden plaats in de kathedraal van Trento.

Congregazione generale del Concilio di Trento in Santa Maria Maggiore | Elia Naurizio (1633) | Museo Diocesano Trento

Het museum herbergt ook middeleeuwse manuscripten én mooie wandtapijten uit het atelier van de Vlaamse Pieter Van Aelst (die ook de wandtapijten van Rafaël weefde, die ooit de wanden van de Sixtijnse Kapel sierden).

wandtapijten Pieter Van Aelst | Museo Diocesano Trento

Nog meer pareltjes aan het Piazza Duomo

Het Piazza Duomo heeft nog twee pareltjes: Casa Balduini en Casa Cazuffi, twee huizen met kleurrijke fresco’s uit de vijftiende en zestiende eeuw met mythologische figuren die de gevels sieren.

Loop voor meer fresco’s vanaf het Piazza Duomo ook even de Via Belenzani in, waar zowel het Palazzo Alberti Colico als het Palazzo Geremia met fraaie fresco’s zijn versierd.

De unieke fresco’s van Castello del Buonconsiglio

Het imposante Castello del Buonconsiglio ligt midden in de stad en is een van de grootste burchten van het noorden van Italië. Van de dertiende tot eind achttiende eeuw was dit het thuis van de bisschoppelijke prinsen van Trento.

Het monumentale complex bestaat uit een reeks gebouwen die in de loop der eeuwen zijn (aan)gebouwd. Zo dateert het oudste deel, Castelvecchio, uit de dertiende eeuw, en verrees Magno Palazzo in de zestiende eeuw.

Het complex is rijk aan schitterende, goed bewaard gebleven fresco’s. In de Torre Aquila bewonder je de Ciclo dei Mesi, een schitterende reeks laatmiddeleeuwse fresco’s die de werkzaamheden en activiteiten van boeren, ambachtslieden en adel tijdens elf verschillende maanden van het jaar laat zien (het fresco van maart is helaas verloren gegaan).

De aandacht voor details is uniek, met niet alleen de natuur die elk seizoen een ander uiterlijk krijgt, maar ook onderscheid in kleding van de hogere en lagere klassen.

Werkzaamheden en activiteiten van zowel boeren als adel zijn behoorlijk realistisch afgebeeld. Zo is op het fresco van oktober een wijngaard te zien waar de druivenpluk volop gaande is en de druiven worden geperst. In januari zie je de adel zelfs een sneeuwballengevecht houden!

Het kasteel heeft ook mooie loggia’s, zoals de Loggia del Romanino in Magno Palazzo, met fresco’s van Girolamo Romanino, die het plafond tussen 1531 en 1532 schilderde. Hij maakte er een echt spektakelstuk van, met de zonnegod Phaethon die in zijn zonnewagen wordt voortgetrokken.

Ook mooi is de elegante vijftiende-eeuwse Loggia Veneziana, vanwaar je uitkijkt over Trento en het bergachtige landschap.

Wandel na je bezoek aan het kasteel ook even door de prachtige tuinen, vanwaar het Castello del Buonconsiglio prachtig afsteekt tegen de bergen. Virtueel laten we je ook vast meegenieten van een kleine impressie:

Tridentum – Romeins Trento

Wist je dat Trento Romeinse roots heeft? De Romeinen stichtten de stad Tridentum halverwege de eerste eeuw voor Christus, op een strategische plek aan de rivier de Adige.

Overblijfselen van het oude Romeinse Tridentum kun je op meerdere plekken in Trento bewonderen. Zo maak je onder het Piazza Cesare Battisti een reis naar Tridentum. In dit mooie museum vind je onder andere een deel van de stadsmuren, een stuk weg, overblijfselen van huizen en mozaïekvloeren.

Op de website van Tridentum S.A.S.S. (Spazio Archeologico Sotterraneo del Sas) vind je een filmpje van een virtuele reconstructie van hoe de stad er ten tijde van de Romeinen uitgezien moet hebben. De archeologische site onder het plein bevindt zich in de kelder van het Teatro Sociale, met de ingang aan het Piazza Cesare Battisti.

Villa van Orpheus

Sinds juni 2023 heeft Trento er een Romeins pareltje bij: de Romeinse villa van Orpheus, onder de Via Rosmini. De villa dankt zijn naam aan een enorm vloermozaïek in een van de kamers, waarop Orpheus is afgebeeld met een lier en daaromheen dieren die hij met zijn muziek wist te betoveren.

Orpheus’ villa dateert van de eerste helft na Christus, toen de stad flink floreerde. Het huis lag buiten de stadsmuren van het oude Tridentum, waar meer prestigieuze residentiële villa’s van rijke Romeinen gebouwd werden.

De villa werd al in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontdekt. In 1966 werd de site voor het eerst geopend voor publiek, maar een paar dagen later raakte de villa zwaar beschadigd door overstromingen in Trento.

Na restauratie werd de villa in de jaren tachtig heropend, waarna deze eind jaren negentig wederom de deuren sloot. Gelukkig werd de villa in 2015 nieuw leven ingeblazen met grootschalige herstelwerkzaamheden en schittert de Romeinse villa sinds de heropening in 2023 als nooit tevoren.

foto’s: Cultura Trentino

MUSE – het wetenschapsmuseum van Trento

Het MUSE – Museo delle Scienze is sinds de opening in 2013 een van de belangrijkste wetenschappelijke musea van Europa. Of je nu jong of oud bent, het museum is voor iedereen leerzaam en interessant.

Alleen al het gebouw waarin het museum is gevestigd is indrukwekkend. Het is een grotendeels glazen bouwwerk dat zich prachtig aftekent tegen de bergen op de achtergrond, met dank aan het ontwerp van de Italiaanse architect Renzo Piano (die ook tekende voor wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam).

In het Museo delle Scienze kom je alles te weten over de natuur en over wetenschap, van de flora en fauna in de Alpen en ecosystemen die je er vindt tot gletsjers en geologie in de Dolomieten.

Het museum heeft zes verdiepingen. Waar je je ontdekkingstocht door het museum ook start, je aandacht wordt als vanzelf steeds naar Big Void – Il Grande Vuoto getrokken. Deze open hal verbindt alle verdiepingen met elkaar en zorgt voor een duizelingwekkende doorkijk de diepte of hoogte in.

In deze open ruimte zweven opgezette dieren, zoals roofvogels, steenbokken en herten rond op glazen plateaus, die je vanaf de verschillende verdiepingen vanuit een ander perspectief kunt zien.

De begane grond staat helemaal in het teken van wetenschap in de praktijk en is erg leuk voor kinderen. Voor de allerkleinsten tot vijf jaar is er een sensorische ruimte gemaakt.

Ook bijzonder is de tropische glazen kas waar je je in het regenwoud waant, waar vogels, amfibieën en vissen leven. Buiten de kas is een meer, waar je een bijzonder stukje biodiversiteit vindt, met zeldzame waterplanten.

Neem zeker ook een kijkje op het terras van het museum, voor weidse uitzichten over Trento en omgeving.

Gallerie di Piedicastello – uniek museum in twee oude tunnels

Een wel heel uniek museum qua locatie vind je in de wijk Piedicastello, op een kwartiertje lopen vanaf het Piazza Duomo, aan de andere kant van de rivier de Adige.

Le Gallerie di Piedicastello is gevestigd in twee oude verkeerstunnels, die door de heuvel Doss Trento liepen en tot 2007 nog in gebruik waren. In 2008 werden ze omgetoverd tot indrukwekkende expositieruimtes, de Galleria Bianca (witte tunnel) en de Galleria Nera (zwarte tunnel).

In de donkere Galleria Nera kun je je driehonderd meter lang onderdompelen in de geschiedenis van Trento aan de hand van multimedia-installaties. De Galleria Bianca huisvest steeds wisselende tijdelijke tentoonstellingen.

met dank aan Fondazione Museo Storico del Trentino voor een aantal foto’s

Doss Tento en het mausoleum van Cesare Battisti

Mocht je na je bezoek aan Le Gallerie di Piedicastello zin hebben in een wandeling, dan kun je in ongeveer twintig minuten de heuvel Doss Trento op lopen. Boven op de heuvel staat het mausoleum van Cesare Battisti, dat in 1935 werd gebouwd door architect Fagiuoli.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verzette Battisti zich tegen het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, hetgeen hij met de dood moest bekopen. Hij werd bij de gracht achter het Castello del Buonconsiglio geëxecuteerd.

Als dank voor zijn moed en vaderlandsliefde werd hij later begraven in dit mausoleum op de top van de Doss Trento, dat in 1935 werd ingehuldigd door koning Vittorio Emanuele III.

Het indrukwekkende bouwwerk heeft de vorm van een tempel, met zestien zuilen van veertien meter hoog, gemaakt van marmer uit de regio. Binnen in het mausoleum staat ook een buste van Cesare Battisti, van de hand van beeldhouwer Eraldo Fozzer.

Met de kabelbaan naar de top van de Monte Sardagna

Wil je Trento vanaf grote hoogte bewonderen? Koop dan een kaartje voor de funivia Sardagna. In vier minuten brengt deze kabelbaan je boven op de Monte Sardagna, waar je vanaf het Terrazza Panoramica Busa degli Orsi, op zeshonderd meter hoogte, geniet van een uniek uitzicht over de stad, de Adige en de bergen.

Zeker bij zonsondergang of als de schemering invalt, is het genieten van de fonkelende lichtjes van de stad beneden, die er dan sprookjesachtig uitziet.

Wil je hier ook een hapje eten of iets drinken? Daarvoor kun je terecht bij Bistrot Trento Alta, meteen naast het bergstation.

De kabelbaan was een ontwerp van de uit Bressanone afkomstige ingenieur Othmar Haas, die van 1922 tot 1925 aan de funivia werkte. De eerste rit kon op 4 augustus 1925 worden gemaakt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de kabelbaan helaas helemaal stil te liggen, tot deze in 1960 werd herbouwd, waarbij het dalstation in Trento werd verplaatst. Je vindt het dalstation van de funivia sindsdien achter het treinstation van Trento, vlak bij de Ponte San Lorenzo.

Palazzo Fugger Galasso – het duivelspaleis

Het zeventiende-eeuwse Palazzo Fugger Galasso (Via Gianantonio Manci 5) staat in Trento bekend als het ‘duivelspaleis’. Niemand minder dan Goethe schreef over dit palazzo in zijn boek Italienische Reise, een prachtig reisverslag over zijn reizen in Italië die hij in de achttiende eeuw maakte.

In september 1786 begon Goethe, toen zevenendertig jaar oud, aan een reis door de laars. Hij schrijft dat hij een jongeman in Trento vroeg om hem een bezienswaardigheid te laten zien. Deze jongeman liet Goethe het ‘duivelspaleis’ zien, dat volgens een legende in één nacht gebouwd zou zijn door de duivel.

Volgens de overlevering had bankier Georg Fugger zijn ziel verkocht aan de duivel, om te kunnen trouwen met de vrouw van zijn dromen. Zij wilde namelijk alleen met Fugger trouwen als ze in een mooi nieuw palazzo kon wonen. Fugger zag geen andere optie dan de duivel hiervoor in te schakelen.

Vermoedelijk ontstond deze legende omdat het palazzo in een zeer kort tijdsbestek werd gebouwd. Uiteraard niet in één nacht, maar wel in een jaar tijd.

Grappig detail is dat Goethe het pas écht vreemd vond dat het palazzo het enige huis in Trento was dat hij van goede smaak vond getuigen. Volgens hem was het vast ooit gebouwd door een Italiaan…

Dat was inderdaad het geval. Het paleis was een ontwerp van architect Bagnadore uit Brescia. Later kwam het huis in handen van Mattia Galasso, naar wie het palazzo inmiddels ook is vernoemd.

Je kunt het palazzo helaas niet van binnen bekijken (het is privébezit), maar je mag wel de binnenplaats bezichtigen.

met dank aan de gemeente Trento voor de foto’s van het interieur

Tips voor aperitivo in Trento

Wijnbar Le Scuderie del Castello opende de deuren in mei 2023, vlak bij het Castello del Buonconsiglio. Voor bij je glas wijn of Aperol Spritz bestel je hier een plank vol kaas- en vleeswaren, bruschetta’s en ander lekkers. De kaart blinkt uit in het grote aantal lokale wijnen.

Bij Dai Putei schuif je aan voor een Venetiaanse aperitivo. Deze cicchetteria biedt een keur aan Venetiaanse hapjes, cicchetti, voor bij je glas wijn. Ook het interieur van Dai Putei mag er zijn; de architect liet zich inspireren door een oude Berlijnse fabriek.

Ook de inrichting van Nunus Bistrot is erg sfeervol. Je bestelt er heerlijke cocktails en antipasti, maar kunt ook blijven zitten voor een pasta of gourmetpizza.

foto’s: Nunus Bistrot

Een andere sfeervolle plek voor een goed glas wijn en een tagliere met vleeswaren en kazen is La Vie en Rose. In dit fijne barretje met een antieke huiskamersfeer vol schilderijen – zelfs op het plafond – kun je uren zitten en om je heen kijken.

Ook bij wijnbar Vinom ben je verzekerd van een goed glas lokale wijn vergezeld van een tagliere di salumi e formaggi tipici del Trentino of tartaar in allerlei varianten.

foto’s: Vinom

Bierliefhebbers kunnen terecht bij Birreria Pedavena, een brouwerij die er al sinds 1921 zit en waar je geniet van lokaal gebrouwen bier en pizza.

A tavola! Lunchen en dineren in Trento

Een uitstekende plek voor zowel lunch als diner is Augurio Ristorante, dat wordt gerund door de drie broers Luca, Mattia en Samuele Augurio, bij wie passie voor koken in de genen zit. In 2020 maakten ze hun droom waar met Augurio, een plek waar traditionele gerechten uit Trentino een moderne, culinaire twist krijgen. Het restaurant heeft een vermelding in de Michelingids.

foto’s: Augurio Ristorante

Een ander restaurant met vermelding in de Michelingids is Osteria Il Cappello, waar je in een fijne ambiance, onder de gewelven, kunt genieten van seizoensgebonden gerechten die bereid zijn met lokale producten.

Het restaurant wordt al sinds 1997 gerund door Michele en Silvia, die je graag laten kennismaken met traditionele gerechten die een modern tintje hebben gekregen. Op de kaart vind je ook een uitstekende selectie wijnen, met veel aandacht voor de regio Trentino-Alto Adige.

Bij Ristorante Al Vò kun je proeven van echte traditionele gerechten uit Trentino zonder poespas, bereid door de familie Antonilli. Proef hier bijvoorbeeld een bord canederli, een typisch gerecht uit deze regio.

Trek in pizza? Pizzeria Uva & Menta heeft een zeer uitgebreide pizzakaart, waaronder ook een aantal pizza’s met ingrediënten uit Trentino, zoals pizza Alto Adige, met speck, of pizza Puzzone, met Puzzone di Moena, een speciale kaas uit de regio.

foto’s: Pizzeria Uva & Menta

Overnachten in Trento

Om de sfeer van Trento echt op te snuiven, blijf je er het beste een of twee nachtjes slapen. We tippen vijf fijne accommodaties voor je verblijf in Trento:

*Al Cavour 34
*Be Place
*Casa Trentini – Atemporary Art Apartments
*Habitat Apartments Trento
*Villa Sizzo Relais B&B

Orrido di Ponte Alto

We tippen tot slot een uitstapje naar Orrido di Ponte Alto, een spectaculaire kloof van vier kilometer, die je in het weekend kunt bewonderen.

De kloof is in de loop der eeuwen uitgesleten door het water van de Fersina-rivier. Er wachten steile rode rotspartijen, krachtige watervallen en – het allermooist – een steeds veranderend lichtspel in de kloof.

De watervallen ontstonden niet natuurlijk, maar zijn een van de eerste waterbouwkundige werken in Italië. Om overstromingen van de rivier richting de stad Trento te voorkomen, werd in de zestiende eeuw een dam gebouwd.

Door de kracht van de natuur moesten er in de loop van de daarop volgende eeuwen meerdere houten dammen worden gebouwd, tot er eind negentiende eeuw een stenen dam werd gebouwd. Door de dam ontstonden er twee watervallen van veertig meter hoog, die je nog altijd kunt bewonderen.

De kloof is goed bereikbaar met de bus vanuit het centrum van Trento. Je neemt bus 9 of 10 vanaf Piazza Dante, vlak bij het treinstation, en stapt twintig minuten later uit bij halte Cognola Scuole.

Daarna is het nog tien minuten lopen over de Via Ponte Alto naar de kloof. Vanwege veiligheidsredenen is de kloof alleen te bezoeken met een gids. Via de website van Orrido di Ponte Alto kun je online kaartjes kopen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *