Parma

Bewonder de bibliotheek van het Monastero di San Giovanni Evangelista in Parma

De opvallende klokkentoren van de San Giovanni Evangelista, meteen achter de kathedraal van Parma, is al van veraf te zien. Met vijfenzeventig meter is het de hoogste toren van Parma! In deze kerk bewonder je net als in de Duomo een koepelschildering van Correggio. Prachtig om te zien, maar het naastgelegen klooster herbergt een grotere schat: de rijk versierde kloosterbibliotheek van de Benedictijner monniken. Ora et labora Meteen als je het klooster binnenstapt, zie je de Benedictijnse regel ora et labora, bid en werk. Een van de vrijwilligers die in het klooster aanwezig is, vertelt ons dat abt Giovanni in …

Lees meer »

Ontmoet de sprekende standbeelden van Parma

Tijdens een wandeling door Parma ontmoet je een aantal bijzondere personages die stuk voor stuk een unieke band met Parma hebben. Je staat oog in oog met Giuseppe Verdi, Arturo Toscanini, Giuseppe Garibaldi en Parmigianino, maar ook met de lokale zwerver met zijn onafscheidelijke fiets, padre Lino en een aantal mythologische helden. Talking Teens – Le statue parlano! Dankzij Talking Teens – Le statue parlano! ontmoet je zestien sprekende standbeelden, die je allemaal hun eigen bijzondere verhaal vertellen. Deze verhalen zijn zowel in het Italiaans als in het Engels ingesproken door onder anderen de Talking Teens, een stel enthousiaste tieners …

Lees meer »

Labirinto della Masone – het grootste doolhof ter wereld waar je kunt dwalen tussen bamboe en bijzondere kunst

Vlak bij Fontanellato, een dorpje in de buurt van Parma, vind je misschien wel het grootste doolhof ter wereld, het Labirinto della Masone, naar een idee van Franco Maria Ricci. Verzamelaar van schoonheid ‘Het enige waar ik echt goed in was, is mooi van lelijk onderscheiden,’ zo zei Franco Maria Ricci een paar jaar voor zijn dood in 2020. Marc Leijendekker werd jaren geleden al gegrepen door het prachtige kunsttijdschrift dat deze bruisende ‘verzamelaar van schoonheid’ uitgaf, misschien wel het mooiste magazine over kunst ter wereld. Benieuwd naar een andere tastbare erfenis van Ricci nam Marc op de autostrada in …

Lees meer »

Bike Food Stories – ontdek Parma en omgeving op de fiets

Tijdens haar verblijf bij bed & breakfast Al Battistero d’Oro in Parma maakte Saskia kennis met Davide, groot liefhebber van de heerlijke delicatessen die Parma te bieden heeft én van mooie fietstochten. Hij combineert deze twee passies met Bike Food Stories: culinaire fietstours in Parma en omstreken, die je laten proeven van het beste dat dit stukje Italië te bieden heeft. Altijd op de fiets Als je Davide ziet, zit hij bijna altijd op de fiets. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan nieuwe routes uitproberen of een rondje door de heuvels maken om zijn hoofd leeg te …

Lees meer »

Al Battistero d’Oro – gouden bed & breakfast in Parma

Tijdens een heerlijke ontdekkingstocht door Parma is onze thuisbasis bed & breakfast Al Battistero d’Oro, een pareltje van een verblijf met een eigenaresse die haar gewicht in goud waard is. De naam dankt deze B&B aan de indrukwekkende doopkapel van Parma, die fier aan het Piazza del Duomo verrijst, op vijf minuten lopen van de bed & breakfast. Als de namiddagzon erop schijnt, lijkt het battistero inderdaad van goud en ook van binnen schittert de schoonheid je tegemoet. Al Battistero d’Oro ligt een paar straten verder, in de rustige voetgangerszone in het historische hart van Parma. Je bent vlak bij alle …

Lees meer »

10x doen & proeven in Parma – van de mooiste bezienswaardigheden tot heerlijke restaurants

Wie Parma zegt, denkt meteen aan zijdezachte Prosciutto di Parma of een stuk Parmezaanse kaas. De stad staat inderdaad bekend om deze delicatessen, maar je doet Parma te kort als je niet verder kijkt en proeft. Naast haar culinaire erfenis mag Parma namelijk trots zijn op een fascinerende geschiedenis, die de stad heeft gemaakt tot een bruisende, sfeervolle en soms zelfs sprookjesachtige plek. Met name onder het bewind van de Farneses groeide Parma uit tot een statige stad, met mooie huizen en monumenten, kunstenaars van niveau en schitterende muziek. Gelukkig is een groot deel van de sfeer – en van …

Lees meer »

Ontdek de mooiste plekken van Parma!

Wie Parma zegt, zegt Parmezaanse kaas en Parmaham. Uiteraard moet je tijdens een bezoek aan de stad proeven van deze delicatessen, maar ook Parma zelf verdient aandacht. Niet voor niets was deze prettige stad in Noord-Italië in 2020 en 2021 de culturele hoofdstad van Italië! Naast de culinaire erfenis mag Parma namelijk trots zijn op een fascinerende geschiedenis, die de stad heeft gemaakt tot een bruisende, sfeervolle en soms zelfs sprookjesachtige plek. Statige stad vol bezienswaardigheden Met name onder het bewind van de familie Farnese groeide Parma uit tot een statige stad, met mooie huizen en monumenten, kunstenaars van niveau en schitterende muziek. Gelukkig …

Lees meer »

Groen Parma – de mooiste parken en tuinen

Het is heerlijk om langs de pastelkleurige huizen en stoere torens van Parma te wandelen, maar er gaat af en toe ook niks boven een middag in het groen. Saskia tipt daarom de mooiste parken en tuinen in Parma en nét erbuiten. Parco Ducale In het Parco Ducale, dat ooit werd aangelegd als buitenverblijf voor de Farnese-familie, kun je nu even lekker bijkomen van alle kunst en cultuur. Je vindt het park in de wijk Oltretorrente, aan de andere kant van de torrente, de rivier die door Parma loopt en die net als de stad Parma heet. Het is dé …

Lees meer »

Parmigiano Reggiano – alles wat je wil weten over Parmezaanse kaas

Italianen weten wat lekker is. Tijdens een rondreis in Italië moet je naast de pittoreske plaatsen dan ook zeker wat culinaire adresjes bezoeken. In de heuvels rondom Parma mag je bijvoorbeeld de producenten van Parmigiano Reggiano, Parmezaanse kaas, niet missen. De eerste productie van Parmezaanse kaas dateert waarschijnlijk al van rond 1200. Boccaccio noemt de kaas zelfs al in zijn Decamarone – geschreven in 1348 – waarin sprake is van ‘een berg van geraspte Parmezaanse kaas, vanwaar maccheroni en ravioli, gekookt in kapoenbouillon, naar beneden rollen’. Consorzio del Parmigiano Reggiano Pas sinds 1934 wordt er streng toegezien op de productie van de …

Lees meer »

Pastakampioenen in Parma

Wie Italië zegt, zegt pasta. Gemiddeld gaat er bijna vijfentwintig kilo pasta per jaar doorheen, per persoon. In de supermarkten vind je gangpaden vol met tientallen soorten pasta, van spaghetti in allerlei diktes tot pasta in de vorm van oortjes, vlinders en wieltjes. In het najaar organiseerde Barilla het Campionato del Mondo di Pasta, het Wereldkampioenschap Pasta, in Parma, de thuisstad van het pastamerk. De deelnemers aan dit WK zijn jonge chefs die hun beste pastakunsten moeten vertonen, met dit keer als thema ‘Il Futuro della Pasta’ (de toekomst van de pasta). Jesper was erbij en laat ons kennismaken met …

Lees meer »

Een uit de hemel gevallen meester – de koepel van Correggio

In de koepel van de kathedraal van Parma schilderde Antonio Correggio een meesterwerk. Althans, dat vinden wij. Zijn opdrachtgevers vonden het ‘een kikkerpoel’. Ze waren woedend en stuurden Correggio na de voltooiing van de koepel de laan uit – terwijl hij eigenlijk ook nog de rest van de kerk had moeten schilderen… Antonio Allegri, zoals Correggio’s doopnaam luidde, was verre van allegro, vrolijk, maar eerder sober en bescheiden. Soms een beetje melancholiek en in zichzelf gekeerd. Zijn bijnaam kreeg hij ook al niet vanwege een vrolijke aanleiding of een opvallende uiterlijke eigenschap. Correggio is simpelweg het dorpje waar hij werd …

Lees meer »

Il Museo del Quotidiano in Collecchio – een museum vol vreemde verzamelingen

Voor Ozzano Taro, een klein plaatsje in de gemeente Collecchio, in de buurt van Parma, moet je echt even een omweg maken. Niet voor het dorpje zelf, maar voor Il Museo del Quotidiano dat hier is gevestigd, aan de Via Nazionale 130. Dit ‘museum van het dagelijkse leven’ is het resultaat van de ontelbare verzamelingen van Ettore Guatelli. Je kijkt je ogen uit, want letterlijk elke centimeter is bedekt met voorwerpen die Guatelli in de loop der tijd heeft verzameld. Van blikjes Campbell-soep tot bewaarblikken, van koffers voor broeken die nog gewassen moeten worden tot schoenen, van gereedschap in alle soorten en maten tot poppetjes van …

Lees meer »

Ciao tutti Special #14 – het mooiste en lekkerste van Bologna, Ravenna, Modena, Ferrara en Parma

Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van heel Italië, met tal van specialiteiten. Lasagne, tagliatelle, mortadella, tortelli, Parmaham, Parmezaanse kaas, balsamico… je vindt het hier allemaal! In onze nieuwe Special nemen we je mee op een heerlijke ontdekkingstocht door deze regio. We beginnen in Bologna, stad van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten, die niet voor niets de bijnamen ‘de vette’ en ‘de buik van Italië’ heeft. Onze gidsen in Bologna zijn Nina Schuttert (27), journaliste, en Andrea Margelli (38), fotograaf. Andrea is geboren en getogen in Bologna en kent er dus als geen …

Lees meer »

Culatello – proef van het lekkerste kontje van Italië bij Antica Corte Pallavicina (Parma)

Naast de Prosciutto di Parma proefden we tijdens ons verblijf in Parma ook culatello – een ware delicatesse die slechts door een twintigtal bedrijven wordt gemaakt. We gingen op bezoek bij een van deze bedrijven, Antica Corte Pallavicina, het domein van sterrenchef Massimo Spigaroli. Voor we aan tafel schoven voor een uitgebreide lunch, kregen we een rondleiding – die begon in een varkensstal. Van de achterbil van het varken Culatello wordt namelijk gemaakt van de achterbil van – liefst zwarte – varkens. De dieren mogen een groot deel van het jaar vrij rond lopen en krijgen een vers, uitgebalanceerd dieet …

Lees meer »