Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Montepulciano: een trotse leeuw, adellijke wijn & logeren op een boerderij

Montepulciano is een van de hoogstgelegen plaatsen van Toscane. Het schittert op een hoogte van maar liefst 605 meter, waardoor je er geniet van schitterende vergezichten. Voor het weidste uitzicht, beklim je de toren van het Palazzo Comunale. Met helder weer kijk je tot aan de Monte Amiata en het Lago Trasimeno.

montepulciano-toscane-tips-3montepulciano-toscane-tips-1

De Marzocco van Montepulciano

Op het Piazza Savonarola staat een leeuw, de marzocco, het symbool van Florence. Montepulciano maakte deel uit van de strijd tussen Siena en Florence. Toen Siena er nog de baas was, stond op deze plek een wolvin, die in 1511 het veld moest ruimen voor de leeuw. En hoewel beide steden nu niets meer te zeggen hebben in Montepulciano, is de leeuw blijven staan.

montepulciano-leeuw-marzocco montepulciano-toscane-tips-2

Vino Nobile di Montepulciano

Bekender dan de leeuw is echter de Vino Nobile di Montepulciano, de ‘edele wijn van Montepulciano’. Deze wijn wordt gemaakt van een kloon van de Sangiovese-druif, de Prugnolo Gentile geheten. Het oudste document dat melding maakt van wijn uit Montepulciano dateert uit 789. Arnipert, een priester, bood toen aan de kerk San Silvestro een stukje grond aan op het terrein van het kasteel van Policiano, waar reeds wat wijnranken groeiden.

Montepulciano duikt daarna weer op in de documenten in 1350, als er voor het eerst afspraken op papier worden gezet over het exporteren van de lokale wijn. In de zestiende eeuw wordt de wijn nog bekender, als Sante Lancerio, de cantiniere van paus Paulus III de Montepulciano definieert als ‘perfettissimo tanto il verno quanto la state odorifero, polputo, non agrestino, né carico di colore, sicchè è vino da Signori’, de perfecte wijn voor adellijke heren.

Sindsdien is de wijn van Montepulciano echt heer en meester – en niet alleen op de tafel van adellijke heren. In 1966 kreeg de wijn een DOC-keurmerk, in 1980 werd de koning der wijnen bekroond met het DOCG-predicaat en wordt daarmee net iets hoger aangeslagen dan de Vino Rosso di Montepulciano, die een DOC-status heeft.

montepulciano-strada-vino-nobile-wijnroute-1 montepulciano-vino-nobile-wijn

Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano

Een glaasje edele wijn proeven kan bij veel van de producenten die zijn aangesloten bij het Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano.

In het stadje zelf kun je ook terecht bij de Enoteca del Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano, in het Palazzo del Capitano aan het Piazza Grande. Hier kun je in een sfeervolle omgeving elke middag (van begin april tot eind oktober) genieten van de Vino Nobile.

Je kunt per glas proeven, maar je kunt ook een speciaal ‘proefmenu’ nemen, zoals Degustazione Bruscello, waarbij je voor tien euro drie glazen wijn kunt proeven (Rosso di Montepulciano DOC, Vino Nobile DOCG en Vino Nobile Riserva DOCG), vergezeld van drie lokale kazen.

montepulciano-strada-vino-nobile-wijnroute-3 montepulciano-strada-vino-nobile-wijnroutemontepulciano-strada-vino-nobile-wijnroute-4

Strada del Vino Nobile di Montepulciano

Bij de enoteca aan het Piazza Grande vind je ook alle informatie over de Strada del Vino Nobile di Montepulciano. Aangezien deze wijnroute zich concentreert op de Vino Nobile uit Montepulciano is het geen route in de strikte zin van het woord, maar dankzij de plattegrond vol fijne wijnadresjes stippel je makkelijk je eigen route uit.

montepulciano-strada-vino-nobile-wijnroute-2 montepulciano-strada-vino-nobile-wijnroute-5

Bravio delle Botti – een race met wijnvaten

Een bezoek aan Montepulciano is nog bijzonderder tijdens de Bravio delle Botti, de Race van de Wijnvaten (eind augustus). De acht verschillende stadsdelen nemen het dan tegen elkaar op door enorme wijnvaten tegen de heuvel op te rollen.

De race wordt afgesloten met een feestelijke maaltijd op het Piazza Grande, waarbij de wijn uit de vaten natuurlijk als eerste soldaat wordt gemaakt…

Ook in de week voorafgaand aan de Bravio delle Botti is er al genoeg te beleven in Montepulciano. Zo is er de Corteo dei Ceri, een schitterende processie met kaarsen.

Bravio-Botti-Montepulciano Bravio-Botti-Montepulciano-1

Logeren bij Fattoria San Martino

Fattoria San Martino is een idyllische plek. Deze accommodatie biedt niet alleen een plek om te slapen, nee, hier vind je een kleine wereld die moet worden ontdekt en geproefd!

Je wordt hartelijk ontvangen door eigenaren Karin en Antonio. Zij zorgen ervoor dat het je tijdens je verblijf aan niets ontbreekt. Dankzij creativiteit van Karin vind je in elke ruimte prachtige kleuren en sfeervolle details. Elke kamer is zeer licht en ruimtelijk ingericht.

Veel meubels en accessoires zijn gemaakt van natuurlijke materialen om het milieu te beschermen, maar ook om het welzijn van jou als gast te verhogen. Leven in harmonie met de natuur; dit is het credo dat je hier tot in het kleinste detail terug zult vinden.

fattoria-san-martino-montepulciano-agriturismo-toscane-1 fattoria-san-martino-montepulciano-agriturismo-toscane-2 fattoria-san-martino-montepulciano-agriturismo-toscane-3 fattoria-san-martino-montepulciano-agriturismo-toscane-15 fattoria-san-martino-montepulciano-agriturismo-toscane-17 fattoria-san-martino-montepulciano-agriturismo-toscane-18

Die ruimte is ook buiten te vinden, op het terrein van de fattoria. Geniet van momenten van stilte aan de waterlelievijver en droom weg bij het schitterende uitzicht. Er is genoeg plek om even helemaal tot rust te komen, maar er zijn ook gezellige zitjes en terrassen voor een praatje met de andere gasten of de eigenaren, die je graag van tips voorzien voor uitstapjes in de omgeving. In het restaurant proef je van heerlijke biologische hoogstandjes. Pure verwennerij voor al je zintuigen!

Ook genieten van al dit heerlijks? Een verblijf bij Fattoria San Martino boek je via deze link. Buon viaggio!

fattoria-san-martino-montepulciano-agriturismo-toscane-19 fattoria-san-martino-montepulciano-agriturismo-toscane-20 fattoria-san-martino-montepulciano-agriturismo-toscane-21 fattoria-san-martino-montepulciano-agriturismo-toscane-22

Voor een gesmeerde keel

Om na alle wijn je keel goed te smeren, breng je ook een bezoek aan de kerk Madonna di San Biagio, even buiten Montepulciano. De kerk werd gebouwd door Antonio da Sangallo, maar bij haar voltooiing (in de zestiende eeuw) was ze lang zo mooi nog niet. Dankzij het travertijn, dat in de loop der eeuwen steeds mooier goud kleurde, schittert de kerk nu als nooit tevoren.

montepulciano-san-biagio

San Biagio, de heilige Blasius, moet beschermen tegen keelpijn. Blasius was een Armeens bisschop, die rond 300 gevangen zou zijn genomen. Hij werd opgesloten in een donkere kerker, maar helemaal verstoken van de buitenwereld was hij niet. Hij mocht af en toe bezoek ontvangen.

Een van zijn bezoekers was een vrouw die in haar wanhoop linea recta naar de gevangenis was gerend. Haar zoontje dreigde te stikken in een visgraat – en zij had gehoord dat Blasius hier wel raad mee wist. En inderdaad, zonder het jongetje ondersteboven te hoeven keren, zorgde Blasius er slechts door een lichte aanraking voor dat de graat die was blijven steken uit de keel van de jongen sprong.

montepulciano-san-biagio-2 montepulciano-san-biagio-3

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *