Ga op pad met onze City Walks!

Het Vinci van Leonardo

Wat te doen als je de grote publiekstrekkers van Toscane – Siena, Lucca, San Gimignano – al hebt gezien? Dan ga je naar Vinci! Precies, het Vinci van Leonardo.

Vinci-1

De weg ernaartoe is al een feestje: het vestingstadje Vinci ligt aan de voet van de Montalbano en laat zich omringen door een groen, glooiend heuvellandschap. Op 15 april 1452 werd Leonardo da Vinci hier, zo’n 40 kilometer van Florence, geboren. Dat wil zeggen: hier vlakbij, want officieel stond zijn geboortehuis in een aangrenzend gehuchtje genaamd Anchiano.

Leonardo de alleskunner
‘Leonardo di ser Piero da Vinci’, schreef vader Piero op 15 april 1452 in het familieboek. ‘Leonardo, zoon van de heer Piero uit Vinci’ ging de geschiedenisboeken in als Leonardo da Vinci: ingenieur, architect, kunstenaar, filosoof, genie. De jongen zou in Vinci opgroeien en zich later ontwikkelen tot alleskunner, homo universalis: de verpersoonlijking van de idealen van de renaissance.

Vinci-5

Leonardo werd gedoopt in de Santa Croce in Vinci, naar verluidt in afwezigheid van beide ouders. Zij waren namelijk niet met elkaar getrouwd en zouden ook nooit trouwen, aangezien moeder Caterina van veel te lage komaf was voor de voorname Piero. Voor Caterina werd geduldig een meer passende echtgenoot gezocht, terwijl Piero al snel trouwde met Albiera di Giovanni Amadori – waarmee hij overigens nooit kinderen kreeg. Met liefde werd het onwettelijke maar enige kind Leonardo in dit gezin grootgebracht. Rond 1468, toen Leonardo 16 was, verhuisde de familie naar Florence.

Vinci-4

In de voetsporen van Leonardo
Tegenwoordig kun je in Vinci alles over Leonardo te weten komen. Het stadje eert de wereldberoemde inwoner met onder andere twee speciale musea. Wandel in de voetsporen van de homo universalis en bezoek in Vinci:

1) Museo Leonardiano
Dit museum is gewijd aan Leonardo de uitvinder, en bestaat uit twee delen: Palazzina Uzielli en Castello dei Conti Guidi. Je begint in Palazzina Uzielli, waar je de kassa en een aan Leonardo gewijde boekwinkel vindt. Wandel door naar de tentoonstellingsruimte; hier vind je een verzameling ontwerpen van uitvindingen van Leonardo. Op de tweede verdieping is meestal ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.
De museumroute gaat verder in het Castello dei Conti Guidi, waar je nog eens 60 modellen van uitvindingen van Leonardo kunt zien – van vliegmachines tot oorlogstuig en wetenschappelijke instrumenten. Helemaal bovenin de toren worden documentaires over Leonardo getoond.

Museo Leonardiano
Via della Torre 2, Vinci

Vinci-3

2) Museo Ideale Leonardo da Vinci
Dat Leonardo inderdaad een alleskunner was (kunstenaar, wetenschapper, uitvinder en ontwerper in een), ontdek je in het Museo Ideale. Er worden kunstwerken en originele documenten getoond, maar ook zijn uitvindingen zijn hier nagebouwd. Het museum bevindt zich onder het grondniveau van het kasteel van Vinci; erbovenop ligt het plein waarop in de openlucht een groot model van 3D-model van de Vitruviusman staat.

Museo Ideale Leonardo da Vinci
Via di Montalbano 2, Vinci

Vinci-2

3) Chiesa di Santa Croce
Dit is de kerk waar Leonardo da Vinci volgens de overlevering werd gedoopt. Binnen kun je nog altijd de eeuwenoude doopvont bekijken, waar Leonardo destijds waarschijnlijk in gedoopt is.

Chiesa di Santa Croce
Via Giorgio la Pira 9, Vinci

Vinci-6

4) Casa Natale di Leonardo
Net buiten het centrum van Vinci ligt, in het dorpje Anchiano, het geboortehuis van Leonardo da Vinci. Sinds 2012 is het huis, na een periode van restauratie, weer open voor bezoek. Tijdens die restauratiewerkzaamheden is er ook een museum bijgebouwd. Het is mogelijk om vanuit Vinci naar Anchiano te wandelen, maar er zijn ook shuttlediensten beschikbaar.

Casa Natale di Leonardo
Vinci, località Anchiano

Vinci-7

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *