Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bezoek de ‘wijnhuisjes’ in het Parco dei Palmenti in Pietragalla

Italië barst bijna uit z’n voegen van unieke plekken om te bezoeken, van het hoge noorden tot het diepe zuiden. Een van deze bijzondere plekken is het Parco dei Palmenti in Pietragalla, in de regio Basilicata, dat wel wat wegheeft van een Hobbit-dorp!

Als je het Parco dei Palmenti vanuit de lucht bekijkt, dan komen de verhalen van Tolkien bijna tot leven. Maar de palmenti zijn geen woningen voor sprookjesfiguren… Ze werden gebouwd om wijn te maken.

Dankzij de magische sfeer van het Parco dei Palmenti duik je in een lang vervlogen verleden. Andiamo?!

Stenen huisjes in het gras

De palmenti zijn stenen huisjes die werden gebouwd om druiven op te slaan, fijn te stampen, te laten fermenteren en vervolgens tot wijn te transformeren. Ze zijn in de rotsige bodem onder je voeten uitgehouwen en bedekt geraakt met gras, waardoor een prachtig parklandschap is ontstaan.

Tijdens een wandeling door het Parco Urbano dei Palmenti mag je over de daken van de circa tweehonderd palmenti lopen. Soms kun je ook een kijkje nemen in een van de wijnhuizen, waar het klimaat perfect is voor het bewaren van druiven en wijn.

De palmenti zijn aangelegd in de zestiende eeuw, naar een ontwerp van de Fransen, tijdens hun heerschappij in het huidige Italiaanse zuiden. Elke familie had een eigen palmento, die soms nog tot de jaren zeventig van de vorige eeuw in gebruik bleven.

Een aantal wordt zelfs vandaag de dag nog steeds gebruikt. Ongelooflijk voor iets dat eruitziet alsof het thuishoort in een fantasyroman, toch? De palmenti zijn echter verre van aan onze fantasie ontsproten. Je kunt ze tijdens een vakantie in Basilicata met eigen ogen bewonderen!

Hoe zien de palmenti er vanbinnen uit?

Elke palmento heeft een centrale ruimte met een grote kuip waarin de druiven werden geperst. Deze ruimte ligt normaal gesproken op de begane grond of op een iets verhoogde positie ten opzichte van de opslagtanks.

De perskuip meet normaal gesproken ongeveer zestig centimeter bij een meter, met een hoogte van vijftig centimeter. Dat betekent dat deze eerste kuip een inhoud van zo’n driehonderd liter heeft.

Iets lager dan de perskuip ligt de fermentatietank, waar het druivensap instroomt. Via de zogenaamde palm’ndédd – een flink gat – stroomt het sap vervolgens in de wijnvaten om verder te rijpen.

Dat laatste gebeurt in de rutte, kelderruimtes onder de huizen in Pietragalla, waar de vaten net als in de huidige wijnkelders opgestapeld lagen. Muilezels liepen af en aan om de vaten van de palmenti naar de kelders te brengen.

Leuk om te weten: alle deuren zijn naar het zuiden of zuidoosten gericht, om zoveel mogelijk te profiteren van de warmte van de zon en zo de temperatuur in de vaten te verhogen.

Bezoek het Parco dei Palmenti in Pietragalla

Pietragalla ligt op ongeveer vijfentwintig kilometer van Potenza. Het is vooral goed te bereiken met de auto. Ook een fijne stop voor wie van Napels of Salerno richting Puglia rijdt bijvoorbeeld.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Annemarie van Berkel

    salu salu. Ik woon in Zwitserland en mijn dochter is juist (helaas) terug uit Piemonte waar ze meer dan 30 paarden had in de heuvels van Somano

    Ik wilde bedanken voor de ongelofelijke goede site met informatie , waarbij je bijna niet kunt wachten om je koffer weer te pakken Bravo Bravissimo

    met hartelijke groet Annemarie van Berkel

  2. Grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *