Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gespleten lava & kolkend water – de adembenemende Alcantara-kloof

De Alcantara-kloof ligt in het Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico, op zo’n drie kwartier rijden van Taormina. Door de kloof stroomt de rivier Alcantara, de ideale plek voor een schitterende wandeling of een spannend body rafting-avontuur.

gole-alcantara-kloof-sicilie-1

Gespleten lava

De kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting van een zijkrater van de Etna, in 2400 voor Christus. Door de uitbarsting werd het dal waar de Alcantara loopt bedolven onder een laag lava. Een aardbeving zorgde er vervolgens voor dat de lava werd gespleten en zo ontstond er een kloof over een lengte van vijfhonderd meter, een diepte van zeventig meter en een maximale breedte van vijf meter.

De Alcantara bleef door de nauwe kloof stromen, langs de rotswanden, die door erosie hun huidige, soms grillige vorm kregen en her en der begroeid zijn met bijzondere mos- en plantensoorten.

Meestal stroomt de Alcantara rustig door de kloof, maar in het voorjaar, als de sneeuw op de hooggelegen toppen smelt, kan het er wild aan toe gaan. Op een zonnige dag is in de kloof een schouwspel van prachtige weerspiegelingen en lichteffecten te zien.

gole-alcantara-kloof-sicilie-2 gole-alcantara-kloof-sicilie-4 gole-alcantara-kloof-sicilie-5

Wandelen, raften & trekking in de Gole dell’Alcantara

Een unieke ervaring is een wandeltocht door de kloof, die te bereiken is via een trap of met een lift. Er zijn verschillende wandelpaden, waarbij je onderweg prachtige plekken passeert. Soms moet je hiervoor wel een stukje door het snelstromende water van de rivier lopen.

Per dag kan de waterstand verschillen, dus informeer voor vertrek goed of je veilig kunt lopen. Bij hoog water wordt vaak afgeraden om door de kloof te wandelen, aangezien er een sterke stroming kan staan. Je kunt uiteraard ook mee gaan met een excursie en onder begeleiding door de kloof wandelen. Er zijn ook mogelijkheden voor een body rafting-tocht, trekking en nordic walking.

gole-alcantara-kloof-sicilie-3 gole-alcantara-kloof-sicilie-9gole-alcantara-kloof-sicilie-7

Wandelroutes door het groen

Liever met beide benen op de grond? Ook in het Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico zelf vind je prachtige wandelroutes die adembenemende uitzichten bieden. Om af te koelen na een warme wandeling, zijn er verschillende strandjes. In het park worden ook citrusvruchten, sinaasappels en olijven geoogst. Je kunt hier heerlijke extra vergine olijfolie, verschillende likeuren en jam van eigen teelt kopen en zo kennismaken met de smaken van de terra di Alcantara.

Meer informatie over het Gole Alcantara Parco Botanico e Geologico, openingstijden en verschillende excursies vind je op GoleAlcantara.com.

gole-alcantara-kloof-sicilie-6 gole-alcantara-kloof-sicilie-8

Logeren bij Tenuta Edoné

In de Alcantara-vallei ligt het prachtige Tenuta Edoné. Zodra je hier de deur uitstapt, sta je midden in de natuur. Het is de ideale locatie voor unieke fietstochten en wandelingen. Eigenaresse Anna geeft je graag tips over mooie plekjes in de buurt, zoals Taormina, Castelmola en mooie stranden.

Anna: ‘Toen ik een paar jaar geleden door deze groene vallei wandelde, ontdekte ik een vervallen boerderij. Voor veel mensen was het niet meer dan een hoopje steen, maar in gedachten zag ik al helemaal voor me hoe ik het om zou toveren tot een mooi vakantieverblijf.’

tenuta-edone-sicilie-1 tenuta-edone-sicilie-9tenuta-edone-sicilie-2

Dat deed Anna, en je kunt bijna niet geloven dat deze plek een paar jaar geleden nog een bouwval was. Het zwembad schittert in de zon, vogeltjes fluiten zachtjes op de achtergrond en af en toe zweeft de geur van lavendel voorbij. Alles is tot in de puntjes verzorgd, over elk detail is nagedacht. Ook voor het interieur, met in je kamer bijvoorbeeld een heerlijk hemelbed waar je dromen die uniek Siciliaanse sfeer absorberen.

tenuta-edone-sicilie-6 tenuta-edone-sicilie-7

In het restaurant maakt kok Enzo de lekkerste Siciliaanse gerechten voor je klaar, die na een dag in de natuur nog beter smaken. Een waar feestje voor je zintuigen, waar je heerlijk van nageniet met een glaasje limoncello. Salute, op Tenuta Edoné, op Anna en op Enzo!

tenuta-edone-sicilie-3

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *