Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het Siciliaanse decor van de Godfather: Savoca als stand-in voor Corleone

The Godfather, Il Padrino, en Sicilië zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wereldberoemde Amerikaanse maffiafilm van Francis Ford Coppola werd deels geschoten op het eiland. De plekken die ooit het decor vormden voor de film ademen nog altijd de sfeer van de filmset van toen.

Coppola-Savoca

In de blog van vandaag nemen we je mee naar drie filmlocaties. Alle drie in de dorpjes Savoca en Forza d’Agro, waar de tijd sinds de filmopnames bijna stil lijkt te hebben gestaan. Alles draait hier nog om Il Padrino en de plekken waar Coppola zijn scènes schoot zijn bijna heilig.

Bar Vitelli in Savoca

De oude dorpsbewoners herinneren zich de dagen van de filmopnames nog maar al te goed. Op weg naar de nostalgische Bar Vitelli in Savoca, die een prominente rol heeft in The Godfather, raken we aan de praat met een bejaarde man.

Alsof het gisteren was, zo gedetailleerd vertelt hij dat zijn broer als figurant op een fiets voorbij kwam in de film. Zijn vader is ook te zien, met zijn haar wapperend in de wind. De trots straalt van zijn gezicht en zijn ogen glimmen. Il Padrino staat voor eeuwig op zijn netvlies.

Sicilie-Godfather (4)

Bar Vitelli, aan het Piazza Fossia 7, is dankzij de film wereldberoemd. Net na aankomst in Corleone komt Michael Apollonia voor het eerst tegen en hij is op slag verliefd. Michaels bodyguard Fabrizio spreekt hier de beroemde woorden: in Sicilia le femmine so’ come la lupara (‘op Sicilië zijn vrouwen zijn gevaarlijker dan geweren’).

In de volgende scène zien we Michael en zijn twee bodyguards uit het straatje links van Bar Vitelli komen, waarna ze op het terras van de bar plaatsnemen.

Michael vraagt dan aan bareigenaar Vitelli, die de vader van Apollonia blijkt te zijn, of hij een ontmoeting wil arrangeren tussen Michael, zijn dochter Apollonia en de familie. Deze ontmoeting vindt plaats bij Vitelli thuis, op het platteland. Een tweede ontmoeting tussen Michael, Apollonia, vader Vitelli en familie vindt weer plaats bij Bar Vitelli, waar ze samen aan een lange tafel buiten zitten.

Sicilie-Godfather (4a)

Je kunt nog altijd een drankje drinken op het terras van Bar Vitelli, onder de met druivenranken bedekte pergola. Terwijl je van een granita di limone geniet, waan je je even in de film. Maar ook binnen is Il Padrino niet ver weg: de bar hangt vol met oude foto’s en krantenartikelen uit de tijd dat de film werd geschoten.

Bar-Vitelli-Savoca (1) Bar-Vitelli-Savoca (2) Bar-Vitelli-Savoca (4) Bar-Vitelli-Savoca (5)

Grappig om te weten: het vliegengordijn waardoor je naar binnen stapt, is nog precies hetzelfde als in de film. Het houdt al vierenveertig jaar vliegen buiten…

Een beeld voor Francis Ford Coppola

Op het Piazza Fossia staat ook een twee meter hoge, roestvrijstalen  sculptuur die is opgericht als eerbetoon aan Francis Ford Coppola, die Savoca en de omgeving op de kaart zette. Het beeld is een ontwerp van Nino Ucchino.

Francis Ford Coppola is afgebeeld terwijl hij filmt, met de camera naar de omgeving gericht, hetgeen de reikwijdte van de film symboliseert. Bar Vitelli, als belangrijk decor in de film, wordt voortdurend weerspiegeld in het spiegelende materiaal van de sculptuur.

Sicilie-Godfather (6)

San Nicolò in Savoca

Bar Vitelli is ook de plek waar Michael Corleone en Apollonia hun huwelijksfeest vieren, maar eerst trouwen ze in de Chiesa di San Nicolò (ook wel Chiesa Santa Lucia genoemd), aan de Via San Michele. Via het straatje dat vanaf de Chiesa di San Nicolò naar Bar Vitelli loopt, wandelt de familie na de huwelijksvoltrekking naar de bar voor het feest.

Sicilie-Godfather (8) Sicilie-Godfather (8a)

Chiesa della SS. Annunziata in Forza d’Agro

Forza d’Agro is een oud dorpje, op een half uur afstand van Savoca, met vele smalle, steile straatjes. Samen met Savoca vervulde dit plaatsje een dubbelrol als stand-in voor Corleone. Corleone zelf was, ook in de jaren zeventig, namelijk al te modern om als decor voor de maffiafilm te dienen.

Om authentieke scènes te kunnen schieten – om in maffiatermen te blijven – moest er dus uit worden gekeken naar een ander dorpje waar de tijd wat meer stil was blijven staan.

Sicilie-Godfather (7)

De kerk die we zien als Michael voor de eerste keer met zijn bodyguards door Corleone loopt, is de Chiesa della SS. Annunziata. Deze kerk en het plein ervoor komen ook terug in de tweede film, wanneer dorpsbewoners de kleine Vito ongezien uit Corleone proberen te smokkelen in de draagtassen van een ezel.

We zien Ciccio en zijn mannen op het plein voor de kerk, terwijl de ezel met Vito voorbij loopt en in de straat links van de kerk verdwijnt.

Sicilie-Godfather (9)

Niet in de film maar wél leuk tijdens een The Godfather-trip: voor een heerlijke lunch kun je terecht bij Antichi Muri, op Piazza Cammareri 3, waar de pizza’s vernoemd zijn naar acteurs uit The Godfather-films.

Nog meer tips voor de oostkust van Sicilië

Nog veel meer tips voor de oostkust van Sicilië vind je in de Ciao tutti Special Sicilië – de mooiste plekken aan de oostkust.

Bestel deze Special

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Het huis van Don Chiccio ( deel 2 ) is te vinden : Via Vecchia Pozzilo ( op de weg naar Pozzillo ) nummer 31, het hek is dicht maar via de buren loopt een weggetje en dan kom je zo voor de deur, het is verlaten en je kan er zelfs in ( staat open ) en je kan de toegangslaan mooi zien vanaf het huis.

  2. Chiesa della SS. Annunziata, als je hier bent dan op het pleintje achter het huis omhoog en dan kom je bij het ouderlijk huis waar Mike later met Kate heen ging nummer 11 ( deel 3 ) en op het pleintje waar je binnenkomt zie je een bord arco durazzesco op dat pleintje is de scene waar Mike met Kate naar de poppenvoorstelling kijkt en danst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *