Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Houd je neus omhoog voor de kleurrijke murales van Diamante

Street art is de laatste jaren steeds populairder geworden. In steeds meer Italiaanse steden duiken kunstige schilderingen op, zoals je in deze blogs kunt zien.

In Diamante (in de regio Calabrië) zijn al meer dan veertig jaar kleurrijke muren te vinden. Hoog tijd om de murales van Diamante met jullie te delen!

Il paese dei nasi all’insù

Marlou: ‘Diamante is dé stad van de muurschilderingen. Het is met afstand de meest beschilderde stad van Italië. In het hele centrum sieren meer dan driehonderd schilderijen muren en gevels.

Niet gek dus dat de bijnaam van Diamante il paese dei nasi all’insù is, de stad waar iedereen met de neus omhoog loopt – om niets van die bijzondere muren te missen.

Het centrum is een waar openluchtmuseum. Op elke hoek vind je wel een kunstwerk. Drie jaar geleden bezocht ik Diamante voor het eerst en was ik zeer onder de indruk van de murales. Dit keer was het een feest der herkenning, maar ging ik ook op zoek naar nieuwe kunstwerkjes.

Operazione Murales

In 1981 kwam de uit Genua afkomstige kunstenaar Nani Razetti met het idee om oude vervuilde muren in het centro storico van Diamante te beschilderen en zo te zorgen voor een nieuwe aanblik voor de oude stad.

Dit zou hopelijk meer toeristen trekken, want ook Diamante dreigde leeg te lopen en te verpauperen. Zijn plan werd direct goedgekeurd door de toenmalige burgemeester Evasio Pascale.

Deze Operazione Murales bracht nog in datzelfde jaar ongeveer tachtig nationale en internationale artiesten naar Diamante. In juni 1981 begonnen ze met het beschilderen van verschillende muren in het historisch centrum, met veel verwijzingen naar de zee en het leven in een vissersplaats.

Verder is er veel diversiteit, met eerdere stijlen – van modern tot traditioneel, van klein tot groot, van serieus tot humoristisch. De kunstenaars werkten vijf dagen lang om Diamante een nieuw aanzien te geven.

Er was een bijbehorende grote publiciteitscampagne die direct voor veel aandacht zorgde van met name de nationale pers. De bewoners van het centro storico waren in eerste instantie echter niet erg positief en niet gediend van bemoeienis ‘van buitenaf’.

Tot die allereerste lichting artiesten behoorde ook Pietro Gravini, die in zijn muurschildering initiatiefnemer Nani Razetti portretteerde, samen met de burgemeester.

Een kraai met een diamant

De diamant komt veel voor op de muurschilderingen, als woordspeling met de naam Diamante. Een veelzeggend werk is dat van de kraai met de diamant in zijn bek, uit 2013, te vinden aan de Arco San Biagio.

Het werk is van de hand van Luciano Torre en verbeeldt de eeuwenoude legende van de stad, over de kraai die een diamant vond tussen de stenen van de rivier Corvino en deze naar het strand bracht. De plek waar hij de diamant liet vallen, kreeg daardoor de naam Diamante.

Murales 40

In 2021 vierde Diamante het veertigjarig jubileum van de eerste muurschilderingen. Tijdens Murales 40 werden verschillende oude(re) kunst werken gerestaureerd, maar er kwamen ook beroemde street artists naar de stad voor nieuw werk, onder wie de Italiaans/Nederlandse artiest Jorit (van wie we in onder meer Napels en Salerno al mooie street art zagen).

Zijn nieuwe werk prijkt op de hoek van de Via Benedetto Croce. Het is een portret van kunstenaar Jean-Michel Basquiat. Je herkent direct de stijl van Jorit, met de twee rode strepen in het gelaat.

Premio Pittura Nani Razetti

Nani Razetti is na het grote succes van Operazione Murales tot ereburger van Diamante benoemd. Een jaar na zijn dood is de Premio Pittura Nani Razetti in het leven geroepen.

Elk jaar mag een aantal studenten van de Accademia delle Belle Arti Diamante van nieuwe kunstwerken voorzien. Zijn naam blijft zo voor altijd verbonden aan de stad.

Bewonder de muren van Diamante

In het boekje van de gemeente Diamante staat een plattegrond met drie QR-codes die aangeven waar je bepaalde werken kunt vinden. Online vind je dit ook (deels) terug.

De kunstwerken zijn onderverdeeld in categorieën: de eerste murales vanaf 1981, de werken die door de jaren heen zijn gemaakt en de muren ter ere van het veertigjarig bestaan.

Ik heb nog gezocht naar een catalogus waar alle werken in staan, maar helaas is lang niet alles gedocumenteerd.

Ga dus vooral zelf een kijkje nemen in Diamante en ervaar hoe het is om met je neus omhoog door de vele straten te dwalen…’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *