Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cingoli – ‘het balkon van Le Marche’

Dankzij de ligging, op ruim zeshonderd meter hoogte, biedt Cingoli een prachtig uitzicht. Niet gek dus dat het ook wel il balcone delle Marche, ‘het balkon van Le Marche’, wordt genoemd.

Le-Marche-Cingoli

Cingoli is ook een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië, hetgeen betekent dat ook als je je oog naar binnen richt, naar Cingoli zelf, je heel wat moois zult zien. De warme kleuren van de gevels van de huizen, de palazzi en poorten, bijzondere hoekjes en onverwachte details maken een wandeling door het stadje tot een lust voor het oog.

Bezienswaardigheden in Cingoli

Wandel door de Via del Podestà naar de Chiesa di San Filippo Neri, of via de Via Foltrani (met schitterende  renaissance-palazzi) naar de San Domenico, waar Lorenzo Lotto een schitterende Madonna schilderde, die nu te zien is in de Sala degli Stemmi van het Palazzo Municipale, dat ook het Museo Archeologico huisvest.

Het gemeentelijke palazzo ligt aan het Piazza Vittorio Emanuele II, waaraan ook de kathedraal te vinden is, met werken van de lokale kunstenaar Donatello Stefanucci. Bezoek ook het klooster Silvestrino di San Benedetto, met een mooie bibliotheek.

Vanaf de Via dello Spineto heb je prachtig uitzicht op het Quartiere della Polisena, de oudste en meest karakteristieke wijk van Cingoli. De straatjes hier lijken in niets op de hoofdstraat van Cingoli, de Corso Garibaldi of Via Maggiore.

In de zestiende eeuw werd deze straat omgedoopt tot de Via Farnesia et Pontificalis. De reden? Kardinaal Alessandro Farnese, die vaak in Cingoli te gast was, werd paus Paulus III. Dat moesten ze ook hier in Cingoli weten natuurlijk…

Cingoli-kerk

Hij is niet de enige paus van wie we hier sporen vinden. In het Palazzo Castiglioni werd Francesco Saverio Castiglioni  geboren, de latere paus Pius VIII.

De San Niccolò heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis: de kerk werd in de dertiende eeuw gebouwd zodat de parochianen van Sant’Esuperanzio in de winter niet de moeilijke, gladde weg naar hun parochiekerk, buiten de muren van Cingoli, hoefden af te leggen.

Als de wegen slecht begaanbaar waren, konden ze voortaan wat dichterbij naar de kerk. Als je Cingoli met mooi weer bezoekt, loont het echter ook de moeite om de kerk buiten de muren te bezoeken, evenals het Santuario di Santa Sperandina.

Nog meer mooie plekken in Cingoli

Bezoek in Cingoli zelf ook nog de Chiesa di Santa Maria in Valverde, met in haar schaduw de Fontana di Maltempo.

Bijzonder is ten slotte de Vicolo delle Streghe, de eerste steeg aan je rechterhand nadat je de Porta Piana bent gepasseerd, waar volgens de legende al eeuwenlang heksen bij elkaar komen. In de Pinacoteca (het schilderijenmuseum) van Cingoli vind je een schilderij van Donatello Stefanucci met deze lokale heksenvergadering als onderwerp.

Neem na je bezoek aan Cingoli ook even de tijd om te genieten van het omringende landschap, bijvoorbeeld met een picknick in de heuvels, samengesteld met lekkernijen uit de verschillende delicatessenwinkeltjes in Cingoli.

Cingoli-Jesi-Le-Marche

Lago di Cingoli

Het Lago di Castreccioni wordt ook wel het Lago di Cingoli genoemd. Het is met een oppervlakte van meer dan twee vierkante kilometer het grootste kunstmatige waterbekken in Midden-Italië. Vooral rond zonsondergang is het hier prachtig. Je kunt zwemmen in het meer of een waterfiets of kano huren voor een tochtje op het meer.

Na een aangename wandeling door het groen (circa vijf tot tien minuten, met een paar steilere stukken) kom je uit bij de Ponte dell’Intagliata, ook wel Ponte Romana, Romeinse brug, genoemd. Anders dan die naam doet vermoeden, dateert de brug uit de middeleeuwen. Vlak bij de brug vind je nog de resten van een oude watermolen.

Cascatelle di Cingoli

Een andere plek waar water de hoofdrol speelt, zijn de Cascatelle di Cingoli, de watervallen van Cingoli. Je vindt deze watervallen bij Località Villa Pozzo. Volg het bord dat je de weg wijst naar Ristorante La Crescia, het kleine restaurant op de parkeerplaats voor de watervallen.

Meer tips voor je vakantie in Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zevenhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *