Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Isola Rossa en de paradijselijke stranden tussen Santa Teresa Gallura en Castelsardo

Halverwege Santa Teresa Gallura en Castelsardo ligt Isola Rossa. Dat is niet alleen de naam van de vierhonderd meter lange granieten rots die ongeveer vijfhonderd meter voor de kust uit het water oprijst, maar ook van een sfeervol kustplaatsje aan de Golf van Asinara.

Een groot deel van het jaar is het slechts een slaperig vissersdorpje, maar ’s zomers barst de kleine dorpskern bijna uit zijn voegen. Aan de voet van de zestiende-eeuwse Torre Aragonese, de oude verdedigingstoren, die deel uitmaakte van een reeks wachttorens langs de kust, om aanvallen van piraten tijdig te zien aankomen, spreiden talloze strandliefhebbers hun badlaken uit.

Het is niet zo verwonderlijk dat de eilandbewoners hier zelf ook graag komen, als je ziet hoe helder het water is. De rotsen voor de kust, gevormd door het eeuwenlange samenspel van wind en zee, zorgen voor prachtige vergezichten.

Dankzij de combinatie van het smaragdkleurige water en de fijne zandstranden is Isola Rossa een waar strandparadijs. Er is voor ieder wat wils, met allereerst Spiaggia Longa, waar je vanuit het stadje bijna als vanzelf naartoe wandelt.

Omdat het zo makkelijk te bereiken is, kan het er op mooie zomerdagen wel al vroeg druk zijn. Gelukkig biedt het negenhonderd meter lange strand veel plek, maar als je wat meer rust zoekt, trek je beter een beetje verder.

Iets ten noordoosten van Isola Rossa ligt bijvoorbeeld het halvemaanvormige Spiaggia Marinedda. Je rijdt er in een paar minuten met de auto naartoe, maar eigenlijk is het mooier om er vanuit Isola Rossa heen te wandelen. In ongeveer twintig minuten loop je vanaf de Torre Aragonese langs kleine baaien, die zelfs in augustus vaak verlaten zijn, omringd door geuren van onder meer mirte en rozemarijn, die hier welig tieren.

Nog een klein stukje noordelijker ligt Li Canneddi, een van de meest sprookjesachtige stukken strand. Via Cala Calboni en het pijnbomenbos van Calarossa wandel je erheen. Li Canneddi ligt op een uurtje wandelen vanaf Isola Rossa. De route is goed te belopen; het loont echt de moeite om dit stukje Sardijnse kustlijn te voet te verkennen.

Net iets ten noorden van Li Canneddi kun je een duik nemen in la piscina naturale, het natuurlijk zwembad, van Calarossa. Nog wat verder noordwaarts ligt Tinnari. Ervaren wandelaars kunnen vanaf de parkeerplaats op Monte Tinnari (op 214 meter hoogte) naar het strand van Tinnari wandelen. Onderweg zie je bij helder weer de kustlijn van Corsica aan de horizon.

Vanaf Tinnari wandel je via Porto Leccio naar het zandstrand Li Cossi (ook per auto bereikbaar, de gelijknamige parkeerplaats ligt net ten noorden van het strand).  Dit strand ligt in een soort natuurlijk amfitheater van granietrotsen. Het is met ongeveer tachtig meter geen lang strand, maar het kan – afhankelijk van het tij – wel zeventig meter breed zijn. Het is een van de mooiste stranden om de zon in zee te zien zakken.

Als je vanaf Spiagga Longa zuidwaarts wandelt, volg je een kustpad van ongeveer drie kilometer dat je naar kleine stranden als Li Bicchi Russi, L’Oltu di Li Canni en Li Feruli leidt.

Vanaf Li Feruli rondom Badesi strekt zich een van de langste stranden van Sardinië uit (om precies te zijn het langste Sardijnse strand na dat van Poetto, bij Cagliari). Een van de bekendste plekken aan dit strand is Badesi, maar onze favoriete plek is Baia delle Mimose.

Vlak voor het einde van het zandstrand stroomt de rivier Coghinas in zee, in een groene oase die een thuis biedt aan veel verschillende soorten vogels. Via New Kayak Sardegna kun je een kano huren voor een tocht op de rivier en de lagune, om de vogels van dicht(er)bij te bewonderen.

foto: landscapespecialist

Bezoek zeker ook Castelsardo, waar de kleurrijke huisjes en de burcht die op de top prijkt je toe lachen. Felice verkende het kleurrijke burchtstadje en neemt je in deze blog mee naar bijzondere plekken in Castelsardo.

Net even buiten Castelsardo, aan de SS134, vind je de bijzondere Roccia dell’Elefante. De rotsblokken zijn vanaf de Monte Casteddazzu naar beneden gerold. Na eeuwen te zijn blootgesteld aan weer en wind is de rots uitgesleten in de vorm van een olifant. De minder romantisch aangelegde eilandbewoners noemen de rots ook wel simpelweg Sa Pedra Pertunta, ‘de geperforeerde rots’.

Logeren in & om Isola Rossa

Een aantal suggesties voor een heerlijk verblijf om optimaal van dit prachtige stukje Sardijnse kust te genieten:
Hotel Marinedda Thalasso & Spa
La Casa di Giò
La Musica del Mare
Tenute Costadoria (waar je ook terecht kunt voor een wijnproeverij)
Villa Torreruja

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *