Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Morra – de perfecte dagtrip in de Langhe

La Morra is een klein plaatsje in de heuvelachtige landstreek de Langhe, in de regio Piemonte. Het ligt op nog geen vijf kilometer afstand van het bekendere Barolo en is de ideale dagtrip voor wie op zoek is naar een goed glas wijn. Ciao tutti’s nieuwste teamlid Liza verkende het dorp en deelt de mooiste plekken en de lekkerste adresjes.

Liza met zusje Gemma in La Morra

Liza: ‘La Morra is vooral bekend door zijn ideale ligging op de top van een heuvel, een strategische keuze tijdens de stichting van het dorpje in de middeleeuwen. De huizen van de familie Falletti, die sinds de veertiende eeuw honderden jaren over La Morra heerste, zijn er nog steeds te zien.

In het huis naast de Cappella della Madonna del Buon Consiglio (aan de Via XX Settembre) kun je in de muur bijvoorbeeld nog steeds delen van een standbeeld van Bonifacio Falletti zien. De eerste Barolo van La Morra werd in de kelders van zijn huis gemaakt.

Piazza Castello – plein met panorama

Het kasteel van de Falletti’s werd in de zestiende eeuw verwoest door de Fransen. Op de ruïnes werd begin achttiende eeuw de huidige klokkentoren en het Piazza Castello, het dorpsplein met zijn prachtige uitzicht over de omliggende wijngaarden, gebouwd.

De beste tijd om het belvedere van Piazza Castello te bezoeken, is ongetwijfeld de herfst, wanneer de blaadjes in de wijngaarden duizenden verschillende kleuren lijken te hebben.

Maar ook in het voorjaar of de zomer is het Piazza Castello een mooi startpunt voor een wandeling door het dorpscentrum van La Morra. Aan het plein ligt de Torre Campanaria, de eerdergenoemde klokkentoren, die van maart tot en met november elke zaterdag en zondag bezocht kan worden.

Net als in de omliggende dorpen kun je in La Morra te kust en te keur wijnproeven, wijngaarden bezoeken en genieten van de specialiteiten van de Piemontese keuken.

Een eerste wijnproeverij bij Cantina Comunale

Ik proef mijn eerste glas bij Cantina Comunale in het zeventiende-eeuwse Palazzo dei Marchesi di Barolo. Je kunt er kiezen uit tientallen soorten Barolo, Nebbiolo, Dolcetto en Barbera.

Voor liefhebbers van biologische wijnen (en biologisch eten) ligt slechts een paar stappen verder Le Vigne Bio. Stop aan hetzelfde plein ook zeker even bij de parochiekerk die is gewijd aan San Martino, Sint Maarten.

Schuif aan bij Gasprina

Op slechts vijf minuutjes rijden afstand van het dorpsplein (of een mooie wandeling heuvelafwaarts) vind je Eremo della Gasprina, een restaurant (inclusief kleine maar luxe herberg) met optimale prijs-kwaliteitverhouding. Als je de Piemontese keuken wilt uitproberen, ben je hier aan het juiste adres.

Gasprina werkt op zaterdag en zondag met een vast menu op gezette tijden: om 13.00 uur voor de lunch en om 20.30 voor het diner (kom je op donderdag of vrijdag, dan kun je à la carte bestellen).

Dit vaste menu (een aanrader!) bestaat uit verschillende gangen met regionale specialiteiten. Voor de lunch krijg je bijvoorbeeld twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee toetjes voor een prijs van € 25,- (met de mogelijkheid om voor een tweede ronde te gaan als je een gerecht erg lekker vond). Het restaurant heeft een prachtige, glazen serre die uitkijkt over de heuvels, een uitzicht dat nooit gaat vervelen…

foto’s: Eremo della Gasprina

Kleurrijke Cappella del Barolo

De kleurrijkste plek van La Morra is deze kleine kapel, die voorheen de naam Cappella della Madonna delle Grazie droeg, maar sinds een ‘make-over’ bekend staat als de Cappella del Barolo (Borgata Cerequio, La Morra).

Een Amerikaanse en een Britse kunstenaar, Sol LeWitt en David Tremlett, herinterpreteerden het vergeten bouwwerk in 1999 in opdracht van de familie Ceretto, die het in de jaren zeventig kochten als onderdeel van de rondom gelegen zes hectare wijngaarden.

De kunstenaars transformeerden het verlaten en verwaarloosde bouwwerk zo tot een kleine trekpleister. De kapel werd na deze metamorfose zelfs uitgeroepen tot een van de meest kleurrijke gebouwen ter wereld.

Trotse takken als symbool van trouw

De Cedro del Libano op de top van een kleine heuvel is ruim honderdvijftig jaar oud en de trots van lokale bewoners. Deze bijzondere boom staat op het landgoed van wijnmakerij Cordero di Montezemolo (Regione Annunziata 67, La Morra), die al negentien generaties lang wordt geleid door leden van dezelfde familie.

De Libanese ceder werd in 1856 geplant door Costanzo Falletti di Rodello en Eulalia della Chiesa di Cervignasco, die met de boom hun huwelijk bezegelden. Ondanks sporen van blikseminslag, staat hij anderhalve eeuw later nog steeds fier overeind.

foto: Cordero di Montezemolo

Het is een indrukwekkend gezicht om van onderaan de heuvel naar de enorme ceder op te kijken. Ook het uitzicht over het omliggende gebied is meer dan de moeite waard.

Een rode reuzenbank

Een leuke stop voor wie met de auto door het gebied rondom La Morra rijdt, is La Panchina Gigante Rossa, een enorme houten bank (Borgata Roggeri 3, Alba). Het kunstwerk is de eerste in een reeks van ruim veertig reuzenbanken in allerlei kleuren, die in het kader van het Big Bench Community Project over heel Alta Langa werden geplaatst.

Kunstenaar Chris Bangle besloot zijn functie als hoofd design bij BMW in Amerika in 2009 aan de wilgen te hangen om samen met zijn vrouw naar Clavesana te verhuizen en een designstudio te beginnen.

Zijn Big Bench Project startte hij in 2010, in eerste instantie als één enkele bank die uitzicht bood over een prachtig panorama van wijngaarden. Al snel volgden er meer (in deze blog lees je er meer over en op deze website is een kaart te vinden waarop ze allemaal aangegeven zijn).

Culinaire verrassingen bij Ristorante Réva

Wie op zoek is naar een heerlijke lunch- of dinerplek, mag Ristorante Réva in Monforte D’Alba (zo’n twintig minuten rijden vanaf La Morra) niet missen. Het werd dit jaar verkozen tot Restaurant van het Jaar door de Italiaanse gids Bibenda – en dat is meer dan terecht.

Het restaurant (inclusief kleinschalig hotel met spa en golfveld) ligt in een sereen dal tussen de wijngaarden, waarover je vanaf het ruime terras een prachtig uitzicht hebt.

Chef-kok Paolo Meneguz werkt uitsluitend met ingrediënten van kleinschalige producenten uit de directe omgeving. Ook aan de wijnliefhebbers is gedacht, met meer dan Barolo alleen: er zijn maar liefst vijfhonderd verschillende wijnen om uit te kiezen. Vooral het verrassingsmenu van de chef is een aanrader: je wordt dan verwend met de meest onverwachte combinaties, zoals een hartige macaron of cannolo.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *