Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vico del Gargano – ‘het dorpje van de liefde’

Vico del Gargano

Vico del Gargano is een van de lieflijke dorpjes op het schiereiland Gargano, in het noorden van Puglia. Maar Vico, zoals de inwoners het noemen, is nog net even wat schattiger dan de andere dorpjes, zoals Vieste en Peschici. De bijnaam van dit dorpje luidt niet voor niets il paese dell’amore, het dorpje van de liefde.

De patroonheilige van Vico del Gargano is namelijk niemand minder dan San Valentino, de Heilige Valentijn. De liefde vind je hier dan ook overal. Natuurlijk op 14 februari, als het standbeeld van de geliefde heilige door het dorp wordt gedragen, bedekt door sinaasappels en sinaasappelbloesem, in een kleurrijke processie.

Maar ook de andere 364 dagen van het jaar kun je hier terecht voor vlinders in je buik. Bijvoorbeeld door een (al dan niet stiekeme) zoen in de Vicolo del Bacio, de ‘steeg van de kus’. Het steegje is zo’n vijftig centimeter breed, dus dichtbij genoeg komen om te zoenen is niet al te moeilijk…

Of – als je het stadje zonder je geliefde bezoekt – door onderstaande tips op te volgen, waarbij je Vico del Gargano zeker weten meteen in je hart sluit.

1 Bezoek het oude kasteel en de oude stadsmuren, die in 1292 zijn gebouwd onder leiding van Teodisco de Cuneo, een zeer kundig boogschutter – zodat hij vanaf de muren nog meer vijanden om zeep kon helpen bij een eventuele aanval

Vico-del-Gargano-castello

2 Wandel naar de Chiesa Santa Maria, net buiten de stadsmuren.

3 Bezoek een van de circa tachtig agrumeti, citrusboomgaarden, waar onder andere de Arancia bionda del Gargano en de Limone Femminello del Gargano worden geteeld, beide gekwalificeerd met het IGP-keurmerk. En proef van deze heerlijke vruchten, al dan niet uitgeperst tot een glas vol vitamientjes.

sinaasappels

4 Neem een kijkje bij La Tela, winkel en tevens atelier van Maria Voto, die hier achter haar weefgetouw dag in dag uit de mooiste handdoeken, tassen en andere hebbedingen maakt. Als je weet dat ze zo’n vijftig uur werkt aan een van de uitgestalde handdoeken, weet je dat zij alle liefde in haar handwerk stopt.

La-Tela-Vico-del-Gargano-Maria-Voto

5 Bezoek Trappeto Maratea, een authentieke olijvenpers die rond het jaar 1000 is gebouwd en waarin nu een museum is gevestigd waarin je onder andere de geschiedenis van de olijfolieproductie kunt ontdekken.

6 Lunch met de plaatselijke specialiteit paposcia, een soort focaccia, en ga daarna voor een espresso met zoetigheid of voor een gelato naar Bar Pizzicato.

met dank aan Stefano Valeri voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *