Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Grado, een schatkist vol verrassingen

Tussen Venetië en Trieste, in een lagune vol pittoreske eilandjes, ligt Grado. De stad vormt op zichzelf een eiland en wordt door de inwoners ook wel Isola del Sole (‘Eiland van de Zon’) genoemd. Elena verkende Grado en neemt je vandaag en morgen mee naar deze door velen nog onontdekte badplaats in de regio Friuli-Venezia Giulia.

Grado-Friuli-Venezia-Giulia

Elena: ‘ Tijdens het Romeinse Rijk was havenstad Grado de toegangspoort tot Aquileia, in die tijd een belangrijke stad. Na een roerige tijd waarin veel mensen van Aquileia naar Grado vluchtten, viel Grado aan het begin van de negentiende eeuw in handen van de Oostenrijkers. Na de Eerste Wereldoorlog behoorde Grado weer tot Italiaans grondgebied, maar de Oostenrijkers spelen nog steeds een belangrijke rol in het huidige Grado.

Grado-Friuli-Venezia-Giulia-2

In de achttiende eeuw was Grado heel populair bij de bevolking van het Habsburgse Rijk. In 1892 werd er in de stad een badhuis en een spa opgericht door de Oostenrijkse keizer. Zo ontstond de ‘Oostenrijkse rivièra’. Kunstenaar Jozef Maria Auchentaller maakte een advertentie voor de stad, waarop onder andere zijn vrouw Emma Auchentaller te zien is. De jonge vrouwen op het doek inspireerden de Oostenrijkers om op het strand van Grado neer te strijken: het begin van het toerisme in Grado.

Grado-Friuli-Venezia-Giulia-3Grado-Friuli-Venezia-Giulia-4

Het Grado van nu is een fijne combinatie van een mooi historisch centrum, moderne boulevards, een pittoreske haven en een schoon strand. Het strand ligt op het zuidelijke deel van het eiland, waardoor je er een groot deel van de dag van de zon kunt genieten. Al liggend op het strand word je getrakteerd op een geweldig uitzicht op Trieste en Slovenië aan de overkant van de baai.

Grado-Friuli-Venezia-Giulia-5

Grado staat bekend om de kindvriendelijke stranden: straten waar auto’s mogen rijden zijn ver verwijderd van het strand, er staat een hek tussen de boulevard en de straat, het zeewater is ondiep en er wappert een blauwe vlag: hét keurmerk voor een schoon strand. Voor de hondenliefhebbers zijn er ook speciale stranden ingericht: Spiaggia Lido di Fido en Spiaggia di Snoopy. Hier zijn honden het gehele jaar welkom.

Grado-Friuli-Venezia-Giulia-6

Maar behalve spiaggia e mare, strand en zee, zijn er nog heel veel andere schatten te bewonderen in dit oude stadje. Il castrum Gradese, het oude centrum met smalle steegjes, roerige piazze en vele restaurantjes, maakt dit kleinschalige maar gezellige vakantieoord compleet. Van de opgravingen van het vroegere badhuis loop je naar het oudste huis van Grado om vervolgens via een typisch steegje op een serene binnenplaats te belanden, waar je van een heerlijk vismaal kunt genieten.

Grado-Friuli-Venezia-Giulia-7

Een groot deel van Grado is rondom de haven gebouwd. Dit pittoreske gebied vol met vissersboten is voor toeristen de bruisende entree van de stad. Al flanerend kun je er een kijkje nemen in de wereld van de visserij, maar je kunt natuurlijk ook aanschuiven voor een heerlijke maaltijd op basis van de vis die zojuist gevangen is.’

Grado-Friuli-Venezia-Giulia-8

Praktische informatie
Grado is per auto bereikbaar via de aangelegde landbrug in de lagune. Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Trieste, maar ook vanuit Venetië is Grado goed bereikbaar.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *