Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Faenza – kleurrijk keramiek, sfeervolle piazza’s en het oudste museum van Emilia-Romagna

De naam Faenza doet waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen. De stad – die bekend staat om het kleurrijke keramiek – is lang niet zo beroemd als Bologna, Ravenna of Ferrara, maar zeker een bezoekje waard.

We delen in dit artikel tips voor een aantal bezienswaardigheden in Faenza, van het Museo Internazionale della Ceramica tot het prachtige Palazzo Milzetti, van het creatieve Distretto A tot het sfeervolle Teatro Masini. Andiamo?

Flaneer over Faenza’s prachtige piazza

Faenza is niet groot. Het historisch centrum cirkelt rond twee prachtige pleinen: het Piazza del Popolo en het Piazza della Libertà, die eigenlijk niet van elkaar gescheiden zijn en door de locals dan ook gezamenlijk worden aangeduid als piazza, zonder onderscheid of verduidelijking.

Aan dit ‘dubbelplein’ ligt de Cattedrale di San Pietro Apostolo, die tussen 1474 en 1515 werd gebouwd naar een ontwerp van Giuliano da Maiano.

Op het plein klatert de Fontana Monumentale, maar het mooiste monument aan het plein is de Torre dell’Orologio (ook wel Torre Civica genoemd), met in een nis een mooie marmeren Maria met Kind van Francesco Scala.

De toren werd in 1944 door de zich terugtrekkende Duitsers opgeblazen, maar gelukkig verscheen er in 1953 een exacte kopie van de toren op het plein.

Drink een kopje koffie bij Nove100 Caffè

Na je eerste kennismaking met Faenza strijk je voor een caffè of cappuccino neer bij Nove100 Caffè aan de Corso Mazzini 89a, vol met boeken, authentieke typemachines, kranten en kunst.

Ook voor een lunch of aperitivo kun je hier heerlijk aanschuiven, met op het menu knapperige crostini, goedgevulde salades, het gerecht of de bowl van de dag, flinke taglieri en vers gebakken taart.

Stap terug in de tijd bij Palazzo Milzetti

Voor ons was Palazzo Milzetti (Via Tonducci 15) de mooiste verrassing van Faenza. Je treedt er binnen in een andere wereld en waant je even een welgestelde inwoner van Faenza, die in de achttiende eeuw een prachtig palazzo bewoonde.

Dwaal door de kamers, de bibliotheek, de badkamer, de Tempel van Apollo, de balzaal, de Achilles-galerie en de slaapkamer met schilderingen die het verhaal van Odysseus’ thuiskomst vertellen.

Je komt ogen tekort voor alle fresco’s en details van de hand van architect Giuseppe Pistocchi en schilder Felice Giani. Hier stap je echt even terug in de tijd… Geniet alvast mee van een virtueel voorproefje:

Het Palazzo Milzetti is dagelijks geopend. Op maandag, dinsdag en woensdag kun je er terecht van 9.00 tot 14.00 uur (laatste toegang om 13.15 uur). Op donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en op feestdagen van 13.30 tot 18.30 uur (laatste toegang om 17.45 uur).

Bewonder nog meer mooie fresco’s in Faenza

Nog meer mooie fresco’s bewonder je aan de Corte della Molinella, een mooie binnenplaats die je betreedt door beschilderde booggewelven die dateren uit 1566.

Aan deze binnenplaats ligt ook het Teatro Masini. De eerste steen van dit theater werd gelegd in 1780. Na acht jaar stonden de eerste spelers op de planken.

Het is een klein maar sfeervol theater, waar je zeker een voorstelling moet bijwonen als er tijdens je verblijf in Faenza iets op het programma staat.

Ga kunst kijken in de Pinacoteca Comunale

De geschiedenis van de Pinacoteca Comunale gaat terug tot 1797. Daarmee is het niet alleen het oudste museum van Faenza, maar van heel Emilia-Romagna. De eerste aankoop was de ruim tweehonderd stukken tellende kunstcollectie van Giuseppe Zauli.

Al snel kreeg het museum ook veel schilderijen uit kerken en kloosters die onder het bewind van Napoleon een nieuw thuis zochten. In 1879 openden de deuren ook voor het publiek en nog altijd kun je in het sfeervolle voormalige klooster van de Jezuïeten genieten van prachtige kunstwerken uit Faenza en omgeving.

Meer informatie over openingstijden en speciale evenementen vind je op de website van de Pinacoteca Comunale.

foto: Pinacoteca Comunale

Ontdek kleurrijke keramieken kunstwerken

Faenza staat bekend om het kleurrijke keramiek. In het Museo Internazionale della Ceramica (MIC) kun je de mooiste keramieken kunststukjes bekijken, die hier sinds 1908 tentoongesteld worden.

Net als andere delen van de stad werd het museum tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Dankzij de inspanningen van Gaetano Ballardini was er in 1949 weer een prachtige collectie keramiek, mede door donaties van onder anderen Picasso, Chagall, Matisse en andere bekende en onbekende kunstenaars.

Het moderne gebouw biedt een mooi decor voor de historische keramieken borden, vazen en schalen, die stuk voor stuk bijzondere verhalen vertellen en je meevoeren tot ver buiten Faenza.

In totaal zijn er ongeveer zestigduizend keramieken voorwerpen te zien, uit Faenza en Italië, maar ook uit het Verre Oosten, Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. We geven alvast een klein voorproefje:

Het MIC is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur; op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.30 uur.

Spot artigiani en street art in Distretto A

De creatiefste wijk van Faenza is het zogenaamde Distretto A, ingesloten tussen de Viale delle Ceramiche, de Via Naviglio, de Via Mura Mittarelli en de Corso Aurelio Saffi, op een steenworp afstand van Piazza del Popolo en Piazza della Libertà. Je vindt er veel ateliers en boetiekjes van artigiani, waar je terecht kunt voor mooie souvenirs.

Als je graag een inkijkje krijgt in het leven van een keramiekkunstenaar, kun je een bezoek brengen aan het Museo Carlo Zauli (Via della Croce 6). Zauli was een van de grootste keramisten van de twintigste eeuw. Zijn vroegere atelier is omgetoverd tot museum, waar je ook een aantal van zijn kunstwerken kunt bekijken.

Het Museo Carlo Zauli is op dinsdag en donderdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur; op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

foto’s: Museo Carlo Zauli

Slenter verder vooral zonder plan rond in Distretto A en laat je verrassen door de kleurrijke street art die je hier kunt spotten.

Culinaire tips in deze wijk zijn ‘O Fiore Mio (Via Mura San Marco 4-6), waar Davide Fiorentini uitmuntende pizza’s bakt, en Osteria della Sghisa (Via Giuseppe Maria Emiliani 4), met op het menu de lekkerste traditionele gerechten uit de keuken van Emilia-Romagna.

foto’s: Distretto A

Maak een wandeling door het Parco Bucci

Het acht hectare tellende Parco Bucci is het grootste park van Faenza. Ideaal voor een wandeling tussen alle kunst door – of voor een picknicklunch in de schaduw.

Er is een kleine speeltuin voor de kinderen, maar die worden waarschijnlijk net zo blij van de pauwen, eenden, zwanen en konijntjes in het park.

met dank aan Fabio Caironi, Simona Flamigni & Roman Sigaev voor een aantal foto’s

Vier Il Maggio Faentino

Ben je in mei in Faenza, dan val je met je neus in Il Maggio Faentino, met vijf verschillende evenementen op cultureel, gastronomisch en artistiek gebied.

We hopen dat er voor mei van dit jaar snel meer informatie beschikbaar is, nadat het evenement twee jaar geannuleerd moest worden. Via de website van Il Maggio Faentino blijf je op de hoogte.

Beleef de Palio del Niballo

Op de vierde zondag van juni is Faenza het toneel van de Palio del Niballo, waarin de vijf verschillende wijken van de stad het tegen elkaar opnemen.

Juich je voor de Rione Giallo (de gele wijk met de Porta Ponte), Rione Rosso (de rode wijk met de Porta Imolese), Rione Nero (de zwarte wijk met de Porta Ravegnana), Rione Verde (de groen wijk met de Porta Montanara) of Rione Bianco (de witte wijk buiten de muren)?

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Het is telkens weer een feest om een nieuwe aflevering van Ciao tutti te bekijken. Wat een rijkdom aan Informatie! Ook de presentatie is prachtig.

  2. Grazie mille Jan!

  3. Wat een geweldige informatie over Faenza! Jammer dat ik net twee dagen geleden terug ben gekomen uit Bologna en Modena. Had ik het geweten dan was ik er zeker gaan kijken. Nu bewaar ik Faenza voor een volgende keer.
    Bologna en Modena waren ook zeker de moeite waard!!

  4. Grazie! Faenza is voor een volgend bezoek aan de regio zeker een aanrader, wellicht in combinatie met Ravenna!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *