Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Prachtig Sardinië: Asinara, Stintino & het strand van La Pelosa

Ooit een gevangenis, nu een beschermd natuurgebied. De geschiedenis van Asinara maakt het eiland tot een unieke plek, waar je ongerepte natuur en zeldzame diersoorten vindt. De naam Asinara komt van asino, wat ezel betekent, omdat op het eiland de zeldzame albino-ezel voorkomt.

Asinara werd oorspronkelijk bewoond door enkele vissers en herders. In 1885 werden alle vijfhonderd bewoners gedwongen geëvacueerd, aangezien koning Umberto I een strafkolonie van het eiland wilde maken. De oorspronkelijke bewoners stichtten vervolgens Stintino, dat inmiddels een bekende toeristische attractie is vanwege het adembenemend mooie strand (waarover verderop iets meer).

Asinara werd inderdaad in gebruik genomen als strafkolonie en dat bleef het meer dan honderd jaar. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het de verblijfplaats van duizenden Hongaarse en Oostenrijkse krijgsgevangenen en toen Italië Ethiopië bezette, werd de Ethiopische adel naar het eiland verbannen.

Vanaf de jaren zeventig werd Asinara een zwaarbeveiligde gevangenis, waar veroordeelde maffiosi, onder wie Salvatore Riina (beter bekend als Toto Riina), werden ondergebracht. Ook de antimaffiarechters Falcone en Borsellino hebben een tijdje op het eiland gewoond. Niet als gevangenen, maar voor hun eigen veiligheid. Het was dus behalve een gevangenis ook een toevluchtsoord.

In 1997 kwam er een einde aan de gevangenisfunctie van het eiland en werd het uitgeroepen tot nationaal park. Voor het eerst in ruim honderd jaar werd het eiland opengesteld voor publiek. Je kunt de oude gevangenis bezoeken of een wandeling maken door de natuur, maar alleen onder begeleiding van een gids. Massatoerisme is er niet op Asinara en dat maakt het eiland tot een van de weinige ongeschonden parels van Europa.

Stintino en La Pelosa

De oorspronkelijke eilandbewoners trokken naar de overkant en stichtten daar zoals gezegd Stintino. Ook hier is de natuur onbeschrijflijk mooi. Het strand, La Pelosa genaamd, wordt wel tot een van de mooiste stranden van Sardinië gerekend.

De zee is van een kleur blauw die bijna pijn doet aan je ogen terwijl het zand spierwit is. Het lijkt dus alsof je in een zwembad duikt, maar dan met dat verschil dat je omringd wordt door een prachtig landschap. Het uitzicht op Asinara en een oude verdedigingstoren maken het geheel compleet.

Vanaf Stintino gaan er verschillende bootjes naar Asinara (zie bijvoorbeeld deze link) en vaak krijg je er een gids bij die je per jeep het eiland laat zien. Het is ook mogelijk met een mountainbike het eiland te verkennen of er per kano omheen te peddelen.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

7 reacties

 1. martin ravestijn

  mmoie website,verzorgt. Chapeau.

 2. mooi verhaal!
  maar hoe geraken we op Asinara? kan jij ons daar informatie over geven?
  alvast bedankt

 3. Certo, dat kan alleen per boot. Deze maatschappij verzorgt bijvoorbeeld tours naar Asinara > http://www.asinaracatamaran.it/

 4. Hallo,
  Wij zouden graag van Stintino naar Asinara gaan met de boot en dan verder met de fiets het eiland rondrijden, kunnen we daar ergens een fiets huren? Waar moeten we daar voor zijn? Moeten we dit op voorhand al boeken?
  Alvast Bedankt

 5. Ciao Dirk,
  de boot kun je prima ter plekke regelen, dat hoef je niet van tevoren te reserveren.
  Fietsen kun je huren bij Windsurfing Center Stintino (vaak ook incl. bootreis).
  Hun adres is localita: l’Approdo – Roccaruja – Le Saline | Stintino Z.I. Via dei Mille 7
  Dit kun je best wel van tevoren bespreken.
  telefoonnummer: 0039-079527006 / 0039-330740130
  e-mail info@windsurfingcenter.it

 6. Hallo,

  Razend benieuwd naar Asinara. Kun je ook een motorbootje huren en zelf naar daar varen (heb vaarbewijs)? Waar?
  Groetjes,

 7. Tijdens mijn bezoek heb ik alleen mensen in kano’s gezien, maar in Stintino kunnen ze je vast vertellen of er meer mogelijkheden zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *