Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Orosei – pareltje aan de oostkust van Sardinië

Orosei ligt aan de oostkust van Sardinië, op ruim een uur rijden vanaf Olbia en drie kwartier vanaf Nuoro. De ligging is werkelijk perfect: Orosei ligt in de Cedrino-vallei, zo’n tweeënhalve kilometer van zee. Het combineert zo de magie van de Sardijnse bergen met een betoverende kustlijn.

De economie is er gebaseerd op een combinatie van agricultuur, marmerwinning en toerisme – dat laatste gelukkig op een vrij duurzame manier, waardoor het er ook in het hoogseizoen een gezellige bedrijvigheid is, maar niet overdreven druk.

Ten zuiden van het dorp vind je het prachtige Gennargentu, een beschermd nationaal park met weilanden, rotsen, ravijnen, valleien, bossen en steile kliffen. Maar ook in Orosei zelf is genoeg te zien en te beleven. Liza ging op ontdekkingstocht en deelt een viertal tips.

Wandel door het openluchtmuseum Orosei

Het historische centrum van Orosei dateert uit de tijd van de Romeinen, die er rond de tweede eeuw een nederzetting stichtten. Voor die tijd werd het dorp al bewoond door stammen die grofweg tussen 1900 en 730 voor Christus meer dan 6500 nuraghi, stenen torens, bouwden, op het hele eiland. Deze nuraghi vormen nu het belangrijkste archeologische erfgoed van Sardinië.

In de middeleeuwen werd Orosei pas echt belangrijk en maakte het plaatsje een grote ontwikkeling door. De belangrijkste gebouwen uit het oude centrum stammen dan ook uit die tijd, zoals de toren van Sant’Antonio, de parochiekerk van San Giacomo en de kerk van San Gavino.

Omdat de middeleeuwse bouwwerken zo goed bewaard zijn gebleven, voelt een wandeling door het centrum van Orosei aan als een bezoek aan een openluchtmuseum. Het is moeilijk voor te stellen dat hier gewoon mensen wonen, te midden van al die historie.

Tijdens een wandeling door het dorp stap ik binnen bij de Chiesa di Sant’Antonio Abate en ontdek fresco’s uit de vijftiende eeuw, die onder andere de lijdensweg van Jezus verbeelden en in verrassend goede staat verkeren. De kerk maakt deel uit van een complex dat is afgesloten door een stenen muur, inclusief een toren uit het tijdperk van de Pisanen (de achtste eeuw), die bedoeld was om deze plek te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

De belangrijkste kerk van Orosei is de San Giacomo Maggiore, gewijd aan de beschermheilige van het dorp. De kerk werd in de veertiende eeuw gebouwd en in de zeventiende eeuw uitgebreid tot zijn huidige vorm. Het is een van de belangrijkste en mooiste kerken van heel Sardinië.

De opvallende witte façade reflecteert in het zonlicht en door zijn positie, boven aan de trappen van Piazza del Popolo, het belangrijkste plein van het dorp, worden je ogen als vanzelf naar het bouwwerk toegetrokken.

Bij binnenkomst voel je je gedesoriënteerd, omdat de opvallende gevel later is toegevoegd aan de zijkant van het reeds bestaande gebouw en je dus niet aan de voorkant van de kerk binnenkomt.

Aan hetzelfde plein vind je de Chiesa delle Anime en de Chiesa del Rosario – beide ook een bezoekje waard.

Een bijzondere bezienswaardigheid en een leuk uitstapje voor het hele gezin is het kleine museum van Don Nanni Guiso, waar achttiende-eeuwse miniatuurtheaters uit heel Europa zijn verzameld. Edelman Don Nanni Guiso, die zijn naam aan het museum gaf, begon met zijn collectie toen hij nog maar tien jaar oud was.

Zo’n tweehonderd meter verderop vind je Sa Prejone Vetza, de oude, Spaanse gevangenis. De toren maakte oorspronkelijk deel uit van een groot kasteel, omgeven door muren en versterkt met meerdere torens. Dit enige overgebleven deel werd gebruikt om gevangenen in op te sluiten.

Authentiek overnachten in een albergo diffuso

Tijdens mijn verblijf in Orosei sliep ik in Albergo Diffuso Mannois. Een albergo diffuso, of ‘verspreid hotel’, is een accommodatie die de laatste jaren aan populariteit wint in Italië en ingeslapen dorpen en historische gebouwen nieuw leven inblaast.

Het houdt namelijk in dat monumentale panden worden omgebouwd tot authentieke accommodaties, terwijl de originele details en buitenkant behouden blijven. In plaats van alle hotelkamers in één pand in te richten, zijn ze doorgaans verdeeld over verschillende gebouwen. In deze blog lees je er meer over.

De vijftig hotelkamers, appartementen en suites van Mannois zijn verspreid over verschillende gebouwen in het historische centrum van Orosei, die gerestaureerd zijn en vervolgens zijn ingericht volgens de tradities van de streek.

Ik sliep in het gebouw Sa Turre, de nieuwste toevoeging aan Albergo Diffuso Mannois, in een ruime kamer met twee bedden, grote ramen met uitzicht op Piazza del Popolo en een grote badkamer met inloopdouche.

Als ik ’s ochtends wakker word, open ik de gordijnen en ramen en geniet van het uitzicht over het dorp. Het ontbijt vindt een verdieping hoger plaats, in een prachtige lichte ruimte die direct uitkomt op het ruime dakterras, waar je van je cappuccino kunt genieten met uitzicht over de bergen en zee.

Het ontbijt zelf bestaat uit typische, Sardijnse producten uit de omgeving. Een verblijf bij Mannois is wat mij betreft de ideale manier om op authentieke maar toch comfortabele manier het echte Sardinië te ontdekken.

Verrassende restaurants en bars

In Orosei vind je tal van kleine trattoria’s, restaurantjes en cafeetjes waar je een heerlijk bord pasta kunt eten. Bestel bijvoorbeeld de pasta van de dag bij Bar Trattoria Manu aan het Piazza del Popolo. Rond lunchtijd zit je hier heerlijk in de zon.

Ook bij restaurant Su Barchile, dat een vermelding heeft in de Michelingids, kun je heerlijk eten. Sommelier Antonella en maître Giuseppe zorgen ervoor dat je je op je gemak voelt en geven je graag advies over wijnen en gerechten van de dag.

Op zoek naar een afzakkertje na het eten, of juist ervoor, als aperitivo? Bar Yesterday is een charmant barretje met een gezellige binnenplaats waar je een Spritz of biertje kunt drinken, maar ook wat kleine hapjes kunt bestellen. In de zomer is er live muziek en is de bar tot laat open.

Strand, bergen en cultuur: de perfecte omgeving

Wil je je bezoek aan Orosei combineren met een dagje strand? Vlak bij de dorpskern ligt het langgerekte strand van Orosei, met een prachtige helderblauwe zee en indrukwekkende rotspartijen.

Hier vind je ook de Nuraghe di Osalla. Wil je deze stenen toren van dichtbij bewonderen, dan moet je wel even klimmen, want hij ligt op een heuvel. Je hebt er een prachtig uitzicht over de Golf van Orosei en de lager liggende stranden.

Ook de adembenemende stranden van Bidderosa, Berchida en Sa Petra Bianca zijn binnen een half uurtje met de auto te bereiken.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *