Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x doen en proeven in de wijnstreek Franciacorta

De Franciacorta is een wijnstreek in het noorden van Italië, niet ver van Milaan. Het gebied beslaat zo’n tweehonderd vierkante kilometer langs de oevers van het Lago d’Iseo.

De zacht glooiende heuvels, getooid met wijngaarden, staan symbool voor dit groene gebied, dat in de hele wereld bekend staat om de bruisende wijn van hoge kwaliteit.

Tijdens een reis naar de Franciacorta zul je ontdekken dat er veel wijnkelders en wijnhuizen zijn waar je terecht kunt om te proeven van een glas Franciacorta. Maar behalve goede wijn heeft deze streek nog veel meer te bieden.

Wat is er te zien en te doen in de Franciacorta?

De Franciacorta is een gebied met een rijke geschiedenis, dat in de loop der jaren werd bewoond door Galliërs, Romeinen en Longobarden. Er verrezen grote kloosters, maar tegelijkertijd was dit stukje Italië het strijdtoneel tussen paus- en keizergezinden.

De bewogen geschiedenis heeft een schat aan kloosters, kastelen en monumenten opgeleverd die deze schitterende heuvels nog altijd verfraaien. We tippen tien plaatsen die zeker de moeite van een bezoek waard zijn tijdens je trip naar de Franciacorta.

Parco delle Sculture di Franciacorta

Kunst en natuur komen samen in dit unieke beeldenpark, tussen Adro en Erbusco. Het Parco delle Sculture di Franciacorta was een idee van Vittorio Moretti. Hij lanceerde aan het begin van de eenentwintigste eeuw de Terzo millennio, een prijs voor beeldhouwkunst voor kunstenaars jonger dan dertig jaar.

Van de achthonderd jonge beeldhouwers die zich aanmeldden, werden er dertien uitgekozen die nu hun kunst tentoonstellen in dit prachtige park. Zo vind je hier Fiori di pietra van de uit Lecce afkomstige Salvatore Sava, My inside van de Japanse Maki Namura en La casa orizzontale van de uit Veneto afkomstige Giorgio Spiller. Zij wisten de eerste, tweede en derde prijs in de wacht te slepen.

Hun kunstwerken gaan, net als alle andere werken die in het park tentoongesteld worden, op een harmonieuze manier samen met het groen van de Franciacorta, waardoor het adembenemende landschap nog mooier wordt…

foto’s: Brescia Tourism & Albereta

Monastero di San Pietro in Lamosa

Op een rotsachtige verhoging in Provaglio d’Iseo ligt het oude Monastero di San Pietro in Lamosa. Het klooster zou zijn gebouwd op de plaats waar in de oudheid heidense en vroegchristelijke tempels stonden.

Ook zijn er restanten van een eerste kleine kerk gevonden, die dateren uit de elfde eeuw. Deze kerk werd geschonken aan de monniken van de abdij van Cluny, waarna de kerk het economische en religieuze middelpunt van het gebied werd.

De monniken van Cluny bleven hier tot de vijftiende eeuw. De sporen van hun aanwezigheid zijn nog steeds goed zichtbaar, hoewel de kerk nu voornamelijk kenmerken uit de vijftiende en zestiende eeuw vertoont.

In de kloosterkerk zijn talloze kunstwerken van fijn vakmanschap bewaard gebleven, waaronder een prachtige serie muurschilderingen van de Historia salutis uit de vijftiende en zestiende eeuw, die te zien is in de aangrenzende Cappella di Santa Maria Maddalena.

foto’s: Monastero di San Pietro in Lamosa

Castello Quistini

Het Castello Quistini staat ook wel bekend als het Palazzo Porcellaga, naar de achternaam van de edelman Octavianus die het in 1560 liet bouwen. Het heeft een vijfhoekige ommuring, met vijf torens op de punten, en een toren van vier verdiepingen die zich binnen deze muren bevindt.

Hoewel een deel van het kasteel privébezit is, kun je toch een aantal ruimtes bezoeken, zoals de Sala Grottesca die is vernoemd naar de negentiende-eeuwse decoraties die de wanden sieren.

Wat je zeker niet mag missen, is een bezoek aan de fantastische tuin die het hele kasteel omringt. Hier vind je een sfeervol rozendoolhof, maar ook een sprookjesachtige geheime tuin met kleurrijke hortensia’s en een bio-energetische tuin met therapeutische eigenschappen.

foto’s: Castello Quistini

Abbazia Olivetana di San Nicola

In de Franciacorta-streek vind je nog altijd veel mooie kloosters. Een van de belangrijkste voorbeelden hiervan is de Abbazia Olivetana di San Nicola in Rodengo Saiano.

Al vanaf de elfde eeuw duikt de naam van de abdij op. De aanwezigheid van de Benedictijner monniken, die trouw zijn aan hun motto ora et labora (‘bid en werk’), droeg veel bij aan de ontwikkeling van dit gebied.

Het huidige kloostergebouw dateert uit de vijftiende eeuw en werd opgetrokken door de Olivetaanse gemeenschap. In de daaropvolgende eeuw werd het klooster verfraaid met diverse kunstwerken in verfijnde renaissancestijl.

foto’s: Abbazia Olivetana di San Nicola & Stefano Cellai

Castello di Bornato

In het hart van de Franciacorta staat het Castello di Bornato, een middeleeuws kasteel met binnen de muren een elegante renaissance-villa, met schitterend uitzicht over de omgeving.

Het oudste deel van het kasteel bestaat uit een robuuste vesting die de oude Romeinse weg van Bergamo naar Brescia moest bewaken. Deze vesting werd vervolgens door de familie Bornato uitgebreid met een muur, torens en steunberen. Kunstenaars en schrijvers, onder wie zelfs Dante Alighieri, verbleven hier vaak.

In 1564 bouwde de familie Gandini binnen het kasteel Villa Orlando. Samen vormen ze een befaamd wijndomein, waar je terecht kunt voor een rondleiding en/of proeverij. In deze blog lees je daar meer over.

Fondazione Paolo e Carolina Zani

De Fondazione Paolo e Carolina Zani heeft als doel de kunstcollectie en de schitterende tuin van het museum in Cellatica in stand te houden en te promoten.

Het museum is niet alleen een schatkamer, waar belangrijke kunststukken bewaard worden, maar ook een ontmoetingsplaats, waar bijeenkomsten worden gehouden en concerten plaatsvinden.

De collectie van het museum bestaat uit meer dan twaalfhonderd schilderijen, beelden en meubelstukken, waaronder kunstwerken van absolute meesters als Canaletto en Tiepolo.

foto’s: Fondazione Paolo e Carolina Zani

La Montina

Het landgoed van La Montina ligt in Monticelli Brusati, in de noordoostelijke hoek van de Franciacorta. Op dit landgoed vind je naast een wijnhuis met enoteca ook de zeventiende-eeuwse Villa Baiana en het eerste museum voor hedendaagse kunst dat in dit gebied de deuren opende.

Je bewondert er het werk van de Milanese kunstenaar Remo Bianco. Verspreid over de diverse ruimtes op het landgoed, vind je zijn schilderijen en beelden. Daarnaast worden er vaak exposities georganiseerd met werken van grote hedendaagse Italiaanse of buitenlandse kunstenaars.

foto’s: La Montina

Borgo del Maglio

In het betoverende landschap aan de voet van de Monte Dalma, vind je het sfeervolle Borgo del Maglio, een klein dorpje waar de Molinara doorheen stroomt. Deze rivier dreef vroeger het rad van een graanmolen en dat van een slaghamer (beide uit 1400) aan.

foto’s: Comune di Ome

De oude watermolen is tegenwoordig in gebruik als woonhuis, maar je kunt de indrukwekkende slaghamer nog steeds bekijken in het Museo Il Maglio Averoldi, het smederijmuseum, waar je demonstraties van ijzerbewerking uit vroeger tijden kunt bijwonen.

In Borgo del Maglio vind je ook het Museo Pietro Malossi, met een privécollectie bestaande uit authentieke meubels, oude prenten en schilderijen.

Museo Agricolo e del Vino

Het is onmogelijk om de Franciacorta te doorgronden zonder je te verdiepen in de eeuwenoude tradities van de bewoners van dit gebied en hun onlosmakelijke band met de landbouw, die hier voornamelijk bestaat uit wijnbouw.

Om uit te leggen hoe deze band in de loop van de eeuwen zo hecht is geworden, heeft Gualberto Ricci Cubastro van het gelijknamige wijnhuis halverwege de jaren tachtig besloten om een museum te openen dat gewijd is aan de geschiedenis van de land- en wijnbouw in deze streek.

Het Museo Agricolo e del Vino in Capriolo is het hele jaar geopend. In vier ruimtes liggen duizenden voorwerpen die getuigen zijn geweest van het werk op het land en het boerenleven van vroeger en nu.

Castello di Passirano

De massieve muren, de brede slotgracht, de hoge torens en de onmiskenbare zwaluwstaartvormige kantelen: Castello di Passirano is een perfect bewaard gebleven stukje middeleeuwen in het hart van de Franciacorta.

Het kasteel werd rond 1100 gebouwd, voornamelijk ter verdediging. Het heeft de plaatselijke bevolking eeuwenlang beschermd tegen aanvallen van nomaden en rovers. Vooral de grote achttiende-eeuwse toegangspoort en de Torre della Specola, die vroeger werd gebruikt als sterrenwacht, zijn prachtig.

Nu zit er een wijnhuis in het Castello di Passirano, maar je kunt het kasteel aan de buitenkant nog altijd in al zijn schoonheid bewonderen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *