Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ronciglione – een van de mooiste dorpjes van de regio Lazio

Op reis in Italië bezoeken we graag een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van het land. In deze vaak van oorsprong middeleeuwse dorpjes lijkt het alsof je een paar generaties terug in de tijd stapt.

Dat geldt zeker ook voor Ronciglione, een van de middeleeuwse pareltjes in Tuscia, de streek tussen Viterbo en Rome, vlak bij het Lago di Vico. Misschien ken je het wel als het geboortedorp van Marco Mengoni, de winnaar van het Festival di Sanremo en daarmee ook de Italiaanse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival.

Ronciglione werd dit jaar bovendien verkozen tot borgo dei borghi, het állermooiste dorpje van heel Italië. Tijd om jullie mee te nemen naar dit pareltje, waar het historisch hart nog altijd de sfeer van de middeleeuwen ademt.

La Rocca – het symbool van Ronciglione

Het symbool van Ronciglione is de Rocca, die in de late middeleeuwen werd gebouwd door de heren van Vico, om het plaatsje goed te kunnen verdedigen. In de volksmond werd de burcht altijd I Torrioni genoemd, naar de robuuste ronde torens die het verdedigingsbolwerk kenmerken.

De Rocca heeft in de loop der tijd verschillende eigenaren gekend, van de Anguillara’s en Farneses tot de families Della Rovere, die steeds weer een stukje lieten aanbouwen of veranderen. Er hebben verschillende belangrijke personages uit de geschiedenis gelogeerd, onder wie ook paus Sixtus IV en paus Paulus III.

De fotogenieke straatjes van Ronciglione

Er zijn tal van fotogenieke plekken te vinden in deze borgo dei borghi:

Fontana degli Unicorni – fontein van de eenhoorns

Ook fotogeniek is de Fontana Grande, de ‘grote fontein’, die is ontworpen door Giacomo Barozzi da Vignola, de ‘hofarchitect’ van kardinaal Alessandro Farnese die ook meewerkte aan het indrukwekkende Palazzo Farnese in Caprarola.

Aan de lelies en het wapenschild zie je nog dat deze fontein voor de Farnese-familie werd gebouwd. De inwoners van Ronciglione noemen de fontein meestal de Fontana degli Unicorni, de ‘fontein van de eenhoorns’, naar de in steen vereeuwigde fantasiedieren die onder de lelies te zien zijn.

foto: HuisItalië

Een rondje langs de kerken van Ronciglione

Voor zo’n klein dorpje zijn er heel wat kerken te bewonderen in Ronciglione. Om te beginnen de barokke Duomo, die eind zeventiende eeuw werd gebouwd, met onder meer een prachtig marmeren altaar en een drieluik van de hand van Gabriele di Francesco uit Viterbo.

Hoog boven een ravijn prijkt de Santa Maria della Provvidenza, de oudste kerk van Ronciglione, die zijn naam dankt aan de vondst van een schitterend fresco van Madonna met kind.

Van de gotische Sant’Andrea staan alleen nog de gevel en de campanile, de klokkentoren, overeind. Waar de gelovigen ooit samenkwamen om te bidden, staan nog slechts enkele zuilen overeind, zonder dak. ’s Zomers worden hier regelmatig evenementen georganiseerd.

Een paar kilometer buiten Ronciglione, langs de weg naar Rome, is ook het romaanse kerkje gewijd aan Sant’Eusebio de moeite van een bezoekje waard. Het dateert uit de zevende eeuw en herbergt een aantal mooie fresco’s, met onder meer een Madonna met Kind tussen de heiligen aan wie het kerkje is gewijd en een Laatste Avondmaal.

Porta Romana – de poort tussen middeleeuwen en renaissance

De Porta Romana vormt de grens tussen het middeleeuwse deel van Ronciglione en het stukje dat later – ten tijde van de renaissance – werd gebouwd. De poort werd in 1618 ontworpen door Vignola, in opdracht van hertog Odoardo Farnese. Sinds 1857 prijkte er op de bovenzijde van de poort een klok, die in 1954 weer werd verwijderd om het instorten van de poort te voorkomen.

Twee mooie musea in Ronciglione

Een bijzondere plek in Ronciglione is het voormalige woonhuis van Mariangela Virgili (1661-1734), waar de wanden zijn bedekt met honderden ex-voto’s, als dankzegging voor alle wonderen die ze heeft verricht.

Van heel andere aard maar ook echt interessant om te bezoeken is het Museo della Vecchia Ferriera, dat de geschiedenis vertelt van de ijzerontginning in Ronciglione en omstreken.

In het Palazzo Comunale, waarin sinds 1816 het gemeentebestuur zetelt, bewonder je een antieke Romeinse sarcofaag, met schitterende bas-reliëfs, die eeuwenlang dienst heeft gedaan als bekken voor de Fontana delle Tre Cannelle.

Op de façade van het palazzo zie je een plaquette die het bezoek van Vittorio Emanuele III herdenkt, op 20 juli 1890. Hij zou – net als eerdergenoemde pausen – groots zijn onthaald door de lokale bevolking.

Kleurrijk carnaval en rode neuzen

Het carnaval van Ronciglione is een van de oudste van Midden-Italië, ook al hebben maar weinig mensen buiten de regio Lazio van dit kleurrijke feest gehoord. De feestelijkheden beginnen elk jaar op 17 januari, met als hoogtepunt een optocht met prachtig verklede figuren.

Ook bijzonder is de optocht van de Nasi Rossi, de ‘rode neuzen’, met locals die met antieke maskers op hun neus een lied zingen over wijn. De toeschouwers proeven ondertussen van rigatoni in een kommetje in de vorm van een po.

foto’s: Stefano del Cavallo

Een paardenrace zonder ruiters

Ronciglione heeft – net als Siena – ook een Palio, maar dan zonder ruiters, waarin de negen wijken het tegen elkaar opnemen. Oorspronkelijk maakte deze Palio deel uit van de festiviteiten rondom het carnaval, maar tegenwoordig vindt de paardenrace eind augustus plaats, ter ere van de beschermheilige San Bartolomeo.

Vakantie vieren in de omgeving van Ronciglione

Andere pareltjes in de buurt van deze borgo dei borghi zijn Sutri en Caprarola. Rondom het Lago di Vico kun je prachtige wandelingen maken. In het natuurreservaat spot je bijzondere vogels en andere dieren en kun je bijzondere bloemen en planten ontdekken.

Iets verder weg maar zeker de moeite waard om ook te gaan bekijken als je in dit deel van Lazio vakantie viert, zijn Viterbo, Vitorchiano, Calcata, Villa Lante in Bagnaia en het Sacro Bosco in Bomarzo.

Check ook deze Slow Food-adresjes in Tuscia, deze mooie plekken aan het Lago di Bracciano en deze wandeletappes over de Via Francigena.

Ludwine van HuisItalië heeft een aantal mooie vakantiehuizen in de buurt van Ronciglione in haar aanbod, zoals Convento San Cipriano Resort en Casa Ursula, zodat je volop van alle mooie plekken in deze onbekende streek in Italië kunt genieten.

met dank aan de gemeente Ronciglione voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *