Download gratis de Ciao tutti app!

Ciao tutti’s podcast over Italië

Geniet van Ciao tutti’s podcast over Italië!

Na ruim elf jaar heel veel blogs en reisgidsen met jullie te hebben gedeeld, kun je nu ook naar ons luisteren, dankzij onze eigen podcast, waarin we je even heerlijk meenemen naar Italië.

Op deze pagina vind je alle afleveringen van de Ciao tutti podcast die tot nu toe zijn verschenen. Net als in de podcast-apps staat de meest recente aflevering bovenaan.

Procida – kleurrijk pareltje voor de kust van Napels
(duur: 14.25)

Procida, het kleinste eiland voor de kust van Napels, is uitgeroepen tot de Italiaanse Culturele Hoofdstad van 2022. Terecht, want dit kleurrijke pareltje zal je hart meteen weten te veroveren. Niet vanwege de grootse monumenten, maar simpelweg vanwege de betovering van het doodgewone eilandleven.

Wat maakt Procida nu zo magisch dat je al heimwee krijgt zodra je op de boot naar het vasteland stapt? Felicia van Salerno Travel neemt je mee op reis naar dit pareltje in de Golf van Napels om jou de magie te laten ervaren. Want zelfs op afstand is het mogelijk om door de pure sfeer van Procida betoverd te worden…

 

La dolce vita in Maastricht
(duur: 26.20)
Saskia neemt je mee naar Maastricht, misschien wel de meest Italiaanse stad van Nederland. Niet alleen omdat Ciao tutti er gevestigd is, maar vooral vanwege de aanwezigheid van de vele Romeinse resten, die je onder andere kunt bewonderen aan de Maas en in de museumkelder van het Derlon Hotel. Ook vind je er veel Italiaanse culinaire adressen, waardoor tijdens een weekendje Maastricht het dolce vita-gevoel overal wordt aangewakkerd.

Saskia tipt de mooiste Romeinse en Italiaanse plekken in de stad, van een aandenken aan de voormalige Romeinse brug over de Maas tot een Venetiaanse wijnbar, van een stukje Rome in de Sint Servaasbasiliek tot een Italiaanse supermarkt annex koffiebar.

 

Geen Italië zonder Garibaldi
(duur: 22.25)
Maak kennis met Giuseppe Garibaldi, een van de vaders des vaderlands van Italië. Je bent zijn naam vast wel eens tegengekomen, want er is bijna geen stad in Italië zonder een Via Garibaldi, een Corso Garibaldi of een Piazza Garibaldi.

Garibaldi speelde een belangrijke rol in de eenwording van Italië, de Risorgimento, samen met Camillo Cavour, Vittorio Emanuele II en Giuseppe Mazzini. Zonder hem was Italië er misschien wel nooit geweest, constateert Miriam Bunnik in haar boek Koffiebars en carabinieri, waarvoor ze een interessante speurtocht naar Garibaldi’s standbeelden in Italië ondernam.

Duik in de geschiedenis van Italië en Garibaldi’s onmisbare rol in het land waar we allemaal verliefd op zijn!

 

Water in Milaan – van Leonardo da Vinci en de Navigli tot waterspuwende draakjes
(duur: 18.30)
Inge de Boer van Milaan met Local neemt je mee naar Milaan, de stad van mode en design, van de indrukwekkende Duomo en de risotto alla milanese. Inge woont en werkt in Milaan en laat je kennismaken met een heel ander gezicht van de stad.

Ze vertelt dat er weliswaar geen grote rivier door Milaan stroomt – zoals de Tiber in Rome, de Arno in Florence en Pisa of de Adige in Verona – maar dat Milaan toch een heel bijzondere geschiedenis heeft als het op water aankomt. Met in de hoofdrol niet alleen de Navigli, maar ook Leonardo da Vinci, die een grote rol speelde bij het aanleggen van de Milanese waterwegen.

Inge neemt je onder meer mee naar het Museo Nazionale della Scienza e Tecnologia Leonardo da Vinci, waar je meer leert over de geniale wateruitvinding van Da Vinci, en naar de groene draakjes, waar je gratis fris water kunt drinken. 

 

Vespa – Italiaans icoon met vleugels
(duur: 24.08)

Saskia vertelt je alles over een van de bekendste Italiaanse iconen: de Vespa. Niet voor niets prijkt deze stijlvolle scooter in het logo van Ciao tutti en hoor je hem in elke podcast.

Saskia: ‘Vespa’s maken voor mij echt deel uit van het Italiaanse straatbeeld. Ik fotografeer ze graag als ze geparkeerd staan in pittoreske straatjes en geniet als ik zie hoe Italianen schijnbaar moeiteloos door het drukke verkeer laveren of hun hele huishouden per Vespa vervoeren. In deze podcast maak ik ruim baan voor de Vespa, met veel details uit de unieke historie van Piaggio en vintage reclamefragmenten.’

 

Aperitivo – van Aperol Spritz tot stuzzichini
(duur: 20.42)

Saskia vertelt je alles over haar favoriete moment van een Italiaanse dag: de aperitivo. Waar komt deze traditie vandaan? Wat is de historie van een aantal van de beroemdste drankjes? Neem een glas wijn of een Aperol Spritz en geniet al luisterend van een uitgebreide aperitivo.

 

Het mooiste beeld van Bernini
(duur: 12.23)

Jessica Schots neemt je in deze podcast mee naar de Galleria Borghese, voor een bezoek aan het mooiste beeld van Bernini. Daarna bewonder je ook Bernini’s Fontana dei Quattro Fiumi, zijn Vierstromenfontein, op Piazza Navona, na de Trevifontein de beroemdste fontein van Rome.

 

‘O sole mio & meer meeslepende Napolitaanse muziek
(duur: 13.11)

In deze podcast zorgen Iris en Joël van Ontdek Napels voor Napolitaanse sferen. Daarbij denk je wellicht meteen aan pizza, de Vesuvius en voetbal, maar er is nóg een fenomeen waar Napels om bekend staat: muziek! Luister maar mee (door hieronder op play te klikken) en ontdek hoe muzikaal Napels is!

 

Op safari in Florence
(duur: 17.57)
Saskia neemt je, samen met Florentijn Federico, mee op safari in Firenze – of Florence zoals we in Nederland zeggen. Want naast de beroemde Duomo met zijn indrukwekkende koepel, de Ponte Vecchio en Michelangelo’s David vind je midden in Florence ook een bijzondere beestenboel. Ga je mee op zoek naar zeilende schildpadden, brullende leeuwen en een zwijntje dat geluk brengt?

Klik in de podcast-player hieronder op play en ontdek samen met Saskia verschillende (wilde) dieren in de stad.

 

Een geheime plek aan de Amalfikust
(duur: 11.30)

In de tweede podcast nemen we je mee naar een ‘geheim’ citroenparadijs aan de Amalfikust. Felicia Giordano van Salerno Travel neemt je mee naar een citroenboomgaard.

De limoni die hier groeien, vormen het hoofdingrediënt van de beroemde limoncello, maar wist je dat ze ook geluk brengen. Klik in de podcast-player hieronder op play en Felicia vertelt je, samen met citroenteler Salvatore, hoe dat zit!

 

Italiaanse koffie
(duur: 16.41)

De eerste podcast gaat – net als een van de eerste blogs in 2010 – over Italiaanse koffie. Saskia neemt je even mee naar een Italiaanse koffiebar. Terwijl ze geniet van een romige cappuccino, vertelt ze je meer over de Italiaanse koffiecultuur.

Waar werd bijvoorbeeld de allereerste espresso gezet? Waarom kun je na elf uur eigenlijk beter geen cappuccino meer bestellen? Welke Napolitaanse koffietraditie is een teken van solidariteit? En wat is een espresso romano? Luister mee door hieronder op de play-knop te klikken en je hoort het allemaal!

Nieuwe afleveringen
Klinkt dat naar meer? Nog even geduld… Samen met een aantal collega’s werkt Saskia al aan een aantal volgende afleveringen, met onder meer een bezoek aan een Siciliaanse markt, een historisch tramritje en Michelangelo’s plafondkunst.

Je kunt Ciao tutti’s podcast ook via de verschillende podcastapps volgen (Spotify, Castbox, iTunes etc.), zodat je elke nieuwe aflevering meteen kunt luisteren. We hanteren vooralsnog geen vaste frequentie, maar we zullen jullie regelmatig verrassen met nieuwe verhalen om naar te luisteren.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief