Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Borghetto sul Mincio – een van de mooiste dorpjes bij het Gardameer

Op fietsafstand van het plaatsje Peschiera aan het Gardameer ligt, verscholen in de heuvels, het piepkleine maar indrukwekkende middeleeuwse dorpje Borghetto sul Mincio.

Borghetto-sul-Mincio (15)Borghetto-sul-Mincio (14)

Een van de mooiste dorpjes van Italië

Het dorpje is eigenlijk niet meer dan een kleine verzameling huisjes en watermolens die grenzen aan het naastgelegen (grotere) dorpje Valeggio. Paul laat zien dat Borghetto écht een plaatje is en met recht is uitgeroepen tot een van i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Borghetto-sul-Mincio (16) Borghetto-sul-Mincio (18) Borghetto-sul-Mincio (19) Borghetto-sul-Mincio (20) Borghetto-sul-Mincio (21) Borghetto-sul-Mincio (22) Borghetto-sul-Mincio (23)

Castello Scaligero

Klim naar het hogerop gelegen Castello Scaligero met zijn drie unieke ophaalbruggen waarvan er nog één intact is en bewonder een van de werkzame watermolens in het dorp. Langs de rivier Mincio kun je uren slenteren, getuige zijn van een heerlijke zonsondergang of genieten van de flora en fauna van dit uniek stukje natuur.

Borghetto-sul-Mincio (1) Borghetto-sul-Mincio (2) Borghetto-sul-Mincio (3) Borghetto-sul-Mincio (4) Borghetto-sul-Mincio (5) Borghetto-sul-Mincio (6) Borghetto-sul-Mincio (7)Borghetto-sul-Mincio (13)Borghetto-sul-Mincio (24)

Tortellini – knopen van liefde

Laat je verrassen door de vele verrassende hoekjes en doorkijkjes die je op je wandeling door Borghetto tegen komt en proef dé culinaire specialiteit van het dorp: (flinterdunne) tortellini. De nodi d’amore, knopen van liefde, zoals de tortellini genoemd worden, hebben de vorm van een knoop, die volgens een oude legende door twee geliefden in een zakdoek gelegd werd als bewijs van hun eeuwige liefde.

De tortellini proeven kun je doen bij een van de beste restaurants van de regio, Antica Locanda Mincio. Dit restaurant, met een prachtig overdekt groen terras aan de oever van de Mincio, biedt een onvergetelijk en romantisch uitzicht op de Mincio en de verderop gelegen imposante middeleeuwse Visconti-brug uit 1393.

Borghetto-sul-Mincio (8) Borghetto-sul-Mincio (9)

Boven op deze brug wordt jaarlijks op de derde dinsdag van juni het Festa del Nodo d’Amore gevierd waarbij de zeshonderdvijftig meter lange dam brug volledig bezet wordt met tafeltjes waarop de tortellini wordt gereserveerd. In totaal wel zeshonderdduizend knopen, handmatig gemaakt door honderd koks!

Bij Antica Locanda Mincio kun je heerlijk smullen van tortellini met verschillende soorten vulling, variërend van de klassieke variant met varkensvlees en gesmolten boter en salie tot vullingen met zucca (pompoen), salmone (zalm), tartufo (truffel), anatra arrosto e mele (geroosterde eend met appel) en ricotta e spinaci (ricotta en spinazie). Combineer dit hemelse maal met een van de heerlijk frisse wijnen. Wij dronken de bijbehorende Bianco di Custoza DOC, een perfecte combinatie.

Borghetto-sul-Mincio (11)

Antica Locanda Mincio ligt aan de Via Michelangelo Buonarroti 12, direct aan de oever van de Mincio, in het centrum van Borghetto.

Borghetto-sul-Mincio (10) Borghetto-sul-Mincio (12)

B&B La Finestra sul Fiume

Tip voor wie in de omgeving wil overnachten: B&B La Finestra sul Fiume in Valeggio sul Mincio is een heerlijk adresje. Eigenaren Mattea en Pietro hebben een oude watermolen omgetoverd tot een sfeervolle B&B, omgeven door een groene oase aan de rivier.

De mooiste dorpjes van Noord-Italië

Borghetto is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. In onze Special hebben we al deze mooiste dorpjes in het noorden van Italië voor je verzameld, voor een unieke reis langs de allermooiste plaatsjes in de regio’s Valle d’Aosta, Piemonte, Ligurië, Lombardije, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia en Veneto.

Bestel De mooiste dorpjes van Noord-Italië

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, tablet en/of smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Carola Langeslag

    Een prachtige plek bij het mooie Lago di Garda! Heel veel mensen kennen dit plaatsje niet, maar het is er zo mooi!
    Wij gaan altijd op de fiets erheen, langs het water, zo mooi en rustig.
    Op zondag is het vaak druk, want dan komen de Italianen daar bij elkaar, na de kerk, om te eten te drinken en te genieten van het leven.
    Een oase vlakbij het drukke Lago di Garda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *