Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

10x doen & proeven in Pavia

Welkom in Pavia, een bruisende universiteitsstad ten zuiden van Milaan. Een parel van een stad, vol geschiedenis, vol studenten, vol prachtige plekken die we in deze blog met je delen. Andiamo?!

Wandel over de Ponte Coperto
Een van de bekendste monumenten van Pavia is de Ponte Coperto, de ‘overdekte brug’. Net als de Ponte Vecchio in Bassano del Grappa is deze brug geheel overdekt, zodat je, weer of geen weer, de rivier de Ticino droog kunt oversteken.

De brug verbindt het historisch centrum van Pavia met Borgo Ticino. Hoewel er al in de Romeinse tijd een verbinding bestond tussen beide oevers, is de brug die nu de Ticino overspant, van recenter datum. Na flinke bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug opnieuw opgebouwd, naar voorbeeld van de brug zoals die in de veertiende eeuw werd aangelegd. Maar niet precies op dezelfde plek, zodat de overblijfselen van de oorspronkelijke brug nog altijd zichtbaar zijn.

Het verhaal achter het ontstaan van de Ponte Coperto is gehuld in mysteries. Op Eerste Kerstdag van het jaar 999, toen de oorspronkelijke brug al lang en breed verwoest was, wilde een aantal pelgrims het water oversteken. Ze kregen een aanbod van de duivel, die hen zou helpen om aan de overkant te geraken.

De pelgrims gingen akkoord en de duivel toonde hen een schim van de brug, in de mist boven de rivier. Hij zei dat de brug van mist in steen zou veranderen, wanneer hij de ziel van de eerste persoon zou krijgen die deze brug overstak. De pelgrims gingen akkoord en de duivel lachte in zijn vuistje. Hij werd echter voor de gek gehouden; dankzij aartsengel Michaël werd er in plaats van een mens een geit de brug over gestuurd. Zo konden de pelgrims veilig oversteken zonder hun ziel aan de duivel uit te leveren.

Bij zonsondergang is de Ponte Coperto extra mooi om te bezoeken, omdat de zon dan langzaam in het water verdwijnt.

Kijk ook even naar de plaquette met een quote van Albert Einstein: ‘Die schöne Brücke in Pavia habe ich oft gedacht’ (ik heb vaak gedacht aan die prachtige brug in Pavia). Einstein tekende deze woorden op in een brief tijdens zijn verblijf in Pavia. Zijn ouders verhuisden hier in 1895 naar toe, waarbij ze hun intrek namen in het Palazzo Cornazzani. Einstein bezocht hen regelmatig en wandelde graag door de straten van de stad, langs de oevers van de Ticino en door de heuvels van de Oltrepò Pavese.

Flaneer over Piazza Duomo en Piazza Vittoria
Het Piazza Duomo is het centrale plein van Pavia. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt dit plein aan de voet van de Duomo. Omdat het voor een centraal stadsplein wel aan de kleine kant is, wordt het door de locals ook wel piazza piccola genoemd, klein plein.

Het grotere Piazza Vittoria, dat aan de zijkant van de Duomo ligt, wordt door hen eerder gezien als hét plein van de stad. Hier wordt bijvoorbeeld de markt gehouden en vind je verschillende restaurants met terrassen, waar het op een zonnige dag heerlijk toeven is.

Dat maakt het Piazza Duomo echter niet minder belangrijk. Op de trappen van de Duomo komen de inwoners van de stad samen om een praatje te maken. In de avonduren verzamelen de studenten zich hier. Op uitgaansavonden blijven ze, onder het genot van een drankje, tot diep in de nacht zitten praten.

De Duomo, die in de vijftiende eeuw werd gebouwd, is trots op een aantal doornen van Jezus’ doornenkroon en de resten van San Siro, de patroonheilige van de stad. Ook bewonder je er schilderingen van Carlo Sacchi.

Geniet van een cappuccino of gelato with a view
De beste koffie én het lekkerste ijs haal je bij Cioccolatitaliani (Via Jacopo Bossolaro 30). Met uitzicht op het plein van de kathedraal geniet je hier van een romige cappuccino.

Meer zin in een lekkere gelato? Dan ben je ook hier aan het juiste adres! Er is ruime keuze aan allerlei heerlijke (chocolade) ijscombinaties. Van witte chocolade en karamel zeezout tot écht puur chocolade-ijs!

Slaap bij B&B Le Stanze del Cardinale
Een heerlijke plek om te overnachten wanneer je Pavia bezoekt is Le Stanze del Cardinale (Via Cardinale Riboldi 46). Deze bijzondere bed & breakfast ligt aan Piazza del Duomo en een deel van de kamers heeft uitzicht op het piazza en de Duomo.

Het pand stamt uit de vijftiende eeuw. In eerste instantie was het de verblijfplaats voor de werknemers die aan de bouw van de Duomo werkten. Zo’n vijf jaar geleden hebben de huidige eigenaren het pand gekocht en het helemaal gerestaureerd, zonder daarbij de karakteristieke elementen te verliezen.

Het smalle trappenhuis dat ons naar onze kamer leidt, brengt ons even terug in de tijd, maar zodra we de kamer binnen stappen wanen we ons in een sprookje met alle luxe van nu. En met een fantastisch uitzicht op het Piazza Duomo!

Elke ochtend wordt er in de ‘huiskamer’ van de B&B een heerlijk en veelzijdig ontbijt geserveerd, met versgebakken taarten, heerlijk geurend brood, vers fruit en lokale kazen.

Bewonder de mooiste kerken van Pavia
Door het poreuze zandsteen en de verstreken tijd is de San Michele Maggiore niet meer zo kleurrijk als hij oorspronkelijk was, maar nog altijd is deze kerk meer dan een bezoek waard. In deze kerk vond in 1155 de kroning plaats van Frederik I, die beter bekend is als Barbarossa (‘roodbaard’), de keizer van het Heilig Roomse Rijk.

Wanneer je de kerk binnenstapt, zie je twee verschillende stijlen: het middelste deel is origineel en stamt uit 1118, maar de twee barokke kapellen zijn pas in de zeventiende eeuw toegevoegd.

De San Michele Maggiore heeft een van de oudste kruisbeelden van Italië. Het met blad zilver bedekte kruis stamt uit 1100! Ook de twaalfde-eeuwse crypte is nog voor een groot deel origineel. De zuilen zijn versierd met ornamenten die thema’s als goed en kwaad uitbeelden.

Bij toeval is in de kerk een mooi mozaïek gevonden. Tijdens het verplaatsen van het altaar stuitte men op een doolhof van minuscule steentjes, als symbool voor de zoektocht naar god.

Naar de San Pietro in Ciel d’Oro is het even zoeken, want deze kerk ligt verscholen achter twee grote bomen in een zijstraat van de Viale Giacomo Matteotti. De eenvoudige rode stenen van de façade zorgen ervoor dat de San Pietro in Ciel d’Oro (‘de heilige Petrus in een hemel van goud’) niet zo in het oog springt.

Eenmaal binnen wordt wel direct duidelijk waar de kerk zijn naam aan te danken heeft: boven het altaar straalt mozaïek van bladgoud je tegemoet, met daar onder de mooi uitgelichte Arca di Sant’Agostino.

foto: Adam Jan Figel

Van de elfde tot de zeventiende eeuw was dit de kerk van de Augustijnen, tot ze verbannen werden en moesten vluchten naar Milaan. De kerk is daarna, tijdens de bezetting door Napoleon, enige tijd een militaire opslagplaats geweest, maar in 1869 werd het heiligdom weer teruggegeven aan de Augustijnen.

Een derde juweel van een kerk is de Santa Maria in Betlem (ook wel de Santa Maria della Stella genoemd), in Borgo Ticino. De kerk is een geliefde pleisterplaats voor de pelgrims die van Bethlehem naar Santiago de Compostella trekken.

Even buiten Pavia vind je het beroemde Certosa di Pavia, een schitterend klooster dat je zeker moet bewonderen.

Bewonder het Castello Visconteo van Pavia
Naast schitterende kerken kent Pavia ook een imposant kasteel, het Castello Visconteo. Het kasteel van de Visconti’s was op 24 februari 1525 het decor van de slag om Pavia.

Al sinds 1494 werd er regelmatig oorlog gevoerd door de verschillende staten waar Italië destijds uit bestond. Ook andere Europese grootmachten mengden zich in de strijd. Toen Keizer Karel V zowel het gebied dat we nu kennen als Lombardije en de stad Napels had veroverd, besloot de paus in te grijpen. Hij vroeg steun aan zijn Franse bondgenoot om Milaan en Pavia weer in handen te krijgen.

Het Franse leger trok richting Milaan en Pavia om aan het verzoek van de paus te voldoen. Het innemen van Milaan leverde geen problemen op, maar het was lastiger dan gedacht om ook Pavia weer terug te veroveren.

De stad was volledig ommuurd en werd beschermd door de rivier de Ticino. Bovendien was het tijdens de aanval erg slecht weer. Uiteindelijk leidde dit tot een veldslag aan de voet van het kasteel van de Visconti’s, waarbij de soldaten elkaar één op één te lijf gingen. Door een aantal tactische fouten verloor het Franse leger de strijd en bleef Pavia in handen van Karel V.

Bezoek de universiteit van Pavia
Dat Pavia een universiteitsstad is, is goed te zien aan de grote hoeveelheid studenten. Als er diploma-uitreikingen zijn, zie je ze met groene lauwerkransen op hun hoofd door de stad lopen, terwijl hun medestudenten leuzen en liederen zingen.

Dankzij deze studenten heeft Pavia ook een verrassend bruisend nachtleven. Op donderdag, vrijdag en zaterdag komen veel studenten samen op het Piazza Duomo, het Piazza Vittoria en de tussenliggende straten. Zelfs in de herfst is het hier tot diep in de nacht gezellig druk.

De universiteit is vrij te bezoeken en dat is echt aan te raden. Net als Pisa en Bologna heeft Pavia een van de oudste universiteiten van Europa. De eerste campus werd in 1361 officieel geopend door Galeazzo II Visconti.

Er zijn verschillende zalen te zien (stuk voor stuk gewijd aan de bekendste studenten uit de geschiedenis van de universiteit), een aantal interessante musea en een mooie botanische tuin. Bezoek zeker ook de Biblioteca Teresiana en het Teatro Anatomico (waar Alessandro Volta – die ook op het binnenhof is vereeuwigd – de eerste batterij toonde aan Napoleon).

Wij hadden de eer om een galadiner bij te wonen in de aula van de universiteit. In deze sprookjesachtige setting genoten we van de lekkerste gerechten, terwijl tussen de gangen en tafels door het liefdesverhaal van King Francis & The Lady in Red werd opgevoerd. Begeleid door luit en harp werden we een avond mee teruggevoerd in de tijd…

Ga lekker shoppen in de Corso Cavour en de Corso Strada Nuova
Het Romeinse stratenplan is nog altijd goed te zien in het huidige Pavia. De twee Romeinse hoofdwegen zijn er nog altijd en vormen nu het kloppend hart van het centrum. In de Corso Cavour en de Corso Strada Nuova is het heerlijk winkelen. Je vindt hier de bekendere merken maar ook kleinere boetiekjes en speciaalzaken.

Even over de markt struinen? Ga dan naar de markt op het Piazza Petrarca, hier is elke dag (behalve op zondag) een grote markt te vinden. Je kunt er terecht tussen 8.00 en 12.30 uur en op woensdag en zaterdag zelfs tot 19.30 uur.

Proef Pavia – aperitivo & pizza
Een lekker glas wijn drink je bij Antica Mescita Origini (Via Flippo Cossa 18). Deze kleine en gezellige wijnbar ligt op een steenworp afstand van het Piazza Duomo.

De flessen wijn staan als een soort boeken op een boekenplank uitgestald. Je kunt hier lekker rondneuzen en een wijn uitkiezen of je vraagt iemand van de bediening om advies. Ze hebben een breed aanbod aan lokale en biologische wijnen, waar ze simpele, maar overheerlijke kleine gerechten bij serveren.

foto’s: Antica Mescita Origini

Voor een lekkere pizza ga je naar Regisole (Piazza Duomo 4), een plek waar je veel locals zult treffen. De felle verlichting en de placemats op tafel creëren misschien niet de meest romantische setting om te dineren, maar als je op zoek bent naar een goede pizza ben je hier aan het juiste adres.

Buiten is er een groot terras, waar je zelfs in de koudere maanden prima kunt zitten (met dank aan de terrasverwarming) om te genieten van het uitzicht op de Duomo van Pavia.

Bekijk een voorstelling in het Teatro Fraschini
Pavia heeft een schitterend theater, met dank aan vier lokale mannen van adel: graaf Francesco Gambarana, markies Luigi Bellingeri Provera, markies Pio Bellisomi en graaf Giuseppe Giorgi di Vistarino.

Zij gaven architect Antonio Galli Bibiena in 1771 de opdracht om het hoefijzervormige theater te bouwen. Twee jaar later was het Teatro Fraschini klaar, met een schitterend beschilderd houten plafond waaronder acteurs als Renzo Ricci en Dario Fo in de spotlights hebben gestaan.

foto: Teatro Fraschini

Even de stad uit
Pavia wordt omringd door de heuvels van de Oltrepò Pavese, een prachtig gebied waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en wijn proeven. We nemen je er later deze week in een aparte blog mee naartoe.

Rondom Pavia vind je fijne wandelroutes, zoals de Via Francigena (een oud pelgrimspad van Canterbury naar Rome), de Via del Sale (van Varzi naar Genua) en de Via del Mare. Wandelaars halen hun hart ook op aan de routes in de vele natuurgebieden in de buurt van de stad, zoals de Giardino Botanico Alpino van Pietra Corva.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

3 reacties

  1. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de drie torens, vlakbij de universiteit. De torens werden gebouwd door de rijke families van pavia als een soort machtsvertoon. Meer en meer, hoger en hoger, een heuse strijd tussen de rijken. Uiteindelijk stond pavia vol met torens, waarvan de meeste ondertussen afgebroken zijn. Er zijn er in totaal 5 bewaard gebleven door de hele stad, waarvan 3 achter de universiteit. Niet alleen zijn ze mooi om te bekijken, ze huisvesten ook hele speciale gasten. Jaren geleden is een koppeltje huisparkieten ontsnapt uit een huis en hebben ze zich gevestigd in de klokkentoren, waar ze zich flink voortgeplant hebben. Er vliegen inmiddels ontelbaar veel parkieten rond die enorm groot zijn en vele bonte kleuren hebben. En het leuke van dit alles? Ze leven enkel en alleen in de zone van de drie torens, nergens anders. Maar je kunt er lekker op een bankje gaan zitten en kijken hoe ze rondvliegen en zichzelf vervolgens in de toren verstoppen.

  2. Grazie voor deze mooie tip Priscilla!

  3. In de San Pietro Ciel d’Oro kerk liggen niet alleen de resten van de beroemdste en belangrijkste kerkvader Augustinus (in een kist die in de marmeren ark verborgen is), reden waarom elke paus minstens een keer deze kerk bezoekt, maar ook in de crypte, de resten van de laat-Romeinse filosoof Boëthius. Deze schreef een filosofisch werk, De vertroosting van de filosofie dat in de Middeleeuwen wereldberoemd was en ook nu nog gelezen wordt. Verder is het aan hem te danken dat de Middeleeuwse filosofen kennis konden nemen van de klassieke Griekse filosofie, Aristoteles, Plato etc doordat Boëthius hun belangrijkste werken in het Latijn had vertaald (vrijwel niemand kende nog Grieks). In de Divina Commedia van Dante wordt de kerk genoemd als rustplaats van Boethius.
    Pavia was in de Longobardische tijd (8ste eeuw) zelfs hoofdstad van Italië en bij de drie torens op piazza Da Vinci kun je nog wat van de resten uit die tijd bewonderen. Van een van koningen uit die tijd bevinden de resten zich ook weer in de San Pietro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *