Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De beste tips voor Cagliari – la Città del Sole, de stad van de zon

Cagliari is met haar tropische stadsstrand (inclusief flamingo’s), zandkleurige middeleeuwse citadel, bohemien sfeertje en boeiende historie een perfecte bestemming voor een stedentrip.

De milde temperaturen zorgen ervoor dat je er bijna het hele jaar door met korte mouwen op pad kunt. We gingen op ontdekkingstocht en geven je lekker veel tips waarmee je de exotische hoofdstad van Sardinië beter leert kennen.

Cagliari, not a bit like Italy

De Britse schrijver D.H. Lawrence was onder de indruk van Cagliari. Na zijn bezoek in 1921 schreef hij: ‘It is strange and rather wonderful, not a bit like Italy… Lost between Africa and Europe, belonging to nowhere.’

Dat dubbele gevoel ervaren wij ook. Aan de ene kant voelt Cagliari als menig andere Italiaanse stad, met pastelkleurige huisjes waar de was buiten hangt te drogen, de door een zuilengalerij overkoepelde Via Roma en de gezellige drukte aan het Piazza Yenne.

Maar tegelijkertijd voelt het alsof we ons buiten Italië bevinden. Misschien komt het door de vele architectonische invloeden die er te ontdekken zijn. Of misschien geven het milde klimaat en het stadsstrand met flamingo’s ons het gevoel in een exotischer oord te zijn…

De vier wijken van Cagliari

Cagliari is een redelijk kleine stad, met ruim honderdvijftigduizend inwoners. Het oude centrum van Cagliari is goed te voet te ontdekken. Er zijn vier verschillende wijken: Castello, Villanova, Stampace en Marina.

Castello vormt het historische hart van de stad, met smalle, steile straatjes die volgens D.H. Lawrence doen denken aan de steegjes in Jeruzalem. Marina is het gebied dat direct grenst aan de haven. Je vindt er multiculturele winkeltjes, restaurantjes en het uitgaansleven van de stad.

Stampace is een voormalige arbeiderswijk waar je de belangrijkste Romeinse overblijfselen van heel Sardinië vindt. Villanova is tot slot een residentiële wijk die tegenwoordig als een van de hipste plekken van de stad bekendstaat: je vindt er exclusieve boetieks, de leukste tentjes om te lunchen en dineren én de tofste street art.

Struin rond in de wijk Castello

Castello is wat ons betreft de meest karakteristieke wijk van de stad. De voormalige middeleeuwse citadel ligt op een heuvel die hoog boven de rest van de stad uittorent, waardoor je er vanaf verschillende plekken een prachtig uitzicht hebt over de lagergelegen delen van Cagliari én de zee.

Vanaf het Bastione di Saint Remy met het Terrazza Umberto I bijvoorbeeld: dit prachtige plein biedt een panorama-uitzicht waar je niet snel op uitgekeken raakt en er heerst een levendige sfeer. ’s Avonds droom je hier weg met de lichtjes van de stad aan je voeten.

De mooiste zonsondergang van de stad zie je aan de Via Santa Croce. Dit straatje, met een bohemien uitstraling en gezellige terrasjes, biedt een prachtig uitzicht over de stad en zee, vooral aan het einde van de dag.

Er is geen betere plek om de zon in de zee te zien zakken dan hier, met een glas wijn of Aperol Spritz in de hand en wat hapjes op tafel. Borrelen kan bijvoorbeeld bij Libarium Nostrum, een gezellige cocktailbar.

Als je er toch bent voor een aperitivo, vergeet dan niet even door te lopen naar Via Stretta. Dit schattige, verstopte straatje is echt een pareltje: hoe smal het ook is, de bewoners hebben geprobeerd hun stoepje zo gezellig mogelijk te maken door overal planten neer te zetten, met als resultaat dat je door een soort van jungle loopt.

Nog een mooi uitzichtpunt bevindt zich dicht bij het Bastione di Saint Remy. Volg de weg in noordelijke richting, over de Viale Regina Elena. Bijzonder zijn de huizen die hoog op de stadsmuren zijn gebouwd.

Loop voorbij het park de trappen op tot je bij een lift komt. Eenmaal boven sta je meteen op het Piazza dell’Indipendenza, een klein pleintje dat verscholen ligt tussen de smalle straatjes van Cagliari met een uitzicht waar je ‘u’ tegen zegt!

Bezoek het oudste café van Sardinië

Naast het imposante bastion ligt het oudste caffè van Sardinië, Antico Caffè 1855 (Piazza Costituzione 10/11). Anders dan de naam doet vermoeden, dateert het café van 1838, toen Lorenzo Canepa na zijn verhuizing naar Sardinië deze ontmoetingsplek in Cagliari opende.

Vanaf 1855 wordt het een bekende plek voor artiesten en de elite uit de buurt. Sinds de gerenoveerde bistro in 1998 zijn huidige naam kreeg, is er niet veel veranderd. Nog altijd is het een populaire ontmoetingsplek, tegenwoordig voor Italiaanse families, zakenmensen en toeristen.

Ondanks de renovatie heeft de bistro zijn oude allure behouden. Door de klassieke kleding van het personeel, de donkerbruine meubels, de spiegels en de flessen op de planken lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan, in positieve zin. Het terras is gelegen aan een drukke rotonde, waar je genietend van een caffè of een lekkere Sardijnse maaltijd het stadsleven aan je voorbij ziet trekken.

Waan je een koning(in) aan het Piazza Palazzo

Vanaf de Via Santa Croce loop je binnen vijf minuutjes naar het Piazza Palazzo, een van de mooiste pleinen van Cagliari. Het plein dankt zijn naam aan de twee paleizen die zich hier bevinden.

Het Palazzo Reale, onder andere het voormalige thuis van de familie Savoia uit Turijn, is tegenwoordig te bezichtigen. Je krijgt er een goede indruk van hoe de koninklijke familie hier vroeger woonde. Ook het Antico Palazzo di Città, met een opvallende lichtroze façade, is tot museum getransformeerd, met wisselende kunsttentoonstellingen.

Naast de twee palazzi vind je hier het statige stadhuis en de prachtige Duomo. De dertiende-eeuwse kathedraal is gebouwd in Pisaans-romaanse stijl (die te herkennen is aan het gebruik van donkere en lichtgekleurde steen naast elkaar), een erfenis van de Pisanen die het enige tijd voor het zeggen hadden op Sardinië. In deze blog lees je meer over Pisaanse kerken op Sardinië.

Wil je meer weten over de Sardijnse geschiedenis? Vanaf Piazza Palazzo sta je binnen vijf minuten bij het Museo Archeologico Nazionale, het belangrijkste archeologische museum van het eiland. Hier kom je onder andere alles te weten over de bijzondere geschiedenis van het eiland, dat vele bezetters heeft gekend: van Carthagers en Romeinen tot Byzantijnen en Spanjaarden – en dat is nog maar een greep uit het bonte gezelschap van vreemde overheersers.

De inheemse geschiedenis van het eiland gaat nog een stuk verder terug: op heel Sardinië vind je bijvoorbeeld de beroemde nuraghi, mysterieuze torens die al in de bronstijd op het eiland werden gebouwd. In deze blog lees je er meer over.

Bewonder de middeleeuwse torens van Cagliari

De Torre di San Pancrazio stamt uit 1305 en is met zijn zesendertig meter de hoogste toren van Cagliari. Het kalkstenen bouwwerk diende eerst als verdedigingstoren, maar veranderde later in een gevangenis. Tegenwoordig is het een van de weinige middeleeuwse bezienswaardigheden die er in Cagliari te vinden is.

Mocht je de toren op willen, dan moet je eerst tweehonderd treden beklimmen, maar dan heb je als beloning wel een prachtig uitzicht over de stad, de haven en de zee.

Blijf je liever laag bij de grond, loop dan door de toegangspoort die het begin van de wijk Castello markeert. Daarop zie je een inscriptie ter herinnering aan de vroegere inwoners, de torenbouwers en de architect.

Deze laatste heet Giovanni Capula en de Sardijn heeft nog een andere middeleeuwse toren uit de stad op zijn naam staan: de Torre dell’Elefante. Deze ‘olifantentoren’ uit 1307 is iets kleiner dan zijn grote broer, maar niet minder indrukwekkend.

De naam is te danken aan het olifantenbeeld dat vanaf de zuidkant op grote hoogte op de oude stad neerkijkt. Ook het vergezicht vanuit de Torre dell’Elefante is de steile klim waard.

Geniet van een fantastische pizza bij Framento

Het Piazza Yenne is een van de grootste, belangrijkste pleinen van de stad, dat strategisch gepositioneerd ligt tussen de wijken Marina, Stampace en Castello. Je vindt hier een breed aanbod aan restaurants en bars, ideaal voor een aperitivo in de zon. Een lekkere gelato haal je bij Gelateria Kremet.

Loop je vanaf dit plein een stukje Corso Vittorio Emanuele II in, dan vind je de authentiekere eetadresjes. Ga zeker pizza eten bij Framento (op nummer 82). Deze pizzeria, die gevestigd is in de gewelven van een historisch pand, werd in 2018 verkozen tot een van de vijftig beste pizzeria’s van Italië. De kok maakt gebruikt van lievito madre, een Sardijns moedergist, dat urenlang moet rijzen en daardoor licht verteerbaar is.

Duik in de Romeinse geschiedenis in de wijk Stampace

In de wijk Stampace kun je een hele dag zoet zijn, ook met kinderen: je vindt hier namelijk de belangrijkste overblijfselen van Romeins Sardinië, zoals het Amfitheater van Cagliari.

Dit theater werd gebouwd tussen de eerste en tweede eeuw na Christus. Het werd op strategische wijze in een kleine vallei aan de voet van de Buon Cammino-heuvel gepositioneerd. Vanaf de beste plaatsen in het theater, die gereserveerd waren voor hooggeplaatste Romeinen, had je daardoor uitzicht op de zee.

Er konden meer dan tienduizend mensen in plaatsnemen, die naar gevechten met wilde dieren en gladiatoren, executies en ander soort ‘vermaak’ kwamen kijken. Ook tegenwoordig worden er nog steeds regelmatig concerten en andere evenementen georganiseerd.

Bijzonder aan het amfitheater is dat het zich pal naast een van de dependances van de Universiteit van Cagliari bevindt. De buurt heeft daardoor een levendige sfeer en er zijn veel leuke koffiebarretjes en kiosks te vinden om de studenten van hun dagelijkse behoeften te voorzien.

Stop zeker bij Café Pause (aan de Via Nicolodi) nadat je het amfitheater hebt bekeken: deze schattige, kleine kiosk heeft een terras (inclusief hangmat!) onder de bomen en is daarom de perfecte plek om even tot rust te komen.

Op loopafstand van het amfitheater vind je de aristocratische Villa van Tigellio, de ruïnes van een elegante woonwijk uit de Romeinse tijd, bestaande uit drie Romeinse woonhuizen.

Ook de daarnaast gelegen Orto Botanico, de botanische tuin, is een bezoekje waard. Naast cactussen in alle vormen en maten vind je hier een oase aan bijzondere bomen, meer dan vijfhonderd soorten bloemen en planten, een vijver met waterlelies en een oud Romeins waterreservoir (waar wel tienduizend liter water in kon worden opgeslagen!).

Ontdek de ‘street art hall of fame’ in Villanova

De Via San Saturnino, die parallel loopt aan de grote Viale Regina Elena, maar lager ligt en omgeven is door muren aan weerszijden, dus wat verdekt ligt opgesteld, is van begin tot eind voorzien van muurschilderingen.

De kwaliteit van de meeste werken is niet per se wat dit straatje bijzonder maakt, want de meeste zijn uitgebreide, kleurrijke ‘tags’, maar de hoeveelheid aan graffiti bij elkaar is indrukwekkend: je loopt echt een kwartier lang door een zee van kleur.

Ook een fijne activiteit voor een wel erg warme dag, want doordat de Via San Saturnino lager ligt en aan weerszijden door muren wordt omarmd, is er bijna altijd schaduw te vinden.

Geniet van het stadsstrand Poetto

Een van de redenen dat Cagliari zo’n fijne bestemming voor een stedentrip is, is het stadsstrand. Je bereikt Poetto in slechts vijftien minuten met een bus vanuit het centrum. Het fijne zand en de azuurblauwe zee maken het een geliefde plek om te zonnebaden, sporten en een frisse duik te nemen, en omdat het strand zo uitgestrekt is, is het er nooit écht druk.

Lunch tijdens je dagje strand bij Ricciomania, een van de kraampjes op het strand, waar je echt de linguine ai ricci (met zee-egels) moet proeven. Vanaf Poetto is het een kwartiertje wandelen naar natuurreservaat Molentargius, waar je roze flamingo’s in het wild kunt spotten.

Ga vanuit Cagliari ook zeker even naar Capo Spartivento, het meest zuidelijke puntje van Sardinië. Je kunt het uiterste stukje eiland redelijk goed bereiken, met als beloning een ongekend uitzicht over de Middellandse Zee!

Koop heerlijke souvenirs op de Mercato di San Benedetto

Een bezoek aan de Mercato di San Benedetto (aan de Via Francesco Cocco Ortu) mag niet ontbreken. De markt ligt ietwat buiten het centrum, dus het is aan te raden om hier ’s ochtends te beginnen en later verder de stad in te wandelen.

De markt vindt van maandag tot en met zaterdag plaats, van zeven uur ‘s ochtends tot vier uur ‘s middags. Cagliari ligt aan zee, dus aan verse vis is er geen gebrek. Verder zijn er onder andere bottarga (viskuit), vongole en andere schelpdieren te vinden. Een van de visboeren vertelde dat zijn mosselen in het westen van Sardinië op verantwoorde wijze worden gevangen. Een verdieping hoger gaat de markt verder met kramen vol fruit, groente, brood, vlees en kaas.

Cocktails aan Largo Carlo Felice

Zoek je een koffiestop of een leuke plek voor een cocktail? Stop dan bij bij het hippe Ex Tipografia (Largo Carlo Felice 80). Deze bar, die vaak vol zit met studenten en jongeren op laptops, heeft een industrieel interieur geïnspireerd door boeken en strips – het menu is bijvoorbeeld een stripboek.

Dineer als een Sardijn bij Sa Schironada

Waar de Sardijnen zelf eten, daar moet het eten goed zijn, zo dachten we. Dat is zeker het geval bij Sa Schironada (met een ingang aan de Via Napoli 13 en aan de Via Lodovico Baylle 39). Tot ver na tienen staan nog mensen bij het restaurant, wachtend op een plekje.

De tafels zijn gedekt met wit linnen en een portie brood met olijven wordt snel gebracht. Aangezien het restaurant zich in de wijk Marina bevindt en de zee op slechts een steenworp afstand ligt, moet je er vooral de vis en zeevruchten proberen.

Shoppen in Cagliari

Een middagje shoppen begint onder de portici, booggalerijen, van de Via Roma. Veel Italianen lunchen hier in een van de koffiebarretjes die tussen de vele winkels te vinden zijn.

Voor de bekende merken ga je naar Via Giuseppe Manno, de Via Giuseppe Garibaldi en het begin van de Via Alghero. Hier vind je winkels als Geox, Mango en Zara, afgewisseld met onbekendere modemerken.

Voor exclusievere winkels neem je de Via Vincenzo Sulis. Houd er rekening mee dat ook in Cagliari, net als elders in Italië, veel winkels tussen de middag dicht zijn. Meestal sluiten ze rond 13.00 uur en gaan de deuren pas na 16.00 uur weer open. Sommige winkels gaan zelfs pas om 17.00 uur weer open. Anders dan wij gewend zijn, zijn de winkels dan wel tot ongeveer 20.00 uur geopend.

Ben je op zoek naar een typisch Sardijns product, als souvenir voor jezelf of als cadeautje voor de thuisblijvers, dan zijn er genoeg geschenkjes te vinden in Cagliari. Wij hebben alvast een aantal leuke adressen voor je geselecteerd:

*Sapori di Sardegna (Vico dei Mille 1) – in deze souvenirwinkel vind je allerlei Sardijnse producten, zoals flessen van kurk, torrone, bottarga, pecorino en Sardijnse wijnen

*Antica Enoteca Cagliaritana (Via Rovereto 8) – deze wijnwinkel uit 1935 verkoopt allerlei verschillende Sardijnse wijnen

*Cagliari Calcio Store (Largo Carlo Felice 76) – dé plek om een voetbalshirt te scoren

*Eye Sportwear (Via Garibaldi 114) – een breed aanbod aan sportartikelen met de Sardijnse vlag

*Giesse (Via Sardegna 32) – de trotse eigenaar is een oudere goudsmid die je graag alle poppen met verschillende Sardijnse klederdrachten laat zien

*Patrizio Collu (Via Sonnino 124) – op Sardinië worden niet alleen rode juwelen van koraal verkocht, maar ook prachtige ontwerpen van goud

De leukste logeeradressen in Cagliari

Stuk voor stuk perfect voor een stedentrip of als tussenstop tijdens een rondreis op Sardinië:
Antico Corso Charme
Arcipelago 37
BB22 Bed & Baking
B&B Cappuccine
Palazzo Merello

B&B Jacaranda
Birkin Marina
Cagliari Marina Harbour Guest house
Eleventh Floor Suites
Orma Design Rooms

Palazzo Dessy
Relais Santa Croce
Residenza le Scalette

Sant’Efisio – een kleurrijke processie in Cagliari

Begin mei viert men in Cagliari het feest van Sant’Efisio. Een must see als je in die periode op Sardinië bent – of moeten we zeggen dé reden om begin mei op Sardinië te zijn…

Efisio heeft Sardinië in 1652 gered van de pest. Als dank wordt er elk jaar op 1 mei een processie voor deze heilige gehouden. En niet zomaar een processie, nee, het is de langste processie ter wereld! Een indrukwekkende stoet eilandbewoners in vrolijke kleuren trekt door de straten van Cagliari. Lees meer in deze blog

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Een leuk artikel over Gagliari, wij gaan er dit voorjaar heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *