Ga op pad met onze City Walks!

Cività di Bagnoregio – la città che muore

Civita-di-Bagnoregio-Lazio (1)

Vandaag dwalen we door Cività di Bagnoregio, in Lazio. De bijnaam van dit bijzondere dorpje is la città che muore, de stad die sterft. Deze bijnaam, die voor het eerst werd gebruikt door een van de inwoners van Cività di Bagnoregio, Bonaventura Tecchi, dankt het stadje aan de steeds verder afbrokkelende gemeentegrond.

Door aardbevingen en andere oorzaken brokkelt er namelijk steeds meer van het stadje, dat hoog op een tufstenen rots ligt, af. Het  staat dan ook op de World Monuments Fund Watch List, een lijst van de meest bedreigde monumenten ter wereld. Tevens is het een van de borghi più belli, de mooiste dorpjes van Italië.

Civita-di-Bagnoregio-Lazio (4)Civita-di-Bagnoregio-Lazio (8)

Je kunt dit stervende stadje, waar nog maar weinig mensen wonen, alleen te voet bereiken, over een 300 meter lange brug, een flinke klim. In Cività di Bagnoregio zul je dus geen auto’s treffen, hetgeen de middeleeuwse sfeer nog versterkt. Veel mensen wonen er niet, zeker niet buiten het zomerseizoen. ’s Zomers vind je er wel wat restaurantjes, een gelateria en een souvenirwinkel, maar verwacht geen grote winkels of ander vertier.

Het is hier vooral genieten van stille straatjes en bijzondere doorkijkjes:

Civita-di-Bagnoregio-Lazio (2) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (3) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (5) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (6) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (7) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (11) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (12)

Zeker de moeite waard is een bezoek aan het olijfoliemuseum(pje) van Vittoria, die je graag alles vertelt over het vloeibare goud. Bezoek ook de Chiesa di San Donato, met een prachtig houten kruisbeeld van de school van Donatello en fresco’s die zijn gemaakt door de leerlingen van Perugino. Geniet verder vooral van de bijzondere sfeer in dit ‘stervende stadje’, nu het nog wordt bewoond.

Civita-di-Bagnoregio-Lazio (10)

Ontdek alle mooie dorpjes in Lazio & Midden-Italië in onze Special!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-van-Midden-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Midden-Italië voor € 5,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *