Al toerend door de regio Molise kijken we onze ogen uit. We stuiten op een schattige Fiat500, door zijn eigenaar wellicht nonchalant geparkeerd langs de kant van de weg, maar voor ons het perfecte model in een decor waar we vaak alleen maar van kunnen dromen, zonder obstakels.
We ontmoeten een herder met zijn schapen, rijden door dorpskernen waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, langs Romeinse ruïnes en een afwisselende kustlijn.
De grootste verrassing wacht echter in de provincie Isernia, waar tussen de groengeboomde bergen ineens het Santuario di Maria Santissima Addolorata opduikt. De kerk lijkt wat misplaatst tussen al dat groen, als een sprookjeskasteel tussen vergeten bergdorpjes. Het heiligdom zou niet misstaan in Disneyland, met zijn tierelantijnen en blinkende witte voorgevel.
Nieuwsgierig rijden we omhoog. De enorme parkeerplaats aan de voet van de kerk wijst erop dat dit een populair bedevaartsoord moet zijn. Gelukkig is er nu bijna niemand, zodat we de kerk in alle rust in ons op kunnen nemen.
Een diepbedroefde Maria
Bij het kleine informatiekantoor links van de kerk horen we dat twee jonge herderinnetjes, Serafina en Fabiana, op 22 maart 1888 op de hellingen van de Monte Patalecchia een diepbedroefde Maria zagen, aan de voet van het kruis waaraan haar zoon is gestorven.
Hoewel er over de datum geen discussie bestaat, kent het verhaal van deze verschijning meerdere versies. Zoals zo vaak in Italië horen we van de medewerker een ander verhaal dan later van de pastoor. Die vertelt ons dat het eigenlijk ging om boeren die hun land aan het bewerken waren. Ze hadden twee schapen bij zich, waarvan er een zoek raakte.
Ze besloten het verloren schaap te gaan zoeken. Een van hen vond het net buiten een grot waaruit een magisch licht leek te stromen. Het schaap leek wel betoverd en al snel zag de boer waarom: voor zijn ogen verscheen Maria, aan de voet van het kruis.
Tien dagen later, op 1 april (in dat jaar Eerste Paasdag) verscheen Maria nogmaals aan de boer. Dit keer zag ook de andere boer haar en beiden bleven ze lange tijd tot haar bidden. Deze verschijningen werd al snel gevolgd door andere en mensen trokken massaal naar de berg om Maria met eigen ogen te kunnen zien.
De lokale gemeenschap besloot dan ook dat er hier een heiligdom moest komen, ter ere van Maria. Om te kunnen beoordelen of dit echt een heilige plek was, stuurde paus Leo XIII een afgezant naar Castelpetroso.
Een heilige bron
Op 26 september 1888 kwam bisschop Francesco Palmieri Macarone een kijkje nemen en ook hij zag een schitterende Maria opdoemen. Bovendien ontstond er plotsklaps een bron naast de grot. Men wist het toen écht zeker: dit was een heilige plek.
Alsof al die Mariaverschijningen nog niet genoeg waren, vond er in november 1888 ook een wonder plaats. Carlo Acquaderni, een journalist uit Bologna, bezocht Castelpetroso samen met zijn twaalfjarige zoon Augusto, die leed aan ernstige tuberculose, in de hoop op genezing. Allebei zagen ze Maria verschijnen. De zoon dronk van het water uit de bron bij de grot en bleek korte tijd later volledig te zijn genezen.
Acquaderni schreef er een artikel over en besloot dat er een kerk moest worden gebouwd op die bijzondere plek. Op 28 september 1890 werd de eerste steen gelegd. De neo-gotische kerk die er nu staat, is het resultaat van tientallen jaren bouwen: de kerk werd pas voltooid in 1975.
Een kerk, een kapel, een weeshuis en een Via Matris
In 1931 liet bisschop Alberto Romita naast de kerk ook een weeshuis bouwen. In 1947 verscheen er een kleine stenen kapel op de plek van de eerste verschijning. De bron werd ook wat opgeknapt.
Langs het pad de bergen in verscheen een zogenaamde Via Matris, met zeven kleine kapellen waar je als pelgrim stil staat bij de zeven zorgen van Maria. Dit bijzondere pad, met beelden van Urbano Buratti, kun je nog altijd volgen.
Op 6 december 1973 riep paus Paulus VI Maria Addolorata van Castelpetroso uit tot de vrouwelijke patroonheilige van de regio. Bijna twee jaar later, op 21 september 1975, was al het werk eindelijk voltooid. De kerk werd ingewijd door mons. Alberto Carinci, die na zijn dood in 1983 werd begraven onder de kroon van de maagd.
Praktische informatie
Het Santuario di Maria Santissima Addolorata is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur. Normaal gesproken zijn er van maandag tot en met zaterdag missen om 7.00 en 17.00 uur. Op zondag zijn er missen om 8.30 uur, 10.30 uur, 12.00 uur, 17.00 uur en 18.30 uur.
Uiteraard kun je tijdens een mis de kerk in, maar uit respect voor de gelovigen kun je dan natuurlijk niet ongestoord rondkijken en foto’s maken.
Op 22 maart en op de laatste zondag van september wordt het wonder van de verschijning van Maria groots herdacht met meerdere missen en allerlei feestelijkheden.
met dank aan Luca Amato voor een aantal foto’s