Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Andria – burrata, confetti, klokkentorens en het smalste straatje ter wereld

Andria vormt samen met de steden Barletta en Trani de drievoudige hoofdstad van de gelijknamige provincie Barletta-Andria-Trani, in het noorden van Puglia. De stad ligt vlak bij het Castel del Monte, het achthoekige kasteel dat ook op de Italiaanse eurocent prijkt.

In de buurt van Andria strekt zich het Parco Nazionale Alta Murgia uit. Dit natuurreservaat beslaat een ruig gebied en leent zich perfect voor een stevige wandeling of een dagje hiken. Wij duiken vandaag echter de stad zelf in, om de mooiste plekken van Andria te ontdekken.

Burrata

Hoewel Andria zelf niet zo bekend is, is de lokale lekkernij wereldberoemd. Op gastronomisch gebied staat Andria namelijk bekend om de boterzachte burrata, die bij elke lokale trattoria op de kaart staat.

Mucci – een museum vol confetti & chocolade

De eerste stop in het centrum van Andria is het authentieke chocolade-/snoepwinkeltje van de familie Mucci, misschien wel het meest dolce adresje van heel Puglia!

Mucci produceert hier al sinds 1894 kleurrijke confetti: amandelen met een heerlijk zoet suikerlaagje in verschillende kleuren. De witte confetti worden op Italiaanse huwelijken vaak aan de gasten meegegeven als aandenken.

Het pand is al sinds eind negentiende eeuw de plek waar de familie Mucci confetti, chocolade en allerlei andere snoepjes maakt. Een van de bekendste creaties van de familie zijn de tenerelli, confetti met een zacht hart van Pugliese amandelen en hazelnoten uit Piemonte, omhuld door een dubbele laag pure chocolade. Een echte Andriaanse traditie is dat geliefden elkaar deze tenerelli cadeau doen met carnaval.

Het is gezellig druk in de winkel en de eigenaar loopt de hele tijd heen en weer met volle dozen met bestellingen. Hij heeft gelukkig heel even tijd om voor zijn chocolade-auto te poseren. Gelukkig worden we door de geduldige medewerkster verwend met diverse soorten chocolaatjes om te proeven. Che buono!

Naast een snoepwinkel vind je, in de voormalige fabrieksruimte, het Museo del Confetto, met antieke machines, snoepvormpjes en andere voorwerpen die getuigen van het zoete verleden van de Mucci’s.

Het Museo del Confetto ligt aan de Via Museo del Confetto 12 in Andria. Het is geopend van maandag tot en met zaterdag van 8.30 tot 13.00 uur en van 17.00 tot 21.00 uur. Op zondag kun je er terecht van 10.00 tot 13.00 uur. Een kaartje kost € 3,- (kinderen van 6 tot 14 jaar betalen € 2,-, kinderen tot 6 jaar zijn gratis) – en dat is natuurlijk inclusief een beetje snoepen!

Stad van de klokkentorens

Met de heerlijke smaak van de confetti nog op onze tong bezoeken we de twaalfde-eeuwse kathedraal Santa Maria Assunta. Hier zien we waarom Andria ook wel ‘città dei campanili’ wordt genoemd, stad van de klokkentorens. De stad heeft maar liefst drie imposante klokkentorens. De kathedraal heeft een statig exemplaar met een puntige torenspits.

In de kathedraal bevindt zich een crypte met de graven van de vrouwen van keizer Frederik II. Ook vind je er de Sacra Spina, de ‘heilige doorn’, die afkomstig is uit de doornenkroon van Christus. Deze bloedt of huilt traditioneel als Goede Vrijdag op 25 maart valt. De laatste keer dat dit gebeurde, was op 25 maart 2016. Heel Andria was uitgelopen om er getuige van te kunnen zijn.

De doorn werd ooit als huwelijksgeschenk aan de kerk geschonken door een nobele familie. Sinds 1308 wordt de Sacra Spina bewaard in een prachtig bewerkte reliekhouder in de kathedraal.

Het smalste straatje ter wereld

Bewonder zeker ook het schitterende Piazza Vittorio Emanuele met zijn bisschoppelijk paleis. Na een snelle caffè aan de bar wordt het buiten al een beetje donker. De perfecte sfeer om het centro storico te verkennen, met zijn doolhofachtige steegjes, taps toelopende straten en intieme pleinen.

In de wijk Casalino stuiten we op la stradina più piccola del mondo, ‘s werelds smalste straatje, aldus de bewoners van Andria. We wurmen ons met de nodige moeite door het steegje, dat op het smalste gedeelte slecht tweeënveertig centimeter breed is!

Aperitivo bij Zerouno

Bij Bar Zerouno (Via Porta Castello 1) is het gezellig druk. Het is een van de weinige bars in het oude centrum van Andria en dus vind je er een jong, gemengd publiek.

In de zomer is er ook veel openluchtvertier. Zo vindt in augustus het Festival Castel dei Mondi plaats waar nieuwe theatertalenten hun kunsten komen vertonen.

Antichi Sapori – de kookkunst van Pietro Zito

Voor ’s avonds tippen we Antichi Sapori, net even buiten Andria, waar Pietro Zito de sterren van de hemel kookt. Pietro is echt een groentefreak. Daar waar de gemiddelde milieubewuste chef het heeft over zero chilometro, hangt deze chef het zero centimetro-geloof aan. Twee keer vallen vanaf het restaurant en je staat midden in z’n paradijs. En daar kweekt hij niet twee soorten tijm maar acht verschillende soorten – en wel drie soorten bosaardbeien.

In deze blog lees je meer over de kookkunst van Pietro Zito. Antichi Sapori ligt aan het Piazza S. Isidoro in Montegrosso (Andria). Reserveren kan via 0039-0883569529.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *