Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Portofino, luxe parel aan de Italiaanse Rivièra

Portofino is een luxe badplaats die vooral voor de jetset een favoriete vakantiebestemming is. Gelukkig is het ook als niet-beroemdheid heerlijk om er een kijkje te nemen, zo ontdekte Ciao tutti’s Paul tijdens zijn recente bezoek aan Ligurië.

Paul: ‘Portofino ligt als een verborgen juweel verscholen in een inham van de Ligurische kust. Rondom zie je steile groene bergen en de blauwe zee lijkt overal aanwezig. Het ritme is hier, zo vroeg in het seizoen, nog uiterst ontspannen. Ik heb dus royaal de tijd en de mogelijkheden om het stadje te verkennen.

Portofino bestaat slechts uit een paar straatjes en een haventje en herbergt amper zeshonderd inwoners, maar in het hoogseizoen puilt het hier uit van toeristen. Ook kom je regelmatig een dolfijn tegen, verstopt in het wapen van het stadje.

Niet gek als je weet dat de naam Portofino is afgeleid van Portus Delphini. Deze Latijnse naam geeft meteen aan welke dieren je hier vlak voor de kust kunt zien zwemmen: dolfijnen. Op zee zie je ze niet altijd ronddartelen, maar in Portofino zie je ze het hele jaar door op tal van plekken opduiken.

Portofino is daarnaast vooral een exclusieve, mondaine badplaats. De afmetingen van de aangemeerde jachten zijn gigantisch en het plaatsje is al jarenlang hét trefpunt voor beroemde sporters, filmsterren en modellen vanuit de hele wereld. In de jaren vijftig en zestig ontdekten de eerste Hollywoodsterren Portofino al.

Ava Gardner en Humphrey Bogart waren hier voor opnames van The Barefoot Contessa, Liz Taylor en Richard Burton kwamen hier op huwelijksreis en de film Enchanted April werd (deels) in Castello Brown (of Castello di San Giorgio) geschoten.

Het wereldberoemde Piazzetta is dé ontmoetingsplek voor de sterren. Dat is ook wel af te leiden uit de gigantische huizenprijzen: per vierkante meter woonruimte betaal je in Portofino dertigduizend euro.

Heb je een appartement of huis met uitzicht op het Piazzetta, dan komt daar nog eens een flink bedrag per raam bij. Vanuit deze ramen kun je dan wellicht wél George Clooney, Brad Pitt of Madonna voorbij zien paraderen…

Sinds 1935 maakt Portofino deel uit van een regionaal natuurpark en mag er niet meer gebouwd worden. De huizen blijven echter zeer gewild, de spoeling is dun en dus lopen de prijzen alleen maar hoger op.

In de jaren zestig nestelden de rijke industriële families uit Italië zich hier, zoals de familie Agnelli (Fiat), de familie Pirelli (van de beroemde autobanden) en de familie Agusta (beroemd om de motoren). Nog altijd hebben ze op deze plek een luxe onderkomen. Ook bekende Italiaanse modeontwerpers zoals Dolce & Gabbana en Giorgio Armani worden hier regelmatig gesignaleerd.

Alle exclusieve merken hebben hier wel een winkel. Struinend langs het haventje en door de straatjes kun je niet om de mooie modemerken en designer outfits heen. De boetieks worden afgewisseld met elegante hotels en uitstekende restaurantjes, maar Portofino biedt ook volop mogelijkheden voor wandelingen in het groen, een heerlijk dagje aan het strand en een romantische zonsondergang.

In Portofino vibreert nog het echte dolce vita dat we kennen uit de klassieke Italiaanse films. De pastelkleurige huisjes, het charmante vissershaventje en het elegante publiek laten je ogen te kort komen.

Nog meer moois ontdek je tijdens een wandeling naar de vuurtoren. Je komt langs de in het oog springende okergele dorpskerk San Giorgio (waar de overblijfselen van Sint Joris (de Joris die de draak versloeg) bewaard worden. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de baai van Portofino.

De panoramische route van het iets noordelijker gelegen Santa Margherita Ligure naar Portofino biedt talloze prachtige vergezichten, maar eindigt ook in Portofino. Iedereen moet dus ook over dezelfde weg weer terug. Dit maakt het dorpje per auto al moeilijk bereikbaar, maar parkeren is helemaal een crime.

Je kunt je auto dan ook het beste aan de rand van het stadje achterlaten en te voet verder gaan (hetgeen bepaald geen straf is in deze setting). Nog veel mooier echter is het om per boot Portofino te benaderen. Wellicht dat je in de baai ook nog dolfijnen ziet…

Lees ook: Wandelen in het Parco Portofino

Overnachten in Portofino

Onze tips voor een heerlijk nachtje in deze kleurrijke havenplaats:
*B&B Tre Mari
*Clara’s House
*Love in Portofino
*Hotel Piccolo Portofino
*Agriturismo Terre Rosse

Om alvast bij weg te dromen

Ontdek nog meer moois aan de Italiaanse Rivièra!

In onze ruim vierhonderdvijftig pagina’s tellende Special ontdek je nog veel meer moois aan de Rivièra – een van de weinige stukjes Italië (en een stukje Frankrijk) waar het het hele jaar goed toeven is.

Er heerst altijd een aangenaam klimaat, met zeer zachte winters en zonnige zomers. Er bloeien niet voor niets zo veel kleurrijke oleanders, bougainvilles en zelfs palmbomen!

Bestel deze Special

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *