Parma

Ricci’s droomdoolhof – zeven hectare vol bamboe en kunst

Op 1 juni opent in Fontanellato, in de buurt van Parma, misschien wel het grootste doolhof ter wereld, het Labirinto di Franco Maria Ricci. Het doolhof is te vinden op Ricci’s landgoed en beslaat een oppervlakte van zo’n zeven hectare, vol misleidende paadjes met een totale lengte van drie kilometer, die zijn gecreëerd met behulp van verschillende soorten bamboe. Franco Maria Ricci, een grote speler in de Italiaanse uitgeefwereld, bedacht het labyrint niet zomaar. Het is tegelijkertijd namelijk een museum, vol kunstwerken die Ricci tijdens zijn carrière verzamelde. Er zijn ongeveer vijfhonderd werken te zien, van de zestiende eeuw tot …

Lees meer »

Een museum vol vreemde verzamelingen

Voor Ozzano Taro, een klein plaatsje in de gemeente Collecchio, in de buurt van Parma, moet je echt even een omweg maken. Niet voor het dorpje zelf, maar voor Il Museo del Quotidiano dat hier is gevestigd, aan de Via Nazionale 130. Dit ‘museum van het dagelijkse leven’ is het resultaat van de ontelbare verzamelingen van Ettore Guatelli. Je kijkt je ogen uit, want letterlijk elke centimeter is bedekt met voorwerpen die Guatelli in de loop der tijd heeft verzameld. Van blikjes Campbell-soep tot bewaarblikken, van koffers voor broeken die nog gewassen moeten worden tot schoenen, van gereedschap in alle soorten en maten tot poppetjes van …

Lees meer »

Planken vol Parmaham en Nederlands vakmanschap

Vanochtend vertelden we al over de grote trots van Parma: de gekroonde prosciutto di Parma. We hebben deze ham op heel wat plekken mogen proeven, maar de lekkerste kregen we voorgeschoteld bij Da Lino, een kleine, gezellige enoteca (wijnbar) die wordt gerund door Lino en zijn vrouw. Lino schotelde ons enorme planken met vleeswaren voor, met naast de beroemde Parmham ook pancetta, culaccia, stroghino, mortadella en meer verrukkelijke vleessoorten waarvan hij steeds trots de totale bereidingswijze uit de doeken deed. De arme man was een beetje overdonderd door zo’n groep stranieri – en besloot zijn uitleg dan ook in het …

Lees meer »

Zeeuwse bolussen bij een Italiaans ontbijt

Bij het vertrek op Schiphol, voor een vroege zondagochtendvlucht richting Parma, waren de koffers van de drie bakkers opvallend veel zwaarder dan die van de dames in het gezelschap. De oorzaak? Genoeg ingrediënten om de Italianen te trakteren op ter plekke gebakken Zeeuwse bolussen, Fries suikerbrood en verser dan vers dadelbrood. De laatste twee dagen van de culinaire week stond voor bakkers Frans, Martin en Martin in het teken van brood. Onder leiding van twee verschillende Italiaanse bakkers, onder wie de beroemde Giovanni Gandino, bakten ze grissini, focaccia, piadine en ander Italiaans lekkers. We doen nog uitgebreid verslag van de …

Lees meer »

De torentjes van Parma

Na de stukjes Parmezaanse kaas van gisteren wil ik nog maar één ding: naar Parma. Een stad die ik bij lange na niet zo goed ken als Rome of Florence, waar ik wel eens doorheen gereden ben en een espresso heb gedronken, maar waar ik nooit eerder uitstapte om de stad straat voor straat te verkennen. Deze culinaire stad komt dus op mijn verlanglijstje, zeker ook na het zien van een foto van het interieur van de romaanse doopkapel van Parma in Lannoo’s Autoboek Italië. Volgens dit boek is ‘het romaanse baptisterium van Parma een uitzonderlijk fraai voorbeeld van hoe …

Lees meer »