Ga op pad met onze City Walks!

Vico del Gargano – ‘het dorpje van de liefde’

Vico del Gargano

Tijdens onze autotour langs de hoogtepunten van de Gargano bezochten we ook Vico del Gargano. We waren meteen helemaal verliefd op dit schattige dorpje. Liefde op het eerste gezicht, zeg maar. We zijn overigens niet de enigen die als een blok voor Vico vallen. De bijnaam van het dorpje luidt niet voor niets il paese dell’amore, het dorpje van de liefde.

We schreven vanochtend al dat de patroonheilige van Vico del Gargano San Valentino is, de Heilige Valentijn. De liefde vind je hier dan ook overal. Natuurlijk op 14 februari, als het standbeeld van de geliefde heilige door het dorp wordt gedragen, bedekt door sinaasappels en sinaasappelbloesem, in een kleurrijke processie. Maar ook de andere 364 dagen van het jaar kun je hier terecht voor vlinders in je buik. Bijvoorbeeld door een (al dan niet stiekeme) zoen in de Vicolo del Bacio, de ‘steeg van de kus’. Het steegje is zo’n 50 centimeter breed, dus dichtbij genoeg komen om te zoenen is niet al te moeilijk…

Of – als je het stadje zonder je geliefde bezoekt – door een van onze tips op te volgen, waarbij je Vico zeker weten meteen in je hart sluit:

1 Bezoek het oude kasteel en de oude stadsmuren, die in 1292 zijn gebouwd onder leiding van Teodisco de Cuneo, een zeer kundig boogschutter – zodat hij vanaf de muren nog meer vijanden om zeep kon helpen bij een eventuele aanval

Vico-del-Gargano-castello

2 Wandel naar de Chiesa Santa Maria, net buiten de stadsmuren.

3 Bezoek een van de circa tachtig agrumeti, citrusboomgaarden, waar onder andere de Arancia bionda del Gargano en de Limone Femminello del Gargano worden geteeld, beide gekwalificeerd met het IGP-keurmerk. En proef van deze heerlijke vruchten, al dan niet uitgeperst tot een glas vol vitamientjes.

sinaasappels

4 Lunch met de plaatselijke specialiteit paposcia, een soort focaccia, en ga daarna voor een espresso met zoetigheid of voor un gelato naar Bar Pizzicato

5 Neem een kijkje bij La Tela, winkel en tevens atelier van Maria Voto, die hier achter haar weefgetouw dag in dag uit de mooiste handdoeken, tassen en andere hebbedingen maakt. Als je weet dat ze zo’n 50 uur werkt aan een van de uitgestalde handdoeken, weet je dat zij alle liefde in haar handwerk stopt.

La-Tela-Vico-del-Gargano-Maria-Voto

6 Bezoek Trappeto Maratea, een authentieke olijvenpers die rond het jaar 1000 is gebouwd en waarin nu een museum is gevestigd waarin je onder andere de geschiedenis van de olijfolieproductie kunt ontdekken.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *