Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Confetti – de bitterzoete specialiteit van Sulmona

Sulmona – de mooiste stad van Abruzzo

Sulmona wordt ook wel de mooiste stad van de regio Abruzzo genoemd. Het is de belangrijkste plaats in de Valle Peligna, een prachtig uitgestrekt dal omringd door bergtoppen die met elk seizoen mee kleuren.

Heel overzichtelijk: om de schatten van Sulmona te ontdekken, hoef je eigenlijk alleen maar de Corso Ovidio te volgen, die het hart van het oude centrum doorsnijdt. Wanneer je flaneert over de Corso Ovidio, kom je onder andere het prachtige Complesso della Santissima Annunziata tegen (bestaande uit de chiesa en een aangrenzend palazzo), evenals een standbeeld van Sulmona’s meest beroemde inwoner: de Romeinse liefdesdichter Ovidius.

Het aquaduct dat je aan het einde van de Corso Ovidio tegenkomt en dat met eenentwintig bogen het uitgestrekte Piazza Garibaldi oversteekt, is niet van Romeinse oorsprong: het werd in de dertiende eeuw gebouwd door koning Manfred van Sicilië.

Kleurrijke confetti

Het meest in het oog springen echter niet de gebouwen, maar de talloze kleurrijke etalages waarin de meest beroemde schatten van de stad worden uitgestald: de bitterzoete confetti di Sulmona. Confetti zijn gesuikerde amandelen, in het Nederlands ook wel aangeduid als bruidssuikers.

Volgens (katholieke) traditie zijn deze snoepjes onmisbaar bij bruiloften (in de witte variant) en geboortes (in roze of blauw). Ze staan symbool voor de bittere (de amandel) en zoete (de suikerlaag) tijden die je in het huwelijk of in het leven te wachten staan. In Italië kennen ze daarnaast nog een rode variant, die bij het afstuderen gegeven wordt.

De oude Romeinen hadden waarschijnlijk een soortgelijk gebruik. Volgens sommige bronnen aten zij bij speciale gelegenheden hun eigen variant van de confetti: amandelen omhuld met een zoet mengsel van honing en meel.  De oorsprong van de ‘moderne’ confetti ligt echter in Sulmona.

Hier vonden de zusters van het klooster van Santa Chiara, gelegen aan het Piazza Garibaldi, in de vijftiende eeuw de confetti uit zoals de snoepjes nu nog altijd gemaakt worden, zij het op een wat grotere schaal. De nonnen werden zo goed in het maken van hun gesuikerde amandelen, dat ze er een speciaal winkeltje voor openden.

Al snel waren de zusters van Santa Chiara de belangrijkste snoepmakers van de stad en maakten ze ware kunstwerkjes van hun confetti, door ze om te toveren tot rozenkransen, bloemen en druiventrossen. Tegelijkertijd vergrootten ze de bekendheid van Sulmona als dé stad van de confetti.

De nonnen zijn er tegenwoordig helaas niet meer – in het oude klooster is nu een bejaardentehuis gevestigd. Maar sinds 1783 is Confetti Pelino de voornaamste en meest bekende confetti-leverancier van Sulmona (ze leverden bijvoorbeeld ook bruidssuikers voor de royal wedding van Harry en Meghan), en in veel winkeltjes worden uitsluitend confetti van dat merk verkocht.

De confetti-winkeltjes zijn een bezienswaardigheid op zich en houden de oude traditie van de zusters, het verwerken van confetti tot kleurrijke bloemen en andere kunstwerkjes, in ere. Tegenwoordig zijn de confetti in alle soorten, maten en smaken verkrijgbaar, van chocolade tot ricotta met peer. Bij veel winkeltjes mag je gerust even proeven voor je beslist welke confetti als souvenir mee naar huis mogen. Dolcissimi!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Ingrid Witlox

  Misschien een tip, ik weet niet of het mogelijk is, om bij ieder artikel over een plaats of streek een linkje met de precieze lokatie in Italië toe te voegen. Handig voor degenen die Italië niet (helemaal) op hun duimpje (her)kennen !!!

 2. Het kan helaas niet onder elke blog, maar via de link zie je wel de regio steeds in beeld en via https://ciaotutti.nl/zoek-op-de-kaart-van-italie/ kun je als je naar een bepaald deel van Italië gaat zoeken wat er in de buurt allemaal te zien en te doen is.

 3. We zijn er geweest, dit dorp is een aanrader! Prachtige amandelbloemen meegenomen, deels opgegeten, deels als decoratie.

 4. Salvatore Galeno

  Sulmona, mijn geboorte plaats!
  Echt een van de mooiste eeuwen oude, natuurlijk en originele stadje!
  Ik zou verhalen uit mijn jeugd kunnen vertellen over Sulmona!
  Altijd trots van mijn afkomst uit de “Coccia de Santu Donato”
  Ciao ciao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *