Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Nizza Monferrato – smaakvolle straatjes aan de voet van de Campanone

Nizza Monferrato is een van de belangrijkste plaatsen in de Alto Monferrato, een wijnstreek die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het plaatsje wordt omringd door wijngaarden waar de Barbera-druiven rijpen, maar ook in Nizza Monferrato zelf is wijn nooit ver weg.

We nemen je mee naar de mooiste en lekkerste plekken van Nizza Monferrato, van een pasticceria met de lekkerste amaretti di nocciole tot het Palazzo del Gusto, van de middeleeuwse Campanone tot een kleurrijke collectie moderne kunst.

Campanone – het symbool van Nizza Monferrato

Andrea en Lieve van Viva! nemen ons vanuit Casa di Gallo mee naar het hart van Nizza Monferrato. Een bezoek aan Nizza Monferrato kan eigenlijk alleen maar beginnen op het Piazza Martiri d’Alessandria, aan de voet van het symbool van de stad, zo vertelt Andrea.

Deze Campanone, de meer dan dertig meter hoge klokkentoren, maakt nu deel uit van het gemeentehuis, maar dateert al uit de dertiende eeuw. Hij deed ooit dienst als wachttoren, maar werd later omgebouwd tot verdedigingstoren. Zie je de twee kanonskogels nog, in de noordzijde van de toren?

De klokkentoren, die door de inwoners van Nizza Monferrato el Campanòn wordt genoemd, ‘de grote klok’, kun je ook beklimmen.

Samen met onze gids bekijken we een aantal zalen van het gemeentehuis voor we de trap nemen die naar de top van de toren leidt. Eenmaal boven wacht een prachtig uitzicht over Nizza Monferrato en omgeving.

Pasticceria Marabotti – voor de lekkerste amaretti alla nocciola

Zo’n klim maakt hongerig, dus we wandelen langs Visit Langhe Monferrato Roero naar Pasticceria Marabotti (Via Carlo Alberto 45), waar de moeder van Andrea ons laat proeven van vers gebakken baci di dama (dameskusjes) en amaretti alla nocciola, met hazelnoot in plaats van amandelen. Zó lekker dat we een paar kilo van deze amaretti inslaan voor thuis!

Wees overigens wel gewaarschuwd als je hier naar binnen stapt, want naast deze buonissimi koekjes vind je bij Pasticceria Marabotti nog veel meer lekkers, van de snoepjes van Leone (ook in prachtige bewaarblikken) tot tartufi al cioccolato.

El Panatè – grissini en pancortese

Vervolgens stappen we binnen bij El Panatè (Via Gozzellini 16), een bakkerij die beroemd is om de grissini, maar ook om de pancortese.

De pancortese is een soort panettone, dus een zacht en zoet brood, die je bij El Panatè kunt kopen met bijvoorbeeld chocolade en kersen, moscato en hazelnoten of citroen en kamille.

Ze maken ook een variant met cardo gobbo, een Slow Food-specialiteit uit Nizza Monferrato, en een speciale pancortese van de maand, met wisselende ingrediënten, zoals aardbeien en munt in mei, limoncello in september en sinaasappel en gember in december.

Nog meer mooie winkels en historische gevels

Al wandelend door de Via Carlo Alberto en de omliggende straten – met veel portici – vind je nog veel meer mooie winkels, van de stijlvolle macelleria storica van Vincenzo en Loredana tot boekhandel Il Salotto di Bea. Let ook op de mooie gevels en uithang/reclameborden!

Dol op antiek? Bezoek Nizza Monferrato dan ook op de derde zondag van de maand, als er een antiekmarkt neerstrijkt.

Palazzo Crova – een palazzo vol moois en lekkers

Over mooie gevels gesproken: ook die van het Palazzo Crova is het fotograferen waard. In dit palazzo vind je maar liefst drie verschillende musea én een enorme enoteca. Voor ieder wat wils dus!

Houd je van moderne kunst? Dan mag je Art 900 niet missen, de kunstcollectie van Davide Lajolo, met werken van meesters van het realisme en abstracte kunst. De Gipsoteca is gewijd aan het werk van Claudia Formica.

Geniet je liever van culinaire hoogstandjes? In het Palazzo del Gusto ontdek je allerlei specialiteiten van de Monferrato in het bijzonder en Piemonte in het algemeen.

Als je deze musea wil bezoeken, maak je het beste een afspraak via Visit Langhe Monferrato Roero, op de hoek van de Via Carlo Alberto en het Piazza Martiri d’Alessandria.

Bekijk Art 900 – de kunstcollectie van Davide Lajolo

De collectie van journalist en schrijver Davide Lajolo is erg veelzijdig en kleurrijk. Lajolo kreeg de meeste kunstwerken van de kunstenaars zelf – of tikte ze op bijzondere wijze op de kop.

Aan de hand van zes thema’s – zoals partizanen, moederschap en landschappen – maak je een boeiende reis door de kunst, cultuur en geschiedenis van de twintigste eeuw. Je staat oog in oog met Antonio Ligabue, Cesare Pavese en Renato Guttuso.

Een kleine greep uit de collectie:

Bewonder de gipsen modellen van Claudia Formica

Claudia Formica werd in 1903 geboren in Nizza Monferrato. Ze verhuisde later naar Turijn om als vrouw aan de slag te kunnen als kunstenaar. Ze was al snel zeer succesvol en nam in 1940 bijvoorbeeld deel aan de Biennale van Venetië.

In het aan haar gewijde museum in het Palazzo Crova zie je een aantal voorbereidende gipsafgietsels voor haar bronzen beelden.

Ontdek de smaak van Piemonte in het Palazzo del Gusto

Dit ‘paleis van de smaak’ laat je proeven van de gastronomie van dit stukje Piemonte, tussen Asti, Alessandria, Acqui Terme en Roccaverano. Je leert meer over de specifieke gerechten en de geschiedenis daarvan, zoals bagna cauda, torta verde, agnolotti, gran bollito misto, finanziera, fritto misto alla piemontese en bunet of bonet (Piemontese chocoladepudding).

Een andere ruimte is gewijd aan ingrediënten waar Piemonte groot in is: rundvlees, cardo gobbo, robiola di Roccaverano, mostarda, hazelnoten… Kenners delen de ‘geheimen’ van deze smakelijke specialiteiten.

Natuurlijk ontbreekt ook Cirio niet, een van de bekendste merken tomatensaus en andere conserven in Italië, waar we graag even uitgebreid stil bij staan vanwege de bijzondere ontstaansgeschiedenis.

Van Fontanile naar Nizza Monferrato

Francesco Cirio, de oprichter, werd op 25 december 1836 geboren, als tweede zoon in een boerenfamilie die het niet breed had. Zijn vader had een kleine kruidenierswinkel in Fontanile, een dorpje niet ver van Nizza Monferrato (waar we je komende week meer over vertellen).

Al op elfjarige leeftijd zette Francesco zijn eerste stappen in de groente- en fruithandel. Hij ging regelmatig naar de markt in Nizza Monferrato, waar hij fruit en groenten kocht om ze vervolgens huis-aan-huis te verkopen bij de boerderijen in de omliggende heuvels. Hij was vindingrijk, handig en vooral ook onvermoeibaar.

In 1850 verhuist het gezin naar Turijn, waar ze hun intrek nemen op een steenworp afstand van de markt op het Piazza Bodoni. Francesco pendelt heen en weer tussen deze markt en die van Porta Palazzo, eerst met manden vol groente en fruit op zijn schouders, daarna met een kar, zodat hij nog meer fruit en groenten kan verkopen.

Bij een van de kraampjes van Porta Palazzo komt hij in contact met Gamba, een gerenommeerde groothandel in groenten en fruit, die hem een baan aanbiedt om asperges en andere voorjaarsproducten naar de Franse Rivièra te brengen.

Verse doperwten en tomatensaus in blik

Weer terug opent hij in 1856 – slechts twintig jaar oud – zijn eerste fabriek in Turijn, waarbij hij gebruikmaakt van de techniek die was uitgevonden door Nicolas Appert, voor het conserveren van in eerste instantie doperwten. Mét succes, want tijdens de ijskoude winter van 1856 kan hij op de markt van Turijn erwten aanbieden die smaken alsof ze vers geoogst zijn.

Dat wordt het begin van zijn imperium, dat uiteraard zijn naam krijgt. Langzaam maar zeker groeit Cirio uit tot een van de grootste conservenmerken voor groente en fruit. Vooral de tomatensaus is wereldwijd bekend.

Het monument voor Francesco Cirio

Op het Piazza XX Settembre, dat in Nizza Monferrato beter bekend is als het Piazza del Mercato della Verdura, staat een monument gewijd aan Francesco Cirio, gemaakt door Leonardo Bistolfi.

De bronzen buste, die rust op een granieten sokkel, toont Cirio met zijn flinke snor. Op de vier zijden van de sokkel zie je putti met groente, fruit en blikken.

Meer weten over Francesco Cirio? In Castelnuovo Belbo, een plaatsje niet ver van Nizza Monferrato, vind je het Museo Francesco Cirio.

Enoteca Regionale di Nizza

Na alle lekkers van het Palazzo del Gusto komt de wijn van Nizza Monferrato aan bod op de begane grond van het palazzo, dankzij de uitgebreide collectie van de Enoteca Regionale di Nizza. Naast Nizza Monferrato vind je hier ook andere wijnen uit de Langhe, Monferrato en Roero, zoals Barbera d’Asti en Barolo.

Je kunt hier uiteraard verschillende wijnen proeven en kopen. Wil je op je gemak genieten van een glas wijn tijdens een lunch of diner met Piemontese specialiteiten, dan schuif je aan bij Osteria Vineria La Signora in Rosso, eveneens gevestigd in het Palazzo Crova, met een mooi terras op de binnenplaats.

Wij zijn er helaas net op de sluitingsdag van dit restaurant, maar Nizza Monferrato heeft gelukkig meer dan genoeg restaurants om je honger te stillen.

Lunchen bij Le Due Lanterne

Door al het lekkers in het Palazzo del Gusto hebben we trek gekregen. Wij schuiven voor de lunch aan bij Ristorante Le Due Lanterne.

Als antipasti delen we de peperone al forno ripieno con mousse di tonno, capperi e acciughe (paprika gevuld met tonijnmousse, kappertjes en ansjovis uit de oven), de flan di verdure di stagione con fonduta (een groentetaartje met een romige kaassaus), misto di salumi di produzione artigianalei (verschillende vleeswaren) en misto di verdure condito con olio e limone (gekookte groente met olijfolie en citroen).

Op het gestreken tafellaken liggen verse grissini voor erbij. In het glas een Nizza Monferrato. Kiezen is nog moeilijk, want de wijnkelder van Le Due Lanterne kan bijna concurreren met de Enoteca Regionale di Nizza.

Voor het hoofdgerecht blijven we bij de wijn: we nemen coniglio all’Arneis, konijn gestoofd in de beroemde witte wijn uit de Roero, met groene asperges en geroosterde aardappeltjes.

Als toetje kunnen we niet om de bônet al cioccolato heen, die ons al heeft doen watertanden in het Palazzo del Gusto. Buonissimo!

Nizza è Barbera

Na deze heerlijke lunch strijken we even neer om te kijken naar de locals die bocce spelen, een soort jeu-de-boules, voor we onze neus weer in een wijnglas steken.

Tijdens ons bezoek aan Nizza Monferrato vindt namelijk Nizza è Barbera plaats, een wijnfestival dat het stadje omtovert tot één grote wijnproeverij.

In het Foro Boario aan het Piazza Garibaldi maken we kennis met meer dan zestig verschillende wijnmakers en hun rode trots.

Natuurlijk doen we ook een proefrondje, waarbij we vooral weg zijn van de wijnen van Cantina Sant’Evasio, Emanuele Gambino en Vinicola Arno (waar we nog een kijkje zullen nemen).

Nog meer evenementen in Nizza Monferrato

In Nizza Monferrato organiseert men regelmatig evenementen. Naast Nizza è Barbera is er Nizza è Bagna Cauda (in november).

Het tweede weekend van juni is gewijd aan de Corsa delle Botti, de race van de wijnvaten. Tijdens deze wedstrijd rennen wijnboeren door het centrum, terwijl ze vaten van minstens honderd kilo voort laten rollen.

Eind augustus, begin september vindt de Palio di Nizza Monferrato plaats, terwijl in december de Fiera del Bue Grasso e del Manzo wordt gehouden, een festival rond Piemontese runderen dat teruggaat tot de veemarkt die al in de vijftiende eeuw in Nizza Monferrato plaatsvond.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *