Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Scarzuola – de bizarre tuin vol dromen van Tomaso Buzzi

Een van de bijzonderste bezienswaardigheden in Umbrië is La Scarzuola, een bizarre tuin die is ontworpen door de Italiaanse architect Tomaso Buzzi (1900-1981). In de wonderlijke wereld van La Scarzuola vind je tempels en koepels, doolhoven en piramides, vijvers en torentjes.

Altijd even voor zevenen

Als je hier naar binnen gaat, vergeet je de tijd – en dat is niet alleen te danken aan het feit dat de wijzers van de klok hier altijd even voor zeven uur aanwijzen. In een wereld als deze bestaat er geen tijd. Je kunt je niet anders dan onderdompelen in deze bizarre ervaring.

De stille stad uit Buzzi’s dromen

Buzzi kocht in 1956 het klooster van Monte Giove, dat in 1218 zou zijn gesticht door niemand minder dan de heilige Franciscus. Op het terrein van het klooster gaf hij vijfentwintig jaar lang vorm aan zijn fantasiewereld, aan een ‘città Buzziana’.

Buzzi bouwde en droomde vooral in stilte. La Scarzuola was alleen voor hem en voor een paar van zijn goede vrienden, onder wie Salvador Dalí.

Na zijn dood moest zijn project dan ook eigenlijk vernietigd worden, maar zijn neef, Marco Solari, besloot geen gehoor aan Buzzi’s wens te geven. Hij zette het werk van zijn oom voort, aan de hand van de schetsen en aantekeningen die hij in Buzzi’s erfenis vond.

Tussen die aantekeningen vond Solari een aantal kopieën van houtsneden uit het boek Hypnererotomachia Poliphili (dat is uitgegeven in 1499!). In dit boek vertelt ene Poliphilus over zijn droom, waarin allerlei gebouwen, tuinen en landschappen worden beschreven.

Geïnspireerd op het Sacro Bosco en het Pantheon

Buzzi putte eveneens inspiratie uit reeds bestaande gebouwen en tuinen. Zo zie je een doolhof naar voorbeeld van het labyrint in de vloer van de kathedraal in Chartres, een monster dat veel lijkt op het monster in het Sacro Bosco, het ‘heilig woud’, bij Bomarzo, een soort Parthenon, Colosseum en Pantheon en een theater dat duidelijk is geïnspireerd op het Teatro alla Scala in Milaan.

Reserveer je bezoek aan La Scarzuola

Je vindt La Scarzuola in Montegabbione (Terni). Wil je La Scarzuola bezoeken, dan moet je een dag en tijd reserveren via 0039-0763837463 of via info@lascarzuola.com. Een kaartje kost € 10,- per persoon.

Wandel virtueel mee door La Scarzuola

We nemen je virtueel alvast mee op een wandeling door La Scarzuola:

foto’s met dank aan Elke Buyvoets, Dino Iozzo, Valerio Mei, Olga Merolla & Massimo Santi

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Annelies Loeffen-Kapteijns

    Dit is ècht het aller mooiste, indrukwekkendste “park” dat we hebben gezien. Zò prachtig. We waren ontzettend onder de indruk. Zéker de moeite waard om te bezoeken. Je wordt er stil van.

  2. Gisteren hebben we deze bijzondere plek bezocht. La Scarzuola heeft iets magisch en de excentrieke gids geeft je stof tot nadenken over onze samenleving.

  3. Doet wel een beetje denken aan Portmeirion aan de kust van Noord Wales.
    Ook gebouwd door een beetje excentriekeling en in “Italiaanse” stijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *