Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vasto en Chieti – twee prachtige steden in de regio Abruzzo

Naast middeleeuwse dorpjes en overweldigende natuur heeft de regio Abruzzo ook een aantal prachtige steden die de moeite van een bezoek waard zijn. In deze blog neemt Tim je mee naar Vasto, aan de kust, en Chieti, een van de oudste steden van Abruzzo.

Vasto – prachtig uitzicht op zee

Tim: ‘Vasto is een van de mooiste steden van Abruzzo. Het is een heerlijke plek om rond te dwalen. Vooral in de wijk Guasto Gisone, rond de Santa Maria Maggiore, vind je sfeervolle straatjes en piazza’s.

Het historisch centrum ligt op een honderdvierenveertig meter hoog plateau, dus je wordt hier en daar opeens verrast door een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee en Marina di Vasto, met de haven en brede zandstranden.

Een wandeling vanaf het Piazza Rossetti

Vasto telt ongeveer veertigduizend inwoners. Het is dus geen grote stad en de meeste bezienswaardigheden liggen niet ver van elkaar dus op één dag kun je alles makkelijk gezien hebben.

Een goed begin voor een wandeling door Vasto is het Piazza Rossetti, dat is vernoemd naar de in Vasto geboren dichter en geleerde Gabriele Rossetti. Als standbeeld in het midden van het plein kijkt hij uit op het Palazzo Palmieri.

Achter hem staat de Torre di Bassano, die werd gebouwd in 1439 en in de zestiende eeuw in handen kwam van de familie Bassano uit Padova. Het is de best bewaarde toren van de oude stadsmuren. Aan de andere kant staat de San Francesco di Paola.

Van het Piazza Barbacani naar het Piazza Pudente

Achter het Palazzo Palmieri ligt het Piazza Barbacani, met het stadhuis en een van de meest bijzondere gebouwen van Vasto, het Castello Caldoresco.

Het werd in 1439 gebouwd in opdracht van Giacomo Caldora. Na veel aanpassingen door de eeuwen heen werd het in 1816 gekocht door de landeigenaar Palmieri, die het liet verbouwen zodat het één geheel werd met Palazzo Palmieri.

Via het Piazza Diomede wandel je naar het Piazza Pudente, met de kathedraal van Vasto. Van de oude middeleeuwse kerk die was gewijd aan Santa Margherita is alleen de gevel met het veertiende-eeuwse portaal en het roosvenster overgebleven.

In de zeventiende eeuw werd de kerk gewijd aan Sant’Agostino en in 1808 aan San Giuseppe. In 1853 werd de kerk verheven tot kathedraal.

Palazzo d’Avalos

Rechts achter de kathedraal vind je een andere bekende bezienswaardigheid van Vasto, het Palazzo d’Avalos. Net als het Castello Caldoresco werd dit palazzo gebouwd in opdracht van Giacomo Caldora in 1427.

Het palazzo bestaat uit twee verdiepingen, een binnenplaats en een tuin. Momenteel huist het archeologisch museum van Vasto in het Palazzo d’Avalos.

Strijd tussen de Santa Maria Maggiore en de San Pietro

Het is even zoeken naar de ingang van de Santa Maria Maggiore, want de kerk is ingebouwd tussen de huizen. De eerste documenten over het bestaan van de kerk dateren uit 1195.

De Santa Maria Maggiore streed lange tijd om een bisschopszetel met de San Pietro, maar kreeg die uiteindelijk toch in 1734 – om hem in 1809 weer af te staan aan de kathedraal. Van de San Pietro staat alleen nog de gevel overeind, nadat de kerk in 1956 getroffen werd door een aardverschuiving.

Lunchen met een prachtig panorama van Il Panzotto

Voor de lunch schoof ik aan bij Il Panzotto (Loggia Amblingh 51). Het was nog vroeg dus ik kon in alle rust van het prachtige panorama genieten dat je hier gratis bij je – in mijn geval – ravioli krijgt.

De vuurtoren van Punta Penna

Een stuk noordelijker aan de kust staat de vuurtoren van Punta Penna, die maar liefst zeventig meter hoog is. Wereldwijd zijn er maar zes hogere vuurtorens te vinden en in Italië is alleen de vuurtoren van Genua, La Lanterna, hoger.

Chieti – een van de oudste steden van Abruzzo

Chieti is een van de oudste steden van de regio Abruzzo. Het ligt op nog geen twintig kilometer van Pescara. De stad zou volgens de overlevering zijn gesticht door Achilles, die de stad Teate doopte, als eerbetoon aan zijn moeder, Thetis en is daarmee een van de oudste steden van Italië.

Chieti Alta, zoals het oude gedeelte van de gemeente wordt genoemd, ligt op meer dan driehonderd meter boven zeeniveau en biedt uitzicht op de rivieren Pescara en Alento. Verderop zijn de Gran Sasso en de Majella, respectievelijk het hoogste en het op één na hoogste bergmassief van de Apennijnen te zien.

De kathedraal van Chieti aan het Piazza Grande

De hoofdstraat van Chieti is de Corso Marrucino, die zijn naam dankt aan de Marrucini, het volk dat hier voor de Romeinen leefde. Aan deze straat vind je de Camera di Commercio, Industria, Agricoltura e Artigianato en de San Domenico al Corso.

Aan het Piazza Grande, het belangrijkste plein van de oude stad (dat officieel het Piazza Vittorio Emanuele II heet), vind je het stadhuis en de indrukwekkende Cattedrale di San Giustino.

De kathedraal stamt uit de negende eeuw en is daarna nog vele malen uitgebreid en veranderd tot hij zijn barokke interieur kreeg. Vroeger was het de bisschoppelijke zetel van het bisdom Chieti, nu is het de zetel van de aartsbisschoppen van Chieti-Vasto.

Daal zeker ook af naar de crypte, waar het lichaam van San Giustino di Siponto, de eerste bisschop van Chieti, vereerd kan worden. De muren van de crypte werden in de jaren zeventig van hun barokke versieringen ontdaan, waardoor een middeleeuwse laag van baksteen en een aantal fresco’s tevoorschijn is gekomen.

Duik in de geschiedenis van Chieti

Er zijn in Chieti nog resten van de Romeinse tijd te vinden, waaronder een tempel, een citadel met een amfitheater en ondergrondse cisternen.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Chieti, dan kun je een bezoek brengen aan het Museo Archeologico Nazionale della Civitella, waar je de geschiedenis van Chieti ontdekt, van de prehistorie tot de Romeinse keizertijd. In deze blog van Cosiddetto lees je daar meer over.

Ook de moeite van een bezoek waard is het Museo Archeologico Nazionale d’Abruzzo, waar je archeologische pronkstukken uit de hele regio Abruzzo kunt bekijken, zoals de krijger van Capestrano.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *