Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Camogli – kleurrijk vissersdorpje vol verrassingen

Ter ere van het tienjarig jubileum van Ciao tutti blikt Saskia gedurende het hele jaar terug op een aantal van de meest populaire blogs van de afgelopen tien jaar. Dit keer belanden we op deze trip down memory lane in Camogli, een kleurrijk dorpje aan de Ligurische kust:

De Riviera di Levante, ten oosten van Genua, staat vooral bekend om haar kleine vissersdorpjes, terrasvormige olijfboomgaarden en kliffen die langs de kust omhoog rijzen. Camogli is zo’n heerlijk oud vissersdorpje dat samen met Portofino en Santa Margherita Ligure tot de parels van de Riviera di Levante gerekend wordt.

Met zijn kleurrijk geheel van hoge smalle huisjes en zijn pittoreske haventje is Camogli misschien wel het meest sfeervolle plaatsje aan dit stukje kust. Het strand loopt uit in een punt, waarop de indrukwekkende, geel gekleurde Basilica di Santa Maria Assunta prijkt.

De promenade met zijn gezellige terrasjes nodigt uit tot een cappuccino of een aperitivo op het terras – dat is precies wat de toeristen en de locals hier doen. Met een glas wijn in de hand de zon in de zee zien zakken; veel mooier wordt het niet!

Het kleine en gezellige Camogli heeft een middeleeuwse dorpskern. Het is een wirwar van smalle straatjes en heel veel trappen. Het (kiezel)strand is zeer fotogeniek, aangezien je vooral hier goed ziet in welke pasteltinten de hoge en smalle huisjes geschilderd zijn. De hoge huisjes hangen in de voorzichtige middagzon loom tegen elkaar aan.

Camogli dankt zijn naam aan het feit dat de huizen het domein waren van de vrouwen, die thuis bleven als hun mannen, de vissers, eropuit trokken. Het is een verbastering van case delle mogli (‘huizen van de echtgenotes’). De kleur van de huisjes is overigens niet alleen een esthetische kwestie. Het was voor de lokale vissers dé manier om hun huis vanaf zee te herkennen.

Men vertelt wel eens dat elk huis een andere kleur kreeg, zodat de vissers vanaf zee hun eigen huis wisten te herkennen. Of het waar is, durven we niet met zekerheid te zeggen, maar de aanblik van al deze prachtig gekleurde huizen laat ons hart een sprongetje van blijdschap maken.

Dat geldt ook voor de kronkelende steegjes en doorgangen, die leiden naar het einde van de boulevard. Hier prijkt de basiliek, aan het kiezelstrand en bijna met de voeten in zee.

Terwijl we een mooie wandeling door het dorp maken, zien we opvallend veel huizen met geschilderde ramen op de gevels. Vroeger werd er in de republiek Genua belasting geheven op het aantal ramen – en dus werd het aantal ramen beperkt. Om de gebouwen toch een symmetrisch aanzicht te geven, werden de ramen dan maar op de gevel geschilderd.

Er zijn mooie exemplaren bij; we zien zelfs ramen met een geschilderde kat die zo van de vensterbank af lijkt te kunnen springen. Dankzij de trompe-l’oeil-techniek, een decoratietechniek uit de vijftiende eeuw die gezichtsbedrog versterkte, kregen de huizen van Camogli dus een heel ander aanzicht.

Ook in andere dorpjes langs de kust werd deze techniek volop gebruikt. Let maar eens op hoe vaak je stuit op (marmeren) pilaren, stenen en vazen met bloemen die bij nader inzien niet echt blijken te zijn.

Naast de geschilderde ramen en de trompe-l’oeil worden in Camogli ook vaak de namen van winkels en horecazaakjes op de gevel geschilderd, zoals je op de foto met de Creperie kunt zien. Veel mooier dan schreeuwende neonletters!

Camogli is tegenwoordig meer een pittoresk en rustig toeristenplaatsje dan een vissersdorpje. Maar een kleine vissersvloot is hier nog altijd actief. De vijfduizend inwoners leven vooral volgens het principe van la dolce vita, ontwakend in die vrolijk gekleurde huisjes met uitzicht op zee, waar de zon zich van ‘s morgens tot ’s avonds laat zien en de temperaturen zelfs in de winter heerlijk comfortabel zijn.

Op het voormalige eiland tussen het lieflijke haventje en het mooie strand ligt het oude fort Dragonara, dat vroeger dienst deed om het dorpje te verdedigen tegen piraten die vanaf zee de kustplaatsjes aanvielen. Dit gedeelte van het dorp was destijds afgescheiden van de rest, maar na een inzameling onder de inwoners was er genoeg geld om een centraal plein aan te leggen.

Sindsdien heeft Camogli een heel andere vorm gekregen. De kleine intieme steegjes op het voormalige eiland komen allemaal uit op een romantisch bankje, met uitzicht op zee. Erg populair onder koppeltjes die hier van hun romantische momenten genieten…

In 1954 ontstond er onder de vissers een smakelijke traditie, de Sagra del Pesce. Sindsdien wordt er op de tweede zondag van mei een enorme pan naar het centrale plein gedragen, waarin vervolgens tonnen heerlijk verse vis voor de inwoners klaar gemaakt wordt.

Camogli is ook de geschikte uitvalsbasis om de boot te nemen om de Ligurische kust te verkennen. Wij vertrekken vanuit het haventje naar de oogverblindend mooie veertiende-eeuwse abdij van San Fruttuoso, maar daarover lees je in deze blog meer.

Ontdek nog meer moois aan de Rivièra!

In onze ruim 450 pagina’s tellende Special ontdek je nog veel meer moois aan de Rivièra – een van de weinige stukjes Italië (en een stukje Frankrijk) waar het het hele jaar goed toeven is. Er heerst altijd een aangenaam klimaat, met zeer zachte winters en zonnige zomers. Er bloeien niet voor niets zo veel kleurrijke oleanders, bougainvilles en zelfs palmbomen!

Bestel deze Special

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. Interessante extra info! We komen er zo af en toe, het is heel,idyllisch. ‘s Zomers is het niet echt rustig te noemen, een parkeerplaats vinden is dan niet gemakkelijk.

  2. Stef, als je net als ik in april in Camogli bent, ervaar je het als een rustig vissersplaatsje. In juli en (vooral) augustus zal het inderdaad heel erg druk zijn, maar dat geldt dan bijna voor heel Italië. Maar dat is dan ook niet voor niets, het is een van de mooiste plaatsjes langs deze kust en trekt dus veel toeristen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *