Parma

Ontdek de mooiste plekken van Parma!

Wie Parma zegt, zegt Parmezaanse kaas en Parmaham. Uiteraard moet je tijdens een bezoek aan de stad proeven van deze delicatessen, maar ook Parma zelf verdient aandacht. Niet voor niets is deze prettige stad in Noord-Italië uitgeroepen tot Italiaanse culturele hoofdstad in 2020 (dit jaar draagt Palermo deze titel). Naast de culinaire erfenis mag Parma namelijk trots zijn op een fascinerende geschiedenis, die de stad heeft gemaakt tot een bruisende, sfeervolle en soms zelfs sprookjesachtige plek. Met name onder het bewind van de familie Farnese groeide Parma uit tot een statige stad, met mooie huizen en monumenten, kunstenaars van niveau en schitterende muziek. Gelukkig …

Lees meer »

Groen Parma – de mooiste parken en tuinen

Het is heerlijk om langs de pastelkleurige huizen en stoere torens van Parma te wandelen, maar er gaat af en toe ook niks boven een middag in het groen. Saskia tipt daarom de mooiste parken en tuinen in Parma en nét erbuiten. Parco Ducale In het Parco Ducale, dat ooit werd aangelegd als buitenverblijf voor de Farnese-familie, kun je nu even lekker bijkomen van alle kunst en cultuur. Je vindt het park in de wijk Oltretorrente, aan de andere kant van de torrente, de rivier die door Parma loopt en die net als de stad Parma heet. Het is dé …

Lees meer »

Parmigiano Reggiano – alles wat je wil weten over Parmezaanse kaas

Italianen weten wat lekker is. Tijdens een rondreis in Italië moet je naast de pittoreske plaatsen dan ook zeker wat culinaire adresjes bezoeken. In de heuvels rondom Parma mag je bijvoorbeeld de producenten van Parmigiano Reggiano, Parmezaanse kaas, niet missen. De eerste productie van Parmezaanse kaas dateert waarschijnlijk al van rond 1200. Boccaccio noemt de kaas zelfs al in zijn Decamarone – geschreven in 1348 – waarin sprake is van ‘een berg van geraspte Parmezaanse kaas, vanwaar maccheroni en ravioli, gekookt in kapoenbouillon, naar beneden rollen’. Pas sinds 1934 wordt er streng toegezien op de productie van de Parmigiano. In dat jaar …

Lees meer »

Pastakampioenen in Parma

Wie Italië zegt, zegt pasta. Gemiddeld gaat er bijna vijfentwintig kilo pasta per jaar doorheen, per persoon. In de supermarkten vind je gangpaden vol met tientallen soorten pasta, van spaghetti in allerlei diktes tot pasta in de vorm van oortjes, vlinders en wieltjes. In het najaar organiseerde Barilla het Campionato del Mondo di Pasta, het Wereldkampioenschap Pasta, in Parma, de thuisstad van het pastamerk. De deelnemers aan dit WK zijn jonge chefs die hun beste pastakunsten moeten vertonen, met dit keer als thema ‘Il Futuro della Pasta’ (de toekomst van de pasta). Jesper was erbij en laat ons kennismaken met …

Lees meer »

Al Battistero d’Oro – gouden bed & breakfast in Parma

Tijdens een heerlijke ontdekkingstocht door Parma is onze thuisbasis bed & breakfast Al Battistero d’Oro, een pareltje uit de collectie van Charminly. De naam dankt deze B&B aan de indrukwekkende doopkapel van Parma, die fier aan het Piazza del Duomo verrijst, op vijf minuten lopen van de bed & breakfast. Als de namiddagzon erop schijnt, lijkt het battistero inderdaad van goud en ook van binnen schittert de schoonheid je tegemoet. Al Battistero d’Oro ligt een paar straten verder, in de rustige voetgangerszone in het historische hart van Parma. Je bent vlak bij alle bezienswaardigheden, het Teatro Regio en buonissimi restaurants, maar geniet …

Lees meer »

Een uit de hemel gevallen meester – de koepel van Correggio

In de koepel van de kathedraal van Parma schilderde Antonio Correggio een meesterwerk. Althans, dat vinden wij. Zijn opdrachtgevers vonden het ‘een kikkerpoel’. Ze waren woedend en stuurden Correggio na de voltooiing van de koepel de laan uit – terwijl hij eigenlijk ook nog de rest van de kerk had moeten schilderen… Antonio Allegri, zoals Correggio’s doopnaam luidde, was verre van allegro, vrolijk, maar eerder sober en bescheiden. Soms een beetje melancholiek en in zichzelf gekeerd. Zijn bijnaam kreeg hij ook al niet vanwege een vrolijke aanleiding of een opvallende uiterlijke eigenschap. Correggio is simpelweg het dorpje waar hij werd …

Lees meer »

10x doen & proeven in Parma

Wie Parma zegt, denkt meteen aan zijdezachte Prosciutto di Parma of een stuk Parmezaanse kaas. De stad staat inderdaad bekend om deze delicatessen, maar je doet Parma te kort als je niet verder kijkt en proeft. Want naast de culinaire erfenis mag Parma trots zijn op een fascinerende geschiedenis, die de stad heeft gemaakt tot een bruisende, sfeervolle en soms zelfs sprookjesachtige plek. Met name onder het bewind van de Farneses groeide Parma uit tot een statige stad, met mooie huizen en monumenten, kunstenaars van niveau en schitterende muziek. Gelukkig is een groot deel van de sfeer – en van …

Lees meer »

Ricci’s droomdoolhof – zeven hectare vol bamboe en kunst

In Fontanellato, in de buurt van Parma, vind je misschien wel het grootste doolhof ter wereld, het Labirinto di Franco Maria Ricci. Het doolhof is te vinden op Ricci’s landgoed en beslaat een oppervlakte van zo’n zeven hectare, vol misleidende paadjes met een totale lengte van drie kilometer, die zijn gecreëerd met behulp van verschillende soorten bamboe. Franco Maria Ricci, een grote speler in de Italiaanse uitgeefwereld, bedacht het labyrint niet zomaar. Het is tegelijkertijd namelijk een museum, vol kunstwerken die Ricci tijdens zijn carrière verzamelde. Er zijn ongeveer vijfhonderd werken te zien, van de zestiende eeuw tot nu, plus …

Lees meer »

Een museum vol vreemde verzamelingen

Voor Ozzano Taro, een klein plaatsje in de gemeente Collecchio, in de buurt van Parma, moet je echt even een omweg maken. Niet voor het dorpje zelf, maar voor Il Museo del Quotidiano dat hier is gevestigd, aan de Via Nazionale 130. Dit ‘museum van het dagelijkse leven’ is het resultaat van de ontelbare verzamelingen van Ettore Guatelli. Je kijkt je ogen uit, want letterlijk elke centimeter is bedekt met voorwerpen die Guatelli in de loop der tijd heeft verzameld. Van blikjes Campbell-soep tot bewaarblikken, van koffers voor broeken die nog gewassen moeten worden tot schoenen, van gereedschap in alle soorten en maten tot poppetjes van …

Lees meer »

Ciao tutti Special #14 – het mooiste en lekkerste van Bologna, Ravenna, Modena, Ferrara en Parma

Emilia-Romagna is misschien wel de lekkerste regio van heel Italië, met tal van specialiteiten. Lasagne, tagliatelle, mortadella, tortelli, Parmaham, Parmezaanse kaas, balsamico… je vindt het hier allemaal! In onze nieuwe Special nemen we je mee op een heerlijke ontdekkingstocht door deze regio. We beginnen in Bologna, stad van verse pasta en van portici, van scheve torens en van studenten, die niet voor niets de bijnamen ‘de vette’ en ‘de buik van Italië’ heeft. Onze gidsen in Bologna zijn Nina Schuttert (27), journaliste, en Andrea Margelli (38), fotograaf. Andrea is geboren en getogen in Bologna en kent er dus als geen …

Lees meer »

Planken vol Parmaham en Nederlands vakmanschap

Vanochtend vertelden we al over de grote trots van Parma: de gekroonde prosciutto di Parma. We hebben deze ham op heel wat plekken mogen proeven, maar de lekkerste kregen we voorgeschoteld bij Da Lino, een kleine, gezellige enoteca (wijnbar) die wordt gerund door Lino en zijn vrouw. Lino schotelde ons enorme planken met vleeswaren voor, met naast de beroemde Parmham ook pancetta, culaccia, stroghino, mortadella en meer verrukkelijke vleessoorten waarvan hij steeds trots de totale bereidingswijze uit de doeken deed. De arme man was een beetje overdonderd door zo’n groep stranieri – en besloot zijn uitleg dan ook in het …

Lees meer »

Zeeuwse bolussen bij een Italiaans ontbijt

Bij het vertrek op Schiphol, voor een vroege zondagochtendvlucht richting Parma, waren de koffers van de drie bakkers opvallend veel zwaarder dan die van de dames in het gezelschap. De oorzaak? Genoeg ingrediënten om de Italianen te trakteren op ter plekke gebakken Zeeuwse bolussen, Fries suikerbrood en verser dan vers dadelbrood. De laatste twee dagen van de culinaire week stond voor bakkers Frans, Martin en Martin in het teken van brood. Onder leiding van twee verschillende Italiaanse bakkers, onder wie de beroemde Giovanni Gandino, bakten ze grissini, focaccia, piadine en ander Italiaans lekkers. We doen nog uitgebreid verslag van de …

Lees meer »