Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Glorenza – het kleinste stadje van Zuid-Tirol

Glorenza is het kleinste stadje van Zuid-Tirol. Er wonen slechts 882 mensen! Ook is Glorenza een van de borghi più belli d’Italia. Bijna elk hoekje van dit plaatsje is een foto waard!

In 1163 werd Glorenza (of Glurns in het Duits) voor het eerst in een oorkonde genoemd. In 1291 verleenden de graven van Tirol het stadje marktrechten. De zouthandel en tolgelden zorgden voor grote welvaart, maar helaas duurde die voorspoed niet voor eeuwig.

Tijdens de legendarische Slag bij Calven in 1499 zegevierden de Zwitserse Graubündenaren over de Habsburgse troepen. Als vergelding werd Glorenza geplunderd en geheel verwoest.

Bij de wederopbouw kreeg de stad een ringmuur. Deze muur staat sinds 1580 en kun je nog altijd bekijken. Het is de enige verdedigingsmuur in de hele regio die nog intact is!

De muur heeft drie poortwachters: robuuste torens die de toegang tot het centro storico vormen. In de Porta Sluderno (Schludernser Torturm) ontdek je de geschiedenis van Glorenza. Vooral de maquette van het stadje in de zestiende eeuw is interessant. Herken je straks nog veel van de stad zoals die er toen uitzag?

Vlak bij de brug over de Adige, de rivier die door het stadje stroomt, vind je de molen van Glorenza, die al aan het begin van de veertiende eeuw werd gebouwd.

Andere blikvangers zijn de portici (booggangen), de parochiekerk, de kunstige uithangborden, Casa Frölich (met een meridiaan met het familiewapen), Casa Gebhard met zijn versierde ramen, Casa del Balivo en de Torre Flurin, waarin ooit zowel de gevangenis als de rechtbank gevestigd waren.

Wandel maar even virtueel mee door Glorenza:

Als liefhebber van moderne kunst kun je je hart ophalen aan het GAP (Glorenza Art Point) en het Museo Paul Flora in de Torre della Chiesa. Het museum is geheel gewijd aan de bekende graficus en illustrator Paul Flora, die werd geboren in Glorenza en meer dan vijfentwintig jaar cartoons maakte voor Die Zeit.

Naast alle fotogenieke hoekjes heeft Glorenza ook een aantal culinaire pareltjes. Een van onze favorieten is Flurin – Bar, Restaurant & Suites (Via dei Portici 2), waar je zoals de naam al doet vermoeden ook kunt blijven slapen.

PortiKum (Via dei Portici 11) is de perfecte plek voor als je wil genieten van vegetarische gerechten, bereid met zoveel mogelijk biologische ingrediënten uit de omgeving.

Whisky proeven bij Puni
Even buiten de historische kern van Glorenza prijkt een moderne bakstenen kubus. Het thuis van Puni, de eerste whiskydistilleerderij van heel Italië, is een ontwerp van architect Werner Tscholl. Je kunt er terecht voor een rondleiding en/of een whiskyproeverij.

Van het Lago di Resia naar de bron van de Adige
Aanraders in de buurt van Glorenza zijn onder meer het Lago di Resia, met de ranke klokkentoren die uit het meer steekt, en Marienberg, het hoogst gelegen Benedictijner klooster van heel Europa.

Vanuit het dorpje Resia, aan het gelijknamige meer, kun je een mooie wandeling maken naar de bron van de Adige, de op één na langste rivier van Italië, die onder meer door Glorenza stroomt (maar bijvoorbeeld ook door Verona slingert). De wandeling duurt circa twintig minuten en volgt een deel van de Vinschger Höhenweg.

Op pad in de Obervinschgau
Rondom het stadje zie je een lappendeken van alpenweiden, bergboerderijen en dorpjes, die getuigen van een koppig en trots verleden. Dit stukje Italië, de Obervinschgau, vormt samen met het Rheto-Romaanse kanton Graubünden en het Oberes Gericht in het Oostenrijkse Tirol een drielandenpunt.

Hier kun je heerlijk door de natuur struinen en ontspannen wandelen over de ‘waalwegen’, de paden langs eeuwenoude irrigatiekanalen, of een pittiger tocht maken naar de toppen van het Ortlesmassief.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *