Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x doen & proeven in Val di Cembra

De ochtend na Caneve Aperte, een heerlijk wijnfeest in het plaatsje Cembra, ontwaken we onder een strakblauwe hemel, met een warm herfstzonnetje dat de Val di Cembra in een gouden gloed zet. Veel te mooi om te blijven dromen, dus na een snel ontbijt met crostata en cappuccino in Hotel Europa gaan we op pad om de kleurrijke vallei te verkennen.

val-di-cembra-trentino-1 val-di-cembra-trentino-9

Val di Cembra
Eerst even iets meer achtergrondinformatie over de Val di Cembra. Deze vallei ligt op een half uurtje rijden ten noorden van de stad Trento, in de regio Trentino-Alto Adige. Het is een van de drie valleien die in de bergen is uitgesleten door de Avisio.

Iets verder noordwaarts vind je de Val di Fiemme en de Val di Fassa. Aan de horizon schitteren de Dolomieten, met besneeuwde toppen, maar de bergen van Val di Cembra zijn nog grotendeels groen – al zien we hier en daar ook al een schitterend palet aan herfstkleuren.

val-di-cembra-trentino-7 val-di-cembra-trentino-12

Deze tijd van het jaar is dan ook de ideale tijd om de Val di Cembra te verkennen, niet alleen vanwege het landschap maar ook vanwege al het lekkers dat uit de keuken komt. We delen vijf doe- en proeftips voor dit prachtige stukje Italië!

val-di-cembra-trentino-5

1 Bewonder de prachtigste panorama’s
Een mooie route om te rijden is de Statale 612, van Cembra naar Cavalese, aan de linkerkant van de vallei. Onderweg worden je ogen getrakteerd op prachtige panorama’s, met terrassen vol wijnranken (die hier op veel plekken als een soort pergola groeien), bomen in alle tinten groen (en hier en daar al wat goudbruin, rood en paars) en karakteristieke kerktorens en kapelletjes.

val-di-cembra-trentino-4 val-di-cembra-trentino-6 val-di-cembra-trentino-8 val-di-cembra-trentino-10 val-di-cembra-trentino-11green-grill-val-di-cembra-trentino-8

Er zijn heel wat stopplekken langs de weg, waar je je longen kunt vullen met frisse berglucht en alle aandacht hebt voor het landschap om je heen.

Bij Green Grill in Grumes kun je daarnaast ook nog genieten van een cappuccino of een heerlijke tagliere met kaas en salumi uit de omgeving. Ook vind je hier alle wijnen en andere delicatessen uit de streek, zodat je je koffer(bak) kunt vullen met smakelijke souvenirs.

green-grill-val-di-cembra-trentino-1 green-grill-val-di-cembra-trentino-2 green-grill-val-di-cembra-trentino-3green-grill-val-di-cembra-taglierefoto: Giovy Malfiorigreen-grill-val-di-cembra-trentino-4a green-grill-val-di-cembra-trentino-4b green-grill-val-di-cembra-trentino-5 green-grill-val-di-cembra-trentino-6

Vergeet ook niet een stop te maken in Faver, il paese del grappa, waar twee distillerie heerlijke grappa maken.

val-di-cembra-trentino-2 val-di-cembra-trentino-3

Net zo mooi is de weg tussen de gemeente Giovo en de Statale 662, waar je achter de wijngaarden de Paganella en de Brenta-Dolomieten ziet opduiken.

val-di-cembra-trentino-13 val-di-cembra-trentino-15 val-di-cembra-trentino-16

2 Wandel over de beroemde Dürerweg
Liever te voet op pad? Volg dan de beroemde Dürerweg, een deel van de route die Albrecht Dürer liep tijdens zijn reis naar Venetië, in 1494. Hij maakte onderweg tal van tekeningen, onder meer van het Castello di Segonzano, dat nog altijd een herkenbaar punt in het landschap van Val di Cembra is.

castello-segonzano-val-di-cembra

De route is in totaal ongeveer twintig kilometer lang. In principe is de Dürerweg voor elke wandelaar geschikt, maar vanwege het hoogteverschil heb je wel echt een goede conditie nodig. De route wordt duidelijk gemarkeerd met het monogram AD, dat is ontworpen door niemand minder dan Dürer zelf. Hij was een van de eerste schilders die zijn eigen ‘logo’ creëerde, waarmee hij al zijn werken signeerde.

durer-weg-val-di-cembrafoto: Giovy Malfiori

3 Ontdek de Piramidi di Segonzano
Je verwacht het niet, maar bij het plaatsje Segonzano verrijzen een aantal piramides. Ze zijn niet zo groot als die in Egypte, maar hun ontstaansgeschiedenis is minstens zo interessant.

Ze zijn namelijk ontstaan door de afbrokkelende gletsjer van de Avisio en de natuurlijke erosie die in duizenden jaren tijd hebben geleid tot deze bijzondere zuilen, soms met een steen als af dak, soms net zo driehoekig als echte piramides.

piramidi-segonzano-val-di-cembra

Je kunt een mooie wandeling naar de Piramidi maken. Reken voor het bezoeken van de eerste groep op een wandeling van zo’n drie kwartier. De tweede en de derde groep piramides liggen nog iets verder weg.

4 Wandel rondom het Lago Santo
Deze prachtige waterspiegel ligt op vier kilometer van het centrum van Cembra, op 1200 meter hoogte. Het ‘heilig meer’ is ontstaan door het smelten van een gletsjer, maar dankt zijn naam aan een latere legende.

cembra-lago-santo-trentino-1 cembra-lago-santo-trentino-2

Volgens de overlevering voerden de erfgenamen van het terrein ooit zoveel strijd over aan wie de grond nu toebehoorde, dat een van de familieleden uit de grond van zijn hart wenste dat het gebied zou veranderen in water, zodat de strijd ten einde zou zijn. Precies op dat moment kwam er water uit de grond.

De inwoners van het nabijgelegen dorpje zagen het waterpeil stijgen en maakten zich ernstige zorgen. Ze trokken naar het gebied, waar de pastoor luid bad en de ring van de Madonna offerde. Als een wonder stopte het water met stromen en ontstond er een prachtig meer: het Lago Santo.

cembra-lago-santo-trentino-4 cembra-lago-santo-trentino-6 cembra-lago-santo-trentino-7 cembra-lago-santo-trentino-8

In de winter, als het meer bevroren is, wordt er curling gespeeld, een sport die in Cembra vol passie beoefend wordt. ’s Zomers kun je zelfs even lekker afkoelen in dit bergmeer, dankzij het heldere water is het er heerlijk zwemmen.

Vanaf het meer kun je het Sentiero botanico-naturalistico del Dossone di Cembra volgen, naar onder meer de Masi di Grumes en Grauno. Ook loopt hier een stukje van het Sentiero-Europeo E5, een populaire wandelroute die in zijn geheel van het Lago di Costanza naar Verona leidt). Ook ’s winters is het goed wandelen, mits je ciaspole (speciale sneeuwschoenen) onderbindt.

la-locanda-del-passatore-faver-1

5 Schuif aan bij La Locanda del Passatore
De berglucht bezorgt ons een gezonde trek. We schuiven aan bij La Locanda del Passatore in Faver, waar Maria Nardin ons verwent met de lekkerste gerechten uit haar geboortestreek Romagna. Op tafel komen geurige crespelle met Puzzone di Moena (een speciale kaas) en tagliolini met garnaaltjes, sint-jakobsschelpen, champignons en rucola, vergezeld van een witte wijn uit de streek, L’altro Manzoni van LaVis.

la-locanda-del-passatore-faver-3 la-locanda-del-passatore-faver-4 la-locanda-del-passatore-faver-7 la-locanda-del-passatore-faver-8

Voor toe is er een speciale kaart vol lekkers. We kiezen voor de coviglia al caffè, een soort semifreddo, en voor de bonet uit Piemonte, een soort chocolade/bitterkoekjespudding. Bij de koffie krijgen we vervolgens nog een schaaltje met cantuccini en meringues. Dulcis in fondo!

la-locanda-del-passatore-faver-10 la-locanda-del-passatore-faver-13

Als je ook ’s ochtends nog van Maria’s kookkunsten wil genieten, boek je een kamer bij Ca’ Ada, de bed & breakfast die Maria runt. Na een goede nachtrust wacht je een uitgebreid ontbijt met vers gebakken taart en allerlei hartige lekkernijen. De ideale start van een dag in Val di Cembra!

cembra-lago-santo-trentino-9

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hans van de Molegraaf

    Een geweldig leuk artikel, echter vraag ik mij af wanneer de Caneve Aperte er is in Cembra? Ik rij 6 tot 7 keer per jaar door deze vallei.

  2. Ciao Hans, meteen in de eerste regel van deze blog staat een link naar het artikel over Caneve Aperte. Daarin vermelden we alle details, waaronder de timing: ‘Ook genieten van Caneve Aperte? Het wijnfeest vindt meestal plaats in het weekend rond 15 oktober. Houd de website van Cembrani DOC in de gaten voor de precieze datum.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *