Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cività di Bagnoregio – ‘de stervende stad’

Vandaag dwalen we door Cività di Bagnoregio,  dat hoog op een tufstenen rots ligt, in het noorden van de regio Lazio. Het is een van de borghi più belli d’Italiade mooiste dorpjes van Italië.

De bijnaam van dit bijzondere dorpje is la città che muore, de stad die sterft. Deze bijnaam dankt het stadje aan de steeds verder afbrokkelende gemeentegrond. Het  staat dan ook op de World Monuments Fund Watch List, een lijst van de meest bedreigde monumenten ter wereld.

Saskia: ‘Onderweg vergapen we ons al aan prachtige vergezichten. Vlak voor Cività di Bagnoregio parkeren we de auto en al snel komt het silhouet van de klokkentoren van de San Donato in beeld.

Bij Caffè Belvedere drinken we een cappuccino en dan is het tijd voor de wandeling omhoog. Je kunt het stervende stadje, waar nog maar weinig mensen wonen, namelijk alleen te voet bereiken, over een driehonderd meter lange brug. Zorg dat je ‘s zomers een flesje water meeneemt, want het is best een flinke klim.

Om Cività di Bagnioregio voor nog meer verval te behoeden, haal je voor je de brug op wandelt een kaartje. Doordeweeks betaal je € 3,- per persoon, op zaterdag, zondag en op feestdagen betaal je € 5,- per persoon. Voor een audioguide betaal je € 6,- maar die hebben wij niet genomen. Het is juist zo heerlijk om op eigen houtje op ontdekkingstocht te gaan en rond te dwalen om de mooiste hoekjes van het stadje vast te leggen.

Civita-di-Bagnoregio-Lazio (4)Civita-di-Bagnoregio-Lazio (8)

In Cività di Bagnoregio zul je dus geen auto’s treffen, hetgeen de middeleeuwse sfeer nog versterkt. Veel mensen wonen er niet, zeker niet buiten het seizoen. Het is hier vooral genieten van stille straatjes en bijzondere doorkijkjes:

Civita-di-Bagnoregio-Lazio (2) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (3) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (5) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (6) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (7) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (11) Civita-di-Bagnoregio-Lazio (12)

Je vindt er wel wat restaurantjes, een gelateria en een paar souvenirwinkels. Aanraders zijn Enoteca Da Peppone en Osteria Al Forno di Agnese, met een fijn terras onder de bomen.

Zeker de moeite waard is een bezoek aan het olijfoliemuseum(pje) van Vittoria, die je graag alles vertelt over het vloeibare goud. Bezoek ook de Chiesa di San Donato, met een prachtig houten kruisbeeld van de school van Donatello en fresco’s die zijn gemaakt door de leerlingen van Perugino. Geniet verder vooral van de bijzondere sfeer in dit ‘stervende stadje’, nu het stiekem nog springlevend is!

Civita-di-Bagnoregio-Lazio (10)

De mooiste dorpjes van Midden-Italië

Smaakt dit naar meer? In onze Special ontdek je alle borghi più belli, mooiste dorpjes, in de regio Lazio en de andere regio’s in Midden-Italië!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-van-Midden-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Midden-Italië

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je computer, je laptop, je smartphone of je tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Dit is 1 van de beziens waardig heden die we gaan bezoeken deze zomer .
    We kijken er naar uit.

  2. Peter Valkenburg

    Erg mooie foto’s met een leuk verhaal, ben er zelf ook al een aantal keren geweest. Bijzondere belevenis.
    Kom al sinds 1989 in Bolsena en ben er nu ook. Geweldig gebied dat nooit gaat vervelen en fijne mensen.

    gr. Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *