Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

L’Aquila wordt de Culturele Hoofdstad van Italië in 2026

Dit jaar is Pesaro, aan de Adriatische kust, de Culturele Hoofdstad van Italië. In deze blog delen we al onze tips voor deze kustplaats in het noorden van Le Marche.

Volgend jaar, in 2025, mag het Siciliaanse Agrigento de titel Capitale della Cultura Italiana dragen. L’Aquila mag Agrigento in 2026 opvolgen. Deze hoofdstad van de regio Abruzzo werd rond half maart 2024 gekozen uit de tien steden die kans maakten op deze titel, die we hieronder voor je uitlichten.

Agnone (Molise)

De eerste finalist zal slechts bij weinig lezers een belletje doen rinkelen. Agnone is een bijzondere stad in de vrij onbekende regio Molise. Hier worden namelijk al sinds 1300 enorme kerkklokken gemaakt.

De gieterij stond in het begin onder de heerschappij van Pasquale Marinelli. Het verhaal begint bij een voorouder van Marinelli, die zijn naam op een kerkklok van de kerk Sant’Emidio in Agnone graveerde. Vanaf dat moment geven de Marinelli’s het ambacht van het gieten van vader op zoon door.

De Marinelli-gieterij heeft kerkklokken voor de meest prestigieuze kerken over de hele wereld gemaakt. Zo werd in de gieterij ook de klok voor het Jubeljaar 2000 vervaardigd, met een diameter van maar liefst twee meter! De eerste keer dat de klok werd geluid, luidde niet alleen het begin van het Heilig Jaar in, maar ook het nieuwe millennium.

Via deze link lees je meer over de stad van de klinkende klokken, met ook tips voor ambachtelijke caciocavallo en adembenemende uitzichten vanuit Agnone.

Alba (Piemonte)

Bekender – zeker bij Italiëreizigers die het land vanwege culinaire redenen doorkruisen – is Alba, de hoofdstad van de Langhe, een van de bekendste wijnstreken van Piemonte, én door Unesco uitgeroepen tot Città della Gastronomia.

Ooit was de bijnaam van Alba ‘de stad met de honderd torens’, maar in werkelijkheid hebben er nooit meer dan dertig torens gestaan. Vandaag de dag meten de inwoners hun macht niet meer aan hoe hoog een toren is; zij vechten dit nu ondergronds uit, in de wijnkelders rond Alba, waar zoveel beroemde wijnen vandaan komen.

Nu steken vooral de culinaire adresjes met kop en schouder boven de daken uit. Je kunt overal heerlijk eten, zeker in het najaar, als de tartufo bianco, de witte truffel, mag schitteren in Alba.

Maar ook cultureel gezien is er genoeg te beleven, van kleine maar fijne musea tot de nieuwe fontein die zich op elk moment van de dag prachtig laat vastleggen op de gevoelige plaat. In deze blog vind je al onze tips voor Alba.

Gaeta (Lazio)

Gaeta is een kleurrijke stad aan de kust tussen Rome en Napels. De straten van Gaeta ademen in alles Napels, dankzij de vrolijk wapperende was, de vele Maria-altaartjes maar bovenal de mensen én hun accent. Je waant je hier even in Napels in het klein.

Gaeta heeft twee zeer van elkaar verschillende stadsdelen: Gaeta Vecchia en Gaeta Borgo. Ooit werden beide delen letterlijk van elkaar gescheiden, door dikke middeleeuwse stadsmuren die pas in 1960 zijn verdwenen. Desondanks hebben ze elk hun eigen karakter weten te behouden.

Trek dan ook zeker een dag uit voor een bezoek aan Gaeta, zodat je beide delen van de stad kunt verkennen. Er is genoeg te zien en te proeven, zeker als je ook de nabijgelegen Montagna Spaccata met een bezoekje vereert. In deze blog delen we de mooiste plekken voor een onvergetelijke dag in Gaeta.

Latina (Lazio)

Op dik een uur rijden ten noorden van Gaeta ligt nog een kanshebber voor de titel Capitale della Cultura 2026. Anders dan Gaeta is Latina een moderne stad, waar je nog veel fascistische invloeden ziet.

Latina werd namelijk rond 1930 opgetrokken, in een voormalig moeras dat ten tijde van de heerschappij van Musolini werd drooggelegd. Dat is nog duidelijk te zien aan bijvoorbeeld Palazzo M (waarbij de M staat voor Mussolini), het Palazzo delle Poste en het Palazzo del Municipio.

Vanwege het ontbreken van eeuwenoude historie, die je in bijna elke andere Italiaanse plaats volop vindt, zijn wij er na een eerste bezoek nooit meer terug geweest, dus we kunnen je er helaas niet meer over vertellen.

L’Aquila (Abruzzo)

De hoofdstad van de regio Abruzzo, L’Aquila, werd in april 2009 opgeschrokken door een enorme aardbeving. Sindsdien zijn we een keer terug geweest, maar toen stond er nog veel in de steigers. We kunnen je dus nog niet vertellen hoe L’Aquila vijftien jaar na dato is, maar we hopen de stad later dit jaar te kunnen bezoeken.

In dit artikel van Dove Viaggi (in het Italiaans) vind je een aantal tips voor een bezoek aan L’Aquila.

Lucera (Puglia)

Hoewel Puglia ongekend populair is, wordt het noorden van deze regio nog nauwelijks bezocht door toeristen. Dat geldt ook voor Lucera, een oude Romeinse kolonie, waar rijkdom hoogtij vierde, zoals je kunt zien in de prachtige collectie van het archeologisch museum van Lucera.

De inwoners van Lucera zijn ook trots op hun twee kathedralen in gotische stijl, met hoge glasramen, roosvensters en kruisribgewelven.

Net buiten het centrum van Lucera ligt een Romeins amfitheater. Met ruimte voor achttienduizend mensen was dit het grootste amfitheater van Puglia. Het werd gebouwd in de tijd van keizer Augustus. Tegenwoordig is het amfitheater het decor voor verschillende culturele evenementen.

In deze blog delen we nog meer tips voor Lucera en nemen we je mee naar een wijnmaker even buiten de stad.

Maratea (Basilicata)

Sinds vorig jaar zomer staat Maratea op de lijst van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Mag deze Zuid-Italiaanse stad dit voorjaar nóg een bijzondere benoeming op haar naam schrijven?

Maratea is een ware parel aan zee, met aan weerszijden prachtige steenstranden met kristalhelder zeewater. Het is een relatief rustig kustplaatsje waar je volop kunt genieten van de schoonheid van de zee en de ongerepte natuur.

Maratea staat ook wel bekend als ‘de stad van de vierenveertig kerken’. Er zijn in het centro storico meer dan veertig kerken en kapellen te vinden, zowel groot als klein.

De grootste eyecatcher van Maratea is het enorme Jezusbeeld dat op de top van de Monte San Biagio staat, vlak bij de stad. Het eenentwintig meter hoge beeld is, op dat van Rio de Janeiro na, het grootste Christusbeeld ter wereld.

Via deze link dwaal je alvast virtueel met ons mee door Maratea, met heel veel kleurrijke foto’s.

Rimini (Emilia-Romagna)

Ook deze kandidaat-cultuurhoofdstad ligt aan de kust, maar er hangt een heel andere sfeer dan in Maratea. Rimini wordt vaak beschouwd als een uitgaansbestemming, met overvolle stranden en disco’s, maar het heeft nog heel wat meer te bieden.

Het is een plek vol geschiedenis en cultuur, met prachtige bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd, zoals de Arco d’Augusto en de Ponte di Tiberio.

Als je deze brug bent overgestoken, kom je in Borgo San Giuliano. Dit is een van de fotogeniekste plekken van Rimini, met dank aan de kleurrijke huisjes. Deze oude visserswijk bestaat uit een kleurrijk doolhof van smalle straatjes met huizen die bedekt zijn met muurschilderingen.

foto’s: Borgo San Giuliano

Alle moois (en lekkers) in Rimini delen we in dit artikel. Na een bezoek aan de stad is een kijkje bij Italia in Miniatura, het Madurodam van Italië, ook erg leuk, zeker als je met kinderen op pad bent.

Treviso (Veneto)

Treviso noemt zichzelf ‘de stad van water en kunst’. Dat is best bijzonder, want op zo’n veertig kilometer afstand bevindt zich de toeristische grootmacht Venetië, een stad die wereldwijd bekend staat om haar kanalen en kunstschatten.

Gelukkig heeft Treviso geen last van een Calimero-complex. Terecht want ook al is Treviso klein en Venetië groot, het stadje is een bezoek meer dan de moeite waard.

Het heeft dan geen honderden kanalen vol gondels, het heeft wel de rivier de Botteniga waarvan de drie aftakkingen, de cagnani, door de binnenstad kronkelen voor ze de Sile instromen.

In deze blog delen we tien tips voor een bezoek aan Treviso. Aangezien deze stad zichzelf op de kaart zet als de bakermat van de tiramisù, tippen we ook de tien lekkerste adresjes voor dit traditionele toetje.

Unione dei Comuni Valdichiana Senese (Toscane)

In deze unie van gemeentes uit de Valdichiana Senese hebben de plaatsen Cetona, Chianciano Terme, Chiusi, Montepulciano, Pienza, San Casciano dei Bagni, Sarteano, Sinalunga, Torrita di Siena en Trequanda zich verenigd.

Gezamenlijk willen ze dit stukje Toscane op de kaart zetten met veel extra culturele activiteiten en evenementen. Onder de noemer Valdichiana 2026 hebben ze een mooi voorstel geschreven voor een uniek cultureel verbond in de provincie Siena.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *