Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Ontdek authentiek Amelia – een van de oudste plaatsen in Italië

Niet ver van de Cascate delle Marmore schittert Amelia, een van de oudste plaatsen van heel Italië. Een van de inwoners weet ons zelfs te vertellen dat er al in de elfde eeuw vóór Christus een nederzetting op deze plek te vinden zou zijn. Dat maakt Amelia zo’n vierhonderd jaar ouder dan Rome…

Hoe oud deze dame op leeftijd precies is, weet men echter niet zeker – en zoals het de etiquette betaamt, kunnen we daar niet te lang over doorvragen. Belangrijker is dat Amelia ondanks haar hoge leeftijd nog altijd een gezellig dorpje is, met dankzij de ligging op een heuvel een grandioos uitzicht.

In het archeologisch museum van Amelia vind je op de eerste verdieping het absolute pronkstuk van het stadje: het imposante bronzen beeld van Germanicus. Germanicus Julius Caesar (15 voor Christus tot 19 na Christus) was een Romeinse veldheer en de gedoodverfde opvolger van de keizer. Helaas gooide zijn vroegtijdige dood, op vierendertigjarige leeftijd, roet in het eten.

Het beeld werd in 1963 ontdekt tijdens graafwerkzaamheden net buiten de stadsmuur, waarbij het jammer genoeg ook beschadigd werd. Experts hebben vastgesteld dat op de plek waar hij gevonden werd een campus voor jonge atleten gevestigd was.

Michela leidt ons rond door het museum en staat lang stil bij het beeld. ‘Het is het enige beeld van deze omvang dat in zo’n gedetailleerde staat bewaard is gebleven. Het is dan ook van onmetelijke kunsthistorische waarde; een prachtig bewijs van de ongekend knappe handwerkkunst van de Romeinen.’

Het beeld werd in verschillende delen gevonden. Sommige onderdelen zijn gereconstrueerd omdat de originele delen door de slechte staat waarin ze zijn gevonden niet meer op het beeld pasten. De originele onderdelen worden in een apart gedeelte van het museum bewaard.

Het beeld maakt diepe indruk op ons en we willen het graag van alle kanten bewonderen. Speciaal voor ons wordt het detectiealarm bij het beeld even uitgezet zodat we héél dichtbij kunnen komen en het zelfs aan mogen raken. Che splendido capolavoro!

Na dit museumbezoek wacht een ander pareltje van Amelia, Punto Divino (Via della Repubblica 23), een enoteca met een klein restaurant. Ondanks het feit dat we ze ruim een uur hebben laten wachten, voorzien ze ons met een grote glimlach van allerlei lokale specialiteiten en een goed glas wijn.

De volgende stop tijdens onze wandeling door het centrum van het lieflijke Amelia is het Teatro Sociale, een typisch klein Italiaans houten theater dat in 1780 gebouwd werd.

Het hoefijzervormige theater biedt plaats aan tweehonderdtwintig mensen en doet zeer intiem aan. Op het podium zijn mensen aan het werk om de voorstelling van die avond voor te bereiden. Er wordt geroepen dat het licht over één minuut uit gaat – héél snel foto’s maken dus.

Boven in het plafond hangt een prachtige kroonluchter die vroeger met een handmatig mechaniek omlaag gedraaid kon worden om de kaarsen aan te steken. Tegenwoordig zijn de kaarsen natuurlijk vervangen door lampen, maar het mechaniek werkt nog steeds.

Vergeet in Amelia niet ook onder de grond te kijken. Via een steile stalen trap kun je afdalen naar de kelders van het stadje, waar onder meer tien identieke Romeinse waterbekkens te vinden zijn, van in totaal 4400 kubieke meter, die door een lage, nauwe doorgang met elkaar verbonden zijn.

De Romeinen die rond de jaartelling de stad veroverden, startten met de aanleg van deze cisterne. De bekkens werden niet tegelijkertijd gebouwd, maar in de loop der tijd toegevoegd, aangezien Amelia steeds groter groeide en er dus meer behoefte aan water was.

Hier en daar zie je een inscriptie; de Romeinse ambachtslieden stempelden hun namen of symbolen in steen om aan te geven dat iets uit hun werkplaats afkomstig was.

Het regenwater dat hier opgevangen werd, was het drinkwater voor de bewoners van Amelia. Tot laat in de jaren vijftig van de vorige eeuw waren de bekkens nog in gebruik. Via de bron op het centrale plein kon men het water omhoog halen. Ook was er een systeem om water weg te laten vloeien als de bekkens te vol dreigden te raken. Een vernuftig systeem – dat kon je in die tijd wel aan de Romeinen overlaten…

Nog meer moois in Umbrië

In onze Special Umbrië, het groene hart van Italië ontdek je nog veel meer moois in Umbrië. We delen ruim driehonderd pagina’s vol bezienswaardigheden, bijzondere steden en dorpjes, kleurrijke kunst, culinaire tips en veel, veel meer…

Bestel Umbrië, het groene hart van Italië

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Umbria Tourism

Voor meer informatie over de regio Umbrië kun je kijken op www.umbriatourism.it, het officiële toerismeportaal van de regio, of op de Facebookpagina www.facebook.com/InUmbrie

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *